(advertenties)
Registreren Inloggen

Home Forums Medicatievormen Topicals Wiet met boter: zalf en boter (ghee)

  • Dit onderwerp bevat 7 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren geleden door Anoniem.
8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
  • Auteur
    Berichten
  • #17977
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    Al een tijd verdiep ik me in het maken van zalf, op een natuurlijke en goedkope manier.
    Ben nu gestart met het maken van Ghee (deed ik altijd wel, maar nu met het oog op zalven en wiet).

    Wat is Ghee?
    Ghee gaat verder dan geklaarde boter van ongezouten (gras-)roomboter. Geklaarde boter is “geklaard” van water, melkvetten en eiwitten. Dit wordt gedaan, door boter au bain marie te verwarmen en het schuim regelmatig weg te scheppen. Dit duurt tot maximaal 3 uur.
    Hierdoor is de boter geschikt om op hoge temperaturen te bakken en te koken.
    Als je wietboter of zalf wilt maken, dan voeg nu een handvol gemalen wiettoppen of 1.5 hand vol knipafval toe gedurende het verwarmingsproces.

    Ga je nog een stap verder, dan zet je de pan met boter direct op het vuur (met een vlamverdeler; het mag niet koken). Je blijft het schuim wegscheppen. Uiteindelijk zie je de laatste restjes melkvetten en eiwitten samenklonteren op de bodem en karamelliseren. De “boter” verkleurt dan van honinggeel naar amber. Dit is Ghee.
    Zeef het in een weckpot (bijv. door een koffiefilter of kaasdoek) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
    Geklaarde boter en Ghee zullen NIET stollen, tenzij je het in de vriezer zet.
    Ghee en geklaarde boter kun je ALTIJD weer opnieuw opwarmen om wietzalf of kruidenzalf of kruidenboter te maken. Dus maak genoeg :)

    Zalf van Ghee
    Dit is het meest bewerkelijke gedeelte: zalf maken van je (wiet-)Ghee.
    Voor 200 gram boter gebruik je 200 ml gezuiverd water. De Ghee moet minstens 60x gemixed worden met water om een goede zalf te krijgen (en de boterlucht eruit te krijgen).
    Voeg 200 gram Ghee en 200 ml water toe in een kom. Mix dit 3-5 minuten. Giet het water af en gooi dit weg. Voeg weer 200 ml water toe, mix het 3-5 minuten, giet het water af, etc. Ga zo door totdat je een voor jou, fijne creme/zalf hebt.
    In India en in de Ayurveda mixen ze de Ghee 100x, maar zoveel geduld had ik zelf niet, ik ben tot 60x gekomen, verspreid over een paar dagen.
    Het is wel erg therapeutisch: ’s avonds mixen met een fijn muziekje luisteren of een serie kijken.
    Noot: de Ghee neemt erg in volume toe tijdens het mixen, houdt hier rekening mee.

    Houdbaarheid
    Geklaarde boter, Ghee en Gewassen Ghee-zalf is 4-6 maanden houdbaar buiten de koelkast, op een donker plekje. Je kunt gewassen Ghee gebruiken als gezichtscrème, bodycreme, handcreme of zelfs uiteindelijk tijdens het mixen essentiële oliën toevoegen voor jouw eigen doeleinden. Kruiden etc. toevoegen tijdens het verwarmingsproces. Gebruik een spatel of iets om de Ghee-zalf te gebruiken, contact met de vingers beïnvloedt de houdbaarheid.

    Ghee is aan het afkoelen (niet mijn foto, maar zelfde potje & kleur):

    Dezelfde Ghee maar dan gewassen met zuiver water, ca 60x:

     

    #17980
    jack
    Moderator
    • Level
    • Level
    • Level
    1068 reacties

    Cool hoor  (H)   (H)   (H)

    Ik kweek niet ik doe aan fotoshoppen

    #17995
    Mediwietsite
    Lid
    • Level
    147 reacties

    Interessant @Mare, dank je wel voor de uitleg!

  • #18015
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    thanks & graag gedaan @ruben!

    Kon niet echt de juiste topic vinden, dus ik hoop dat mijn topic goed staat.
    Misschien optie om een subforum aan te maken voor boter en zalf? Er zijn namelijk erg veel manieren :)

    #18017
    Mediwietsite
    Lid
    • Level
    147 reacties

    He @Mare , dat viel me nog niet eerder op! Ik heb het topic even onder ’topicals’ gezet, dat is de engelse benaming voor zalfjes en crèmes etc.

    #18027
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    aah sorry! kende dat woord niet… bedankt voor het verplaatsen :D

(advertentie)
  • #18060
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    Ghee met knipafval: boter of als basis voor een zalf

    Goed, we hebben nu Ghee, die moet gelig van kleur en korrelig van structuur zijn. Zoals dikke, ondoorzichtige creme honing.
    Als knipafval heb ik gebruikt: gedroogde suikerblaadjes & kleine “buds”. Deze zijn met de hand fijn gemaakt.
    Ik ga niet uit van THC, maar CDB(a) en THC(a). Als je THC wilt, decarboxyleer je gedroogde wiet dan eerst voor gebruik. In onderstaand “recept” wordt de temperatuur niet hoger dan 100 graden, dus zal de wiet niet snel decarboxyleren. Wel is hier botervet gebruikt, dierlijke vetten lossen THC beter op dan plantaardige vetten. Decarboxylatie gebeurt bij mijn weten pas vanaf 105 graden, afhankelijk van het gebruik van de Ghee laat ik dit helemaal aan jouzelf over.

    Benodigdheden voor ca. 125 ml infused Ghee:
    – Rond de 130ml van de Ghee
    – Handjevol gemalen knipafval (ongeveer 1:1)
    – trechtertje
    – Glazen container
    – Pan met dikke bodem
    – Vlamverdeler (of een regelmatige temperatuur van ongeveer 100 graden)
    – Lege theezak als filter (zoals dit, o.a. verkrijgbaar bij Simon Levelt) Een koffiefilter duurt te lang. Je kunt ook een kaasdoek of hydrofiele doek gebruiken.

    Bereidingstijd: 90-120 minuten

    Bereiding:
    – Verwarm de Ghee in een pan geleidelijk aan op een laag vuurtje met een vlamverdeler eronder
    – Nadat deze geheel gesmolten is, voeg de wiet toe
    – Roer met een houten lepel alles goed door en blijf dit doen elke 15-30 minuten. Er zal schuim ontwikkelen, blijf gewoon roeren.
    – Na ca 1,5 – 2 uur is de Ghee weer doorzichtig, zeef de Ghee dmv de theezak en trechtertje in een glazen container. Knijp de filter goed uit, bewaar het bladafval voor bijv. gebruik in een thee of gerecht (dit afval is goed in te vriezen).
    – Laat de wiet-Ghee afkoelen zonder deksel. Eens het op kamertemperatuur is, deksel erop en klaar voor gebruik!
    Gebruik dit als basis voor boter, zalf, of wat dan ook. Het is 4-6 maand te bewaren buiten de koelkast, zet het potje wel op een donkere plaats (bijv. in een keukenkastje). Contact met vingers reduceert de houdbaarheid, dus gebruik houten lepels of spatels bij voorkeur.

    Wiet-Ghee: mooi donkergroen en helder, na afkoelen en op kamertemperatuur (het zal nog iets stollen hierna):

    #18109
    Anoniem
    Inactief
    • Level
    159 reacties

    @ruben: kun je mijn laatste bijdrage hier verwijderen? Heb er een nieuw topic over gemaakt : https://www.mediwietsite.nl/topic/ghee-met-knipafval-boter-of-als-basis-voor-een-zalf-2/

    Edit: EN WAT GEWOON NIET WERKT! Ik kan geen nieuw topic plaatsen, HELP?

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.