De varenrouwmug begint met knagende larven in je potgrond. Eenmaal volwassen vliegen ze op om te paren en daarna nieuwe eitjes te leggen in de aarde. Soms zijn de muggen al aanwezig, te herkennen aan kleine vliegjes die uit je potgrond komen zo gauw je de zak opendoet. Ook kun je met een microscoop je grond checken op larven. Als je ze constateert kun je het beste deze zak weggooien of uitstrooien in een vergeten hoekje van de tuin. Zeker jonge plantjes gaan er last van krijgen, dus weg met die bende.
Kaneelwater moet je zeker niet doen als je biologisch kweekt, want je bodemleven gaat er op die manier aan. Varenrouwmug is moeilijk te bestrijden, hoogstens met nematoden, maar in mijn ervaring valt ook dat tegen. Enige andere wat je kunt doen is de bovenkant afsluiten met fijn zand, zodat ze geen nieuwe eitjes kunnen leggen in de aarde. Vergeet daarbij niet dat ze ook via de gaten aan de onderkant naar binnen kunnen. Echter als je de hele pot dichtmaakt kan er geen zuurstof meer bij je aarde, wat ook weet de nodige problemen zal opleveren.
Kortom, voorkomen is beter dan genezen
Let ook op of je geen varenrouwmug in je gewone potplanten op de vensterbank hebt zitten. Eenmaal in je huis besmetten ze gemakkelijk alle andere planten.