(advertenties)
(advertentie)

Het Trimbos-instituut ondervroeg 588 cannabisconsumenten over hun wietgebruik tijdens de corona-lockdown. Daaruit blijkt dat 2 op de 5 mensen méér wiet consumeert, bijna de helft niks veranderd heeft en slechts een kleine minderheid van 7,8 procent minder wiet of hasj nuttigt. Het instituut vroeg ook naar de redenen.

De enquête werd uitgezet via social media en verstuurd naar een groep respondenten die eerder deelnam aan Trimbos-onderzoeken naar cannabisgebruik. Van de 588 respondenten was tweederde man en de meeste deelnemers (57,5%) tussen de 20 en 35 jaar oud. Bijna driekwart van de respondenten gebruikte voor het ingaan van de corona-maatregelen meestal wiet (72,4%). Ongeveer één op de zes (15%) gebruikt meestal hasj. Het overige deel gebruikt even vaak hasj als wiet (12,6%).

De enquete is volgens het trimbos-instituut ‘niet noodzakelijk representatief, maar geven wel een indicatie van het effect van de corona maatregelen op cannabisgebruik’.


LEES OOK:


Consumptie voor en na de corona-maatregelen

De verschillen tussen het gebruik voor en na de corona-maatregelen laten zich het beste uitleggen met onderstaande twee graphics. Op de eerste zie je hoe de cannabisconsument zich gedroeg vóór de maatregelen, in de tweede zie je hoe men zich heeft aangepast aan thuisisolatie, social distancing en het op slot gaan van grote delen van de maatschappij.

Redenen van toename

De conclusie die het trimbos-instituut trekt uit de voorlopige, tussentijdse resultaten: ‘Na het ingaan van de coronamaatregelen ligt het percentage (bijna) dagelijks gebruikers op 77,7 procent. Dit lijkt niet veel hoger dan de 71,1% dat voor de maatregelen dagelijks gebruikte. Echter, de (bijna) dagelijks gebruikers gaan van gemiddeld 3,6 joints naar 4,3 joints gemiddeld op een gebruiksdag.’

Uit de enquête maken we trouwens ook op dat dit vooral gebeurt op de oer-Hollandse manier. De meeste mensen (92,7%) mixen tabak in een joint met wiet of hasj. Interessanter is de reden waarom we meer joints per dag zijn gaan roken. Op nummer 1 staat verveling. Echter vragen wij ons wel af wat de overlap van verveling is met eenzaamheid en vooral mentale gezondheid.

[Openingsfoto: Shutterstock/Roxana Gonzalez]