Kweekkast automatiseren met opensource software en hardware
Home › Forums › Doe-het-zelf › Binnen kweken › Kweekkast automatiseren met opensource software en hardware
- Dit onderwerp bevat 29 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 2 maanden geleden door jack.
-
AuteurBerichten
-
22-11-2016 om 14:27 #4015AnoniemInactief
Vorig jaar ben ik begonnen met het testen van opstellingen om op een leuke en toegankelijke manier mijn kweekkasten te automatiseren. Door het gebruik van hardware waar kinderen op school mee leren programmeren probeer ik het voor mezelf en andere toegankelijk en simpel te houden. Dit lukt maar enigszins want het inprogrammeren en aansluiten van de hardware is best ingewikkeld. Vandaar dat ik deze topic open om samen met meerdere mensen aan dit leerzame project te kunnen werken.
Voorbeeld van hoe het er op de pc of telefoon uit ziet op dit moment:
Voorbeeld van testopstelling:
Ik heb al een redelijke basis staan met Pimatic als aansturing en Raspberry Pi en Arduino als platvorm. Dit is makkelijk aan te passen en geeft een veelzijdig platvorm om mee te experimenteren. Uiteraard kan gaandeweg de opstelling veranderen omdat de vooruitgang in deze spullen zeer hard gaat.
Ook heb ik momenteel de opstelling nog buiten de kasten draaien omdat er nog veel mee gerommeld gaat worden. Als het zover is om het in een volledige opstelling te gaan testen is het ook van belang dat het allemaal netjes in een box aan de buitenzijde of binnenzijde van de kast past om er zo makkelijk bij te kunnen en geen kabels, sensors etc los te hebben hangen. Een goed aandachtspunt hierbij is veiligheid en esthetiek. Doordat het allemaal zwakstroom is in het systeem is dat gedeelte volledig veilig. Wel is het zaak om de normale spanning hier veilig op aan te sluiten en zoveel mogelijk kabels etc in het zicht op een mooie manier weg te werken zodat het in de kasten ook geen rommel wordt. Kortom, nog vele aspecten die vatbaar zijn voor verbetering.
Een voorbeeld van 1 van de kasten waar ik het systeem uiteindelijk in wil gaan bouwen. (er staat nu mint in de kast)
Ook wil ik het gaan inbouwen in mijn broeikas in de tuin voor bv automatisch sluitende dakramen en irrigatie van de planten. Dit systeem is uitermate geschikt om makkelijk op verschillende omgevingen aan te passen zodat de inzetbaarheid zeer breed is.
Mochten er mensen zijn die zijn geïnteresseerd in het project dan stel ik alle bestanden die ik nu heb ter beschikking voor het verbeteren van het project. Het is namelijk volledig opensource en freeware.
Huidige basisopstelling:
- Pimatic automatiseringssoftware
- RaspBerry Pi (in dit geval versie 2b)
- Arduino
- Sensors, schakelaars en verdere toebehoren
Eventueel een paar makkelijk toepasbare opties:
- Bodemvochtsensoren
- Ventielen op waterleidingen
- Bewegingssensoren
- Automatisch op hoogte stellen verlichting
- Camera’s
- Temperatuur en vochtigheid
- Makkelijk op elkaar af te stemmen via de besturingssoftware
- Ook als je niet thuis bent in te zien en te besturen
- Evt instellingen delen via platvorm om zo een ander op weg te helpen
- Volledig thematisch voor het aanpassen op eigen smaak
En nog vele vele vele andere mogelijkheden
Veel plezier en fantasie toegewenst aan deelnemers!
22-11-2016 om 14:48 #4020AnoniemInactiefNog even de websites van de systemen waarmee het is opgebouwd.
Pimatic:
Raspberry Pi:
Arduino:
22-11-2016 om 15:33 #4025AnoniemInactiefAls voorbeeld is dit een filmpje van een systeem wat al wat verder in ontwikkeling is.
-
23-11-2016 om 17:13 #4093AnoniemInactief
Dit is een voorbeeld van een goed ontwikkeld en veilig systeem om je kweekruimte of kast volledig te kunnen automatiseren.
Wel zijn dit soort systemen nog zeer zeldzaam en tevens ook aardig duur in aanschaf. Door besparing en een effectievere manier van kweken verdien je zo’n systeem op ten duur snel weer terug.Instap systeem kost al 599 dollar dus is echt wel prijzig terwijl een grove prijsschatting voor een zelfbouwsysteem rond de 150 euro zal liggen.
Er zijn verder nog vele systemen in ontwikkeling, ook speciaal voor kleine ruimten.
28-11-2016 om 20:33 #4281@sativa is natuurlijk wel een beetje een droom voor iedere moderne kweker, het is idd nog een beetje prijzig maar als je een goedkoper systeem hebt gevonden hoor ik het graag
01-12-2016 om 12:29 #4441AnoniemInactiefIk ga binnenkort een uitgebreide uitleg schrijven over hoe ik al zover ben gekomen. Ipc kun je met wat ik heb al alles sturen en op elkaar laten inspelen in een growroom. Ook is het heel makkelijk met dit systeem om modules toe te voegen en op elkaar te laten inspelen. Het ligt er uiteraard aan welke kwaliteit hardware je gebruikt voor de pluggen en inkapseling van de onderdelen maar daar ben ik ook al mee bezig om dat 3d te ontwerpen en te laten uitprinten via online service. Dit maakt het wat duurder maar je bent voor maximaal 200 euro en met een goede uitleg 6 uurtjes werk wel klaar.
Je kunt met de goedkope klik aan/uit stekker schakelaars op afstand ook al je hok bedienen met dit systeem en er komen dagelijks modules bij zoals alle merken weerstations uitlezen en ga zo maar door. Tevens kun je de meterkast er mee uitlezen dus ook verbruik etc bijhouden. Ik heb het ook voor mijn broeikas in oog dus heb er een weerapp aan gekoppeld zodat het systeem ook kan zien wat het moet doen aan de hand van de voorspellingen. Het is echt zeer uitgebreid dus! :P
De ontwikkeling in dit gebeuren gaat keihard dus er is kans dat zo’n systeem binnenkort als instap pakketten tekoop zijn. Hier hou ik ook een oogje op dus mocht er iets leuks uitspringen dan post ik dat natuurlijk op deze locatie. Thx voor de interesse!
-
01-12-2016 om 15:53 #4478
Daar zijn we hier toch voor samen op het forum informatie te delen die een ander weer op goede ideeën kan brengen en het hier weer delen.
Automatisering en innovatie gaan hand in hand, want dingen kunnen immers altijd beter en vernieuwd worden.
Ik ben benieuwd hoe snel de toekomst zal gaan ik blijf zeker volgen.05-12-2016 om 23:05 #4621AnoniemInactiefHier een mooi voorbeeld van een goed systeem.
<p style=”text-align: right;”>http://smartbeecontrollers.com</p>11-02-2017 om 20:15 #7051AnoniemInactiefTutorial Grow Automatiseren
Ik wil bij deze een omschrijving geven over hoe ik mijn automatisering van mijn kast heb gemaakt met behulp van elektronica en software waarmee kinderen tegenwoordig op school leren elektronica te begrijpen en te programmeren. Ik geef per stap die ik doe de bronnen via een link naar de uitleg. Begin bij de eerste link. Mocht dit voor jou niet te begrijpen zijn dan raad ik je af hieraan te beginnen want het moet wel veilig gebeuren. Als je de stappen volgt die ik hier ga uitleggen dan is het echt kinderlijk eenvoudig om je kast te automatiseren.
Omdat ik het nog als experimenteer/prototype platvorm gebruik heb ik ervoor gekozen het zo te maken dat het heel makkelijk is om dingen te veranderen. Bij een definitief model moeten de kabeltjes natuurlijk wel even netjes worden vastgezet en weggewerkt worden.
Alles dus aangestuurd door een Raspberry Pi 3. Ik heb voor deze versie gekozen omdat die Wifi aan boord heeft en dat het installeren veel makkelijker maakt. U kunt oudere modellen gebruiken maar dan kan de uitleg afwijken van wat ik hier ga opschrijven. Voor de werking maakt het niet uit. Alleen dat je met bijvoorbeeld de Raspberry Zero ook moet gaan solderen. Wat de boel wel veel compacter maakt…
Voor de software die de kast gaat aansturen gebruik ik Pimatic. Dit is gratis en nog in Beta-face maar wel voor iedereen naar hartenlust te downloaden. Het is gemaakt om een huis mee te automatiseren en de mogelijkheden en bedieningsgemak zijn legio! Echt een geweldig platvorm om onze geliefde dames mee in de gaten te houden.
Met deze software is het ook heel makkelijk in te stellen wat je wilt dat er bijvoorbeeld gebeurt als de luchtvochtigheid te laag wordt. Ik heb hem momenteel ingesteld dat de luchtbevochtiger aan gaat bij minder dan 60% en uit gaat bij meer dan 65%. De waardes blijven hier dan ook netjes tussen. Ook kun je met dit soort regels allerlei beveiliging instellen.
Bijna alle sensors die er op de markt zijn werken met deze software en het is dan ook mogelijk om zelf CO2 te reguleren of de energiemeter uit te lezen via de software. Ook overal verkrijgbare weerstations met zenders op afstand zijn in de software op te nemen. Ik ben waarschijnlijk nog veel belangrijke dingen op te noemen maar de uitbreidingen zijn allemaal dingen voor later.
Wat ik ook een heel groot voordeel vind is dat je automatisch logs kunt bijhouden. Dus alle kweekgegevens etc zijn terug te kijken en evt ook automatisch op te slaan of periodiek te mailen. Bijvoorbeeld ook foto’s en video.
Dit soort systemen kosten minimaal 500 euro op de markt en zijn zeer beperkt. Het systeem wat ik nu ga uitleggen kost rond de 120 euro en dan is er nog veel ruimte voor uitbreidingen. Ook is het heel gemakkelijk om het later uit te breiden zonder alles opnieuw te moeten installeren. Het is te bedienen van alles waar je op kunt internetten dus ook je mobiel. Voor nu alleen op het thuisnetwerk maar straks ook via internet. Dus mocht je op vakantie willen en de dames laten door ontwikkelen dan is dit systeem ook een leuke optie om de boel in de gaten te houden. Nogmaals. Alles is hiermee te automatiseren!!
Dit is nog maar het topje van de ijsberg.
Boodschappenlijst:
- *Raspberry Pi 3 *(ook als setjes met camera, voeding, behuizing en SD kaartje tekoop voor rond de 80 a 90 euro)
- *Raspberry Pi Camera Module
- *SD kaart 16 gb
- *Voeding 2,5A voor Raspberry Pi 3
- 4 Inbouw stopcontacten
- 1 Stekker
- DHT22 Temperatuur en Vochtigheidssensor
- 4-kanaals relaismodule
- Kastje (ik heb een stevige plastic plantenbak gebruikt met een houten deksel)
- Draad, tape en schroefjes
- Gatzaag en verdere gereedschap
Gratis software die ik gebruik voor formatteren, back-up, SSL en VNC
- SDFormatter
https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/eula_windows/
- HDD Raw Copy Tool
http://hddguru.com/software/HDD-Raw-Copy-Tool/
- PuTTy
- VNC Viewer
https://www.realvnc.com/download/viewer/
Allereerst gaan we Raspbian op de raspberry pi 3 installeren:
https://www.raspberrypi.org/learning/software-guide/quickstart/
Een andere grote stap is Pimatic installeren:
https://pimatic.org/guide/getting-started/installation/
Mocht er iemand zijn die tot hier is gekomen of zeer geïnteresseerd is naar dit verhaal dan hoor ik het graag. Dan zorg ik dat ik de rest zo snel mogelijk online zet. Ben nog aan het twijfelen of ik het stap voor stap moet gaan uitleggen of dat ik het doormiddel van de links naar de uitleg kan doen.
Voor geïnteresseerden:
Lees de uitleg van het installeren van de Raspberry en Pimatic. Is dit begrijpelijk voor jullie of is het beter om het stap voor stap uit te leggen. Het is namelijk wel een heel lang verhaal J Mochten de spullen in huis zijn dan kun je ervan uit gaan dat het ongeveer 2 dagen duurt voordat het klaar is en kan draaien in de groeiruimte.
-
11-02-2017 om 21:36 #7069
Wel interessant kan dat ook voor hydro?
Zo ja dan is het iets voor in het nieuwe huis
Ik kweek niet ik doe aan fotoshoppen
11-02-2017 om 21:54 #7072AnoniemInactiefJa dit kan echt voor alle systemen, hokken, kasten, huizen, kamers, DWC, eb en vloed, etc etc etc etc
Ook met meerdere camera’s en meerdere hokken. Zoals ik het kan inschatten denk ik dat er wel meer dan 1000 sensoren, machines, pompen, kleppen etc in 1 keer op dit systeem kunnen. Die je ook allemaal kunt laten samenwerken
Tevens fungeert het ook als hygrostaat, thermostaat, luchtdruk, bodemvochtmeter, waterniveau en ga zo maar door.Als jij het kunt verzinnen, dan kan het hierop worden aangesloten. Tevens hebben ze een hele goede forum met allemaal mensen die je graag willen helpen als iets nog niet mogelijk is wat bijna niet voorkomt.
Ook is de layout van de interface vrij makkelijk aan te passen dus geheel naar wens te designen.
11-02-2017 om 21:59 #7074AnoniemInactiefIk ben zelfs aan het oriënteren naar katrollen om mijn lamp automatisch via sensoren mee omhoog te laten gaan met de groei van de planten.
Ook ben ik bezig met een boodschappenlijst voor mijn broeikas in de tuin. Bv ramen automatisch open en bodemvocht meten etcIk ben nu al zover dat ik de boel gewoon in de kast kan laten hangen en op afstand kan inloggen om software te installeren of aan te passen mocht dat niet al via Pimatic kunnen. Zo is bij aanpassing het niet altijd nodig om het kweekhok ofzo in te stappen en de boel te verbouwen. Dus zelfs tijdens de kweek kun je gewoon knutselen aan de software. Ideaal!
-
12-02-2017 om 01:11 #7099
het ziet er gaaf uit, ik ben niet zoon computer nerd met zelf dingen in elkaar zetten en sensors installeren of zit er ook een wizzert voor dummies bij dat het gewoon opslaan en installeren is, systemen zijn wel te leren.
Ik ben van plan een nieuwe kast te bouwen en het liefst met alles erop en eraan dus tips zijn welkom.13-02-2017 om 15:35 #7234Hey Sativa
We willen een huis gaan kopen en daar wil ik een hok bouwen zou het je leuk lijken als hok klaar is om voor mij zo iets te bouwen lijkt mij wel erg leuk en leerzaam.
Hoor het wel als je dat wilt doen.
Ik kweek niet ik doe aan fotoshoppen
13-02-2017 om 16:19 #7244ik wil me daar ook wel bij aansluiten als het kan, ziet er interessant uit.
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.