Elke twee jaar publiceert het Trimbos-instituut de zogeheten Nationale Drug Monitor, met trends en cijfers over alle soorten drugs. Bij cannabis valt op dat er volgens het rapport inmiddels zo’n 480.000 Nederlanders aan de wiet zitten vanwege medische redenen. Daarvan heeft slechts 6,3% zijn medicijn via een arts op recept. Verder meent Trimbos dat 1 op de 5 cannabis consumenten ‘riskant gebruiker’ is.
Nu nog nieuwer!
Voor de Nationale Drug Monitor werkt het Trimbos-instituut samen met het RIVM en het CBS. In de jaarlijkse Gezondheidsenquête en de tweejaarlijkse Aanvullende Module Middelen van de Leefstijlmonitor (LSM-A middelen) wordt het gebruik van drugs onder volwassenen in Nederland in kaart gebracht. De resultaten daarvan vormen de kerncijfers voor het beleid over drugsgebruik onder volwassenen.
Onze enige echte favoriet wordt gepresenteerd onder de kop ‘Cannabis: een op de vijf is riskant gebruiker’ door de onderzoekers. Dan denk je dus dat er iets ernstig mis is met wiet, zeker omdat het onder de aanhef ‘de opvallendste nieuwe kerncijfers over drugsgebruik onder Nederlanders’ wordt medegedeeld.
Maar het blijkt het helemaal niet zo nieuw, kijk maar naar dit screenshot van de Trimbos-site:
Beetje sensatie zoekend zo niet misleidend dus, om van ‘opvallendste nieuwe kerncijfers’ te spreken als er hoegenaamd NIETS is veranderd in de afgelopen vijf jaar! Dat blijkt ook wel uit de ziekenhuiscijfers: tussen 2015 en 2018 steeg het aantal patiënten met een cannabisproblematiek in de algemene ziekenhuizen van 1.190 naar 1.660. Niet direct een stijging om paniekerig van de daken te schreeuwen inderdaad.
Stabiele cannabismarkt
Hetzelfde, dus dat er nauwelijks tot niets is veranderd, geldt voor het aantal landgenoten dat cannabis consumeert. Trimbos: ‘Het laatste-jaar-gebruik van cannabis (7,8%) bleef in 2020 op hetzelfde niveau als in 2019 (7,2%).’ Daarmee zitten we in ons land net boven het Europese gemiddelde.
‘Ook het (bijna) dagelijks gebruik (1,7%) bleef gelijk, de eerder gerapporteerde toename tussen 2017 en 2018 zette zich daarmee niet voort’, vervolgt het Trimbos. En verdomd als het niet waar is, ook bij de potentie (THC-percentages) én bij de prijzen van wiet en hasj is er niets veranderd.
In 2021 waren er op de Trimbos-website 577 coffeeshops geregistreerd met in totaal 5.933 soorten wiet en hasj. Dat is dus best veel variatie voor de verwende consument, nietwaar? Over de wietteelt is er voor het laatst in 2014 serieus onderzoek gedaan, dus daarover valt eigenlijk geen zinnig nieuws/iets te melden.
Samenvattend: de recreatieve wietmarkt in ons land is zo stabiel als een olietanker die voor voor anker ligt en waarvan de bemanning aan wal eventjes flink de bloemetjes buiten zet…
Voor het eerst rapportage over medicinaal cannabisgebruik
Meer nieuws valt er te melden over mediwiet, wat wordt aangekondigd met de kop: ‘Cannabis voor medicinale doeleinden: veelal zonder doktersrecept’. Over medicinale wiet is in de LSM-A middelen enquete voor het eerst gevraagd, bijvoorbeeld welke producten er worden gebruikt. Specifiek wijzen de onderzoekers daarbij ook naar de CBD-producten (naast Bedrocan wiet op doktersrecept) die vrij verkrijgbaar zijn en waarvan ‘gebruikers vaak een medicinale werking claimen’.
We hebben van de mediwiet-passage in de Nationale Drug Monitor ook weer even een screenshot getrokken:
Dan doe ik het toch gewoon lekker zelf
Ons valt vooral op dat 1 op de 5 een ‘verboden medicijn’ gebruikt, want wietolie met THC is in de ogen van onze overheid een heuse harddrug, hoe belachelijk dat ook is natuurlijk. Gelukkig maar dat steeds meer Nederlanders zich daar niets meer van aantrekken, van die wat betreft cannabis hopeloze Opiumwet van ons.
Het aantal officiële cannabisrecepten via een arts daalt trouwens al jarenlang. Bij Trimbos denken ze dat dit de oorzaak is: ‘De daling houdt waarschijnlijk verband met het advies van juni 2018 van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) om terughoudend te zijn met het voorschrijven van medicinale cannabis en dit alleen bij palliatieve patiënten te overwegen.’
Dat lijkt ons echter niet de voornaamste reden. Wat zeker ook meespeelt, is dat de zorgverzekeraars sinds 2017 medicinale cannabis niet meer willen vergoeden. Daarnaast is die officiële – legale als je wil – mediwiet van de firma en monopolist Bedrocan peperduur, is het aantal varianten nogal beperkt, wordt de wiet met gammastralen bewerkt en is het bij Nederlandse artsen ook vaak bijzonder treurig gesteld met de kennis van zaken omtrent cannabis…
Samenvattend: Wernard Bruining van de stichting Mediwiet krijgt gelijk: wiet is een volksmedicijn en dat maak je bij voorkeur gewoon lekker zelf!
[openingsbeeld: content_creator/Shutterstock]