Trombocytopenie is beter bekend als een tekort aan bloedplaatjes in het bloed. Er zijn talloze oorzaken voor de aandoening, en de ziekte brengt enorm veel ellende met zich mee. Wij bekijken wat de ziekte precies is, de oorzaken, hoe het behandeld wordt en hoe cannabis ertegen kan helpen.
Trombocytopenie
Bij een tekort aan bloedplaatjes, trombocytopenie, verliest het bloed het vermogen om te stollen. [Foto: shutterstock/Timonina]
Normaal gesproken zou je zo’n 150 tot 450 miljard bloedplaatjes per liter bloed moeten hebben. Deze worden gebruikt voor het stollen van een bloeding bij wonden. Wanneer je bijvoorbeeld je knie schaaft of een snee in je vinger oploopt zorgen bloedplaatjes snel voor een verharding waaruit korsten ontstaan en de bloeding stopt. Trombocytopenie is een tekort aan die bloedplaatjes.
Oorzaken
Als je een tekort hebt aan bloedplaatjes kunnen er allerlei medische complicaties optreden. Je kunt het op verschillende manieren oplopen en wordt bij sommige mensen veroorzaakt door een verlaagde productie van de plaatjes door het lichaam. Dit kan komen door:
- Uitdroging
- Leukemie
- Leverfalen
- Sepsis (bloedvergiftiging)
- Erfelijke ziekten
Bij anderen is niet de aanmaak van bloedplaatjes het probleem, maar het afbreken ervan. Door bepaalde (immuun-)ziekten of medicijngebruik kunnen ze te snel worden afgebroken door het lichaam. Hier vind je alle oorzaken die aan trombocytopenie ten grondslag kunnen liggen.
Symptomen
Hoeveel last je van de ziekte hebt is erg afhankelijk van de ernst ervan. Er zijn namelijk niet altijd merkbare symptomen, maar in ernstige gevallen kan het ook snel uit de hand lopen. Zo loop je het risico op:
- Bloedneuzen
- Bloedend tandvlees
- Blauwe plekken
- Malaise (algeheel ongemak)
- Vermoeidheid
- Onvermogen om korsten op wonden te vormen
Door een tekort aan bloedplaatjes kun je spontane, onnodige bloedingen krijgen. Je tandvlees kan zelfs bloeden door een simpel hapje uit een appel. [Foto: shutterstock/lovemelovemypic]
Als het aantal bloedplaatjes teveel afneemt kunnen we spreken van een medisch noodgeval. Je nieren kunnen uitvallen en je kunt spontaan ernstig beginnen te bloeden. Het is daarom erg van belang om er vroeg bij te zijn en niet te lang met de ziekte rond te lopen.
In ernstige gevallen kan je bloed buiten je lichaam worden behandeld en daarna weer terug in je lichaam worden gestopt. [Foto: shutterstock/SebGross]
Behandeling
Omdat het vaak wordt veroorzaakt door onderliggende ziekten of problemen, wordt vaak gefocust op de oorzaak van trombocytopenie in plaats van op de bloedplaatjes zelf.
Al worden bij ernstige gevallen corticosteroïden (zoals prednison) voorgeschreven om het aantal bloedplaatjes te laten stijgen. Maar deze medicijnen hebben vaak (schadelijke) bijwerkingen en zouden daarom alleen gebruikt moeten worden wanneer het echt nodig is.
In het ernstigste geval worden er plasmatransfusies en plasmaferese uitgevoerd. Dat zijn procedures waarbij je bloedplasma wordt afgenomen, behandeld en daarna terug in het lichaam wordt gedaan. Maar dit is een zeer kostbare en intensieve behandeling.
Tenslotte zou bij genetische oorzaken of leukemie een beenmergtransplantatie ook uitkomst kunnen bieden. Het beenmerg is uiteindelijk verantwoordelijk voor de aanmaak van bloedplaatjes en dient voor gezond bloed dus ook in een gezonde staat te zijn.
Bloedplaatjes aanmaken
Volgens een onderzoekspublicatie in Cell Cycle kan cannabis trombocytopenie helpen behandelen. Wetenschappers bekeken het effect van 2-AG, een lichaamseigen cannabinoïde die te vergelijken is met THC, op het vermogen om bloedplaatjes aan te maken. Want net als wietplanten maakt het menselijk lichaam cannabinoïden aan waar het endocannabinoïden-systeem op reageert.
Het bleek dat 2-AG een respons in het lichaam triggert waardoor het meer bloedplaatjes aanmaakt. Daarnaast zorgen cannabinoïden voor homeostase in het lichaam, een balans van alle processen om ervoor te zorgen dat je gezond blijft. Op die manier kan het diverse oorzaken van een tekort aan bloedplaatjes helpen voorkomen of soms zelfs genezen. Hieruit kunnen we voorzichtig concluderen dat cannabis mogelijk helpt bij de behandeling van trombocytopenie.
THC blijkt in de praktijk ook bijzonder goed te werken als stimulant van beenmerg en homeostase, en verbetert dus de aanmaak van bloedplaatjes. [Foto: shutterstock/Shidlovski]
Praktijkvoorbeeld
Onlangs verscheen het wonderbaarlijke verhaal van Deryn Blackwell. Een tiener uit de UK die lange tijd erg ziek was en op sterven lag. De jongen had leukemie en kreeg later een nog zeldzamere vorm van kanker, langerhans cell sarcoma. Hierdoor had Deryn geen immuunsysteem meer en geen beenmerg om dat aan te maken. Beenmergtransplantaties reageerde de tiener helaas niet op. Hij liep vervolgens wondjes op die infecteerden en zijn dood zouden betekenen, maar zijn moeder gaf daar een bijzondere wending aan.
Om hem de pijn te helpen verdragen gaf ze hem op illegale wijze wietolie. Tot ieders verbazing ging het steeds beter met de jongen, en na enkele nieuwe bloedtests bleek Deryn niet meer stervende te zijn. De THC had op een of andere manier de aanmaak van beenmerg gestimuleerd, hij maakte weer bloed- en immuuncellen aan en zijn lichaam werd steeds gezonder. Inmiddels is de jongen al jaren gezond en heeft zijn moeder een boek over het verhaal geschreven.
[Openingsfoto: shutterstock/Shidlovski]