Hoe bewaar jij je zaden?
Home › Forums › Algemeen & forum mededelingen › Hoe bewaar jij je zaden?
- Dit onderwerp bevat 13 reacties, 9 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 8 maanden geleden door Dr.Legalize.
-
AuteurBerichten
-
12-02-2017 om 13:01 #7126AnoniemInactief
Ik vraag me af hoe anderen hun zaden bewaren om ze zo lang mogelijk goed te houden.
Zelf gebruik ik een tupperwair bakje die goed afsluit. Hierin heb ik een paar centimeter droge rijst op de bodem gedaan en daar bovenop leg ik de zaden in hun originele verpakkingen of in sealbags in een envelop. De rijst zorgt ervoor dat de boel goed droog blijft.
Dit alles staat in de koelkast te wachten tot ze hun werk mogen gaan doen.
Hoe doen jullie dit en zijn er betere manieren om het zaad potent te houden.
12-02-2017 om 13:56 #7127gewoon in de koelkast. Mocht je nou zaad hebben wat al wat ouder is kun je het heel lichtjes opschuren over de naad zodat ze makkelijker de schaal kan breken die kan nog wel eens hard worden door de jaren heen.
Mocht het zaad de eerste keer niet uit komen dan kun je het ze voor 24 uur terug in de koelkast leggen en het hele proces opnieuw beginnen, door haar terug in de koelkast te leggen krijgt ze het weer koud en denkt ze dat het najaar is als je haar erna weer op kamer temperatuur wilt ontkiemen denkt ze dat het weer lente is. Ik heb al mee gemaakt dat ze na 6x in de koelkast alsnog uitkomen.
Een beetje waterstof peroxide doet ook vaak wonderen, LET WEL OP dat je ze niet te lang in de waterstofperoxide laat weken dan komen ze al uit in het water en heb je een wit embriootje in het water liggen (24 uur kan altijd wel bij de 2e dag kan het al te laat zijn)licht ook een beetje aan de omgevingstemperatuur. En ik zorg dat het water lauw warm is zolang je er met je hand in kunt dat wil ook nog wel eens helpen om het voorspoediger te laten gaan.
12-02-2017 om 15:48 #7141In een luchtdichte verpakking, in het donker, op een redelijk koele plek. Meer niet. haha
-
12-02-2017 om 21:33 #7152
Ik hou de zaadjes in de originele verpakking, haal er uit wat ik wil gebruiken en daarna stop ik alle zakjes in een goed afsluitbaar potje waar ik een handje droge rijstkorrels bijgooi. Dat potje met alle zaadjes en rijst gaat dan in onderaan in de schuif/bak van de ijskast.
19-03-2017 om 16:00 #9426AnoniemInactiefIn de originele verpakking, eventueel met iets extra’s er omheen, om goed af te sluiten en dan donker en koel.
19-03-2017 om 17:15 #9431Ook bij mij in de koelkast maar altijd al afgevraagd waarom niet in de vriezer.
Op Spitsbergen diep in een berg is de grootste zadenbank van de wereld en hier bewaren ze de zaden bij -18 graden .
-
19-03-2017 om 17:29 #9434
Ik bewaar ze in de koelkast.
@dawittewel ik heb nog zaden van meer dan 20 jaar oud die pas sinds een paar jaar in de koelkast liggen, zou dit nog kans van slagen hebben? Ik hoop van wel want het zou leuk zijn als ik de wiet van vroeger nog een keer zou kunnen roken.Instagram:Bill78Woods
19-03-2017 om 17:37 #9435AnoniemInactief<p style=”text-align: left;”>Ik doe maar even een gokje met logische elementen als ik zeg…. Bevriezen betekend van vocht kristallen maken die cellen kunnen beschadigen. Dus als ze onder vriespunt bewaard moeten worden dan moeten ze misschien ook eerst helemaal worden ontdaan van evt vocht die nog in de zaden zit. Dit baseer ik helemaal nergens op, is onderbuik gevoel :-D</p>
19-03-2017 om 22:22 #9446@ Sativa ,
Allereerst vraag ik mij af of er vocht in een zaadje zit wat kan bevriezen .
Normaal vallen zaden in de herfst , of het nou van een boom een struik of een plant is , deze zaden bevriezen in de winter en het maakt niet uit hoe streng de winter is want in de lente ontkiemen deze zaden gewoon zoals de natuur het wil .
Als ze in Spitsbergen de zaden bewaren bij – 18 , dan zullen ze daar wel een reden voor hebben , dus blijft mijn vraag waarom de zaden niet in de vriezer bewaren ?
-
19-03-2017 om 23:06 #9447AnoniemInactief
@hansje Je hebt helemaal gelijk. Ook zeer logisch. Denk wel nog steeds dat ijskristallen slopend zijn. Ben dus benieuwd naar het percentage van de zaden die ontkiemen nadat ze volledig zijn bevroren. De natuur heeft overal een antwoord op dus hier vast ook. Misschien een soort natuurlijke antivries? Gegeven is in mijn ogen zonder enige wetenschappelijke basis, dat het criterium 100% vochtvrij erg hoog is gesteld. Zeker buiten in de natuur. Dus ik kom uit op dat ik het gewoon echt niet weet maar wel een heel goed onderwerp vind. We gaan het opzoeken. Heb ook een vaag vermoeden dat er wel een heel goed eenduidig antwoord kan komen vanuit de forumleden of rollingstoned / Mediwietsite.
@billwoods
Heb al een aantal keer gelezen dat je oud zaad voorzichtig kunt vijlen of schuren op haar naadje, zo heeft ze minder moeite met haar schilletje te doorbreken na blootstelling aan de factoren die haar doen ontkiemen. Uiteraard wel even de optimale omstandigheden nastreven, zeker bij oude exemplaren. Ikzelf heb laatst nog een echte oude strain ww classic mogen proeven en zat daarna vol met flashbacks van de goede oude tijd. 20 jaar terug was ik nog maar net uit papa’s familiewapen ontsnapt(ik was 16 maar vind het leuk om te zeggen:P) dus kan me voorstellen dat het bij anderen ook goede herinneringen zal oproepen. Het is in ieder geval een andere klasse dan het insest doorgefokte zaad wat er over het algemeen nu op de markt is. Echt waar, je proeft en merkt het meteen. Ik denk dat het komt omdat alle Cannabisoids goed in belast zijn. Maar ook dit is gissen voor mij… Ik ben benieuwd wanneer je er eens een paar uit de mottenballen trekt19-03-2017 om 23:30 #9448als het goed is zou in het ene zakje punta roja zaad moeten zitten maar ik heb geen idee wat er in die andere zou kunnen zitten. Ik moet eerst nog even de voorraad op peil brengen voordat ik hier aan wil beginnen al jeukt het wel af en toe.
Instagram:Bill78Woods
21-03-2017 om 15:51 #9541AnoniemInactief@billwoods
Dat zijn er aardig wat! Zo kun je mooi nog eens proberen op een andere manier als ze niet meteen goed ontkiemen.punta roja is voor mij onbekend dus had hem even gegoogled Klinkt interessant, zeker voor beginnenrs of als je echt eens iets anders wilt roken.
LOOK
Rock hard but not pressed too flat makes an immediate impression on me. This weed is light brown with a few slightly larger dark green leaves intermingled. Tiny lil’ reddish-brown hairs give these popcorn-sized nuggets a bit of a reddish hue overall. (Perhaps attributing to the “red end/point” name?) Look closely at these in the sunlight (when that’s possible here in A’dam!) and trip on the crazy rainbow crystals that are finely covering the “inner-surface”.
SMELL
Choco-mint! WOW, it’s a nice change to use this term to describe weed and not the usual super polm.
TASTE
Very peppery more than spicy. The flav isn’t great, that’s for sure. A joint really don’t do much for the tastebuds however, I decided to try and smoke some in the vapouriser… Resulting in a much more spicy and choco-licious fuller flav. Similar to a fine nepal cream with the spices en that.
EFFECTS
At first a real settling feeling takes over your body and you feel like easin’ back, cold chillin’. Much like the FX from a polm inna sort of “EZ-going” smoke. The one difference is that the visuals are very crisp and sharp with this weed; it’s kinda one of those schizo-trips because you are on the line tween relaxed body & sharp eyes!
OVERALL
Once you get past the icky flava, this weed really offers a nice alternative to mind-blowing green weeds. Good for medium-beginners. BUT remember, this is by no means schwag weed like many of you who live in “dry regions” may find from time to time in bricks from Mexico. This is quality and it proves it by the long lasting FX that can be felt; that’s rare for weed of this type and is certainly worth a try if you wanna “take it down a notch”!Bron: https://www.smokersguide.com/hashweed/280/punta_roja.html#.WNE8bTs19hE
Ik kan zo snel niks vinden over wat nou het echte proces is van zaad onder het vriespunt…. Wel legio teksten maar niet specifiek over het bevriezen. Dit stukje vind ik wel interessant omdat het verschillende situaties omschrijft die natuurlijk zaad tegen kan komen.
Zaden in rust
Zaadverspreiding is een ruimtelijk proces. Zaden reizen echter niet alleen in ruimte maar ook in tijd. Dit kan dankzij de zaadrust. Zowel vertrek als aankomst vergen bij zo’n ‘droomreis’ een goede afstemming op de omgeving.Zaadverspreiding is een ruimtelijk proces. Zaden reizen echter niet alleen in ruimte maar ook in tijd. Dit kan dankzij de zaadrust. Zowel vertrek als aankomst vergen bij zo’n ‘droomreis’ een goede afstemming op de omgeving.
Zaadrust
Zaadplanten kunnen perioden zonder groei overbruggen in de vorm van zaad. Sommige zaden zijn maar enkele dagen kiemkrachtig, zoals die van veel planten in het tropisch regenwoud. De omstandigheden om te kiemen zijn daar immers bijna altijd gunstig. Andere zaden kunnen zeer lang in rust blijven, in afwachting van betere tijden. Zo zijn er in China en Japan in dikke veenlagen zaden gevonden van de lotusbloem, Nelumbo nucifera. Deze ontkiemden, na een rust van 2000 jaar, binnen enkele dagen. En in Amerika, in de Yukon, zijn zaden van Lupinus arcticus aangetroffen in een bevroren lemminghol, tezamen met dierlijke resten van 10.000 jaar oud. Ook deze zaden bleken nog kiemkrachtig.
Moeilijke tijden
In onze streken vormen de meeste planten zaden voordat de winter invalt. Deze zaden blijven in rust totdat het groeiseizoen weer aanbreekt. Zo zorgen eenjarige planten voor voldoende nakomelingen in het volgende voorjaar. En ook voor meerjarige planten is het een goede garantie op nakomelingen voor het geval ze de winter niet zouden overleven. Het zaad is meestal goed beschermd tegen vorst. Het bevat weinig vocht en veel vet en heeft vaak een stevige huid.
Moeilijke plekjes
Zaden komen niet altijd direct terecht op een plekje waar ze kunnen kiemen en uitgroeien tot een volwassen plant. In rusttoestand kunnen ze echter wachten tot de omstandigheden op die plek gunstiger worden, bijvoorbeeld doordat concurrenten verdwijnen. Of ze kunnen alsnog verplaatst worden naar een beter plekje.
Vochtig ontwaken
De lengte van de rustperiode van zaad verschilt per soort. De erfelijk vastgelegde hoeveelheid en afbraaksnelheid van een kiemingremmend hormoon, abscisinezuur ofwel ABA, bepaalt het moment van ontwaken. De afbraak van dit hormoon wordt op gang gebracht wanneer er vocht in het zaad binnendringt. Zaden ontkiemen dus alleen bij voldoende vocht. Dit vocht kan de veelal harde zaadhuid pas binnendringen als die huid enigszins verweerd is geraakt, bijvoorbeeld door langdurig verblijf in de bodem of door activiteiten van dieren en schimmels. Ook de temperatuur en de hoeveelheid licht zijn belangrijk. Sommige zaden kiemen bij voorkeur in het donker, andere alleen in het licht. De hoeveelheid licht registreren zaden met behulp van het pigmentfytochroom.
Bron: http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i000931.html
-
23-04-2017 om 14:58 #11048AnoniemInactief
Ik heb er een paar gekregen en die bewaar ik in de vriezer, ik had begrepen dat dit gewoon kan. Of het goed is moet nog blijken, daar kom ik wel achter als ik ze een keertje wil ontkiemen. Ik heb er ook een paar in de originele verpakking in het donker, dus verschillende opties.
25-04-2017 om 11:04 #11124Luchtdicht in de koelkast. Had ook vernomen dat dat rijstkorrels ook helpt vocht te onttrekken.
Herb from Mother Nature is a Medical Gift! Legalize it!!!
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.