(advertenties)
Registreren Inloggen

Home Forums Medicatievormen Edibles Citroen-wietijs met lemoncurd

  • Dit onderwerp is leeg.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #42698
    Sander
    Deelnemer
    • Level
    23 reacties

    Nadat ik een artikel las op mediwietsite.nl over terpentenen en edibles kreeg ik het idee om eens te experimenteren met citroen ijs. De Watermelon Automatic van mijn laatste oogst heeft veel limoneen met de kenmerkende citrusgeur. Dus met citroen zou dit zeker moeten combineren leek me. En inderdaad was het resultaat ontzettend lekker. Ik heb een combinatie gemaakt van 2 gram rauwe wiet, en 2 gram wiet die een uur op 110 graden in de oven heeft gestaan. De reden waarom is omdat de rauwe wiet dan nog alle terpentenen en andere stoffen bevat, en de geroosterde wiet juist weer zorgt voor het lichamelijke en geestelijke effect door het decarboxyleren. De hoeveelheid wiet kun je natuurlijk zelf bepalen afhankelijk van wat voor effect je wilt bereiken. Maar je wil natuurlijk niet zoveel erin doen dat het lijkt alsof je een bevroren wietplant aan het eten bent ;-)

    Als je het zelf eens wilt proberen heb ik hier het recept. Ik gebruik zelf melk en slagroom, maar als je een vegan variant wilt maken dan kun je heel goed kokosmelk gebruiken ipv de melk en slagroom. Kokosolie is vet genoeg om romig ijs van te maken. In dat geval heb je dus 525ml kokosmelk nodig. De eieren, gelatine laat je voor vegan ijs ook achterwege. Het ijs smaakt dan wel anders, maar is zeker net zo lekker!

    Het resultaat is echt heel lekker geworden en zoals ik had gehoopt combineert de smaak van de wiet perfect met de citroen. Zo heb je een lekker fris wietijsje voor de warme lente en zomerdagen.

    Ingredienten:

    275ml  melk
    250ml slagroom
    1 vanillestokje of vanille extract
    130 gram honing
    4 Eierdooiers
    1 zakje vanillesuiker
    1 blaadje gelatine
    Potje lemoncurd (ook heel goed zelf te maken trouwens)
    10ml Limonchello (of een andere likeur met citroen)

    Giet de melk en de slagroom in een steelpannetje, samen met de gelatine, het vanillestokje en de honing. Verwarm het op een laag vuur zodat je in de tussentijd de eierdooiers kunt los kloppen in een kom. Doe daar de vanillesuiker bij.

    Zodra de inhoud van de steelpan aan de kook is haal je de steelpan van het gas en klop je een klein beetje warme melk bij de eierdooiers. Daarna giet je de eierdooiers al kloppend terug in de steelpan en laat het weer langzaam warm worden. Deze keer wacht je niet tot het gaat koken maar stop je als het mengsel rond de 80 graden is.

    Giet het ijsbeslag in het steelpannetje in een kom zodat het kan afkoelen. Doe dan de 2 gram rauwe wiet erdoorheen en zet het in de koelkast (of in de vriezer als je haast hebt). Ze ondertussen de rest van de wiet een uurtje in de oven op 110 graden om de wiet te activeren.

    Na een paar uur is het ijsbeslag koel genoeg om in de ijsmachine te doen. Ik gebruik zelf een ijsmachine maar je kunt ook zonder. Als je zoekt op ijs maken zonder ijsmachine dan vind je een heleboel websites die je uitleggen hoe je dat kunt doen.

    Rasp eerst nog een citroen en voeg de rasp toe aan het ijsbeslag. Voeg ook de wiet toe die in de oven heeft gestaan en de Limonchello (deze zorgt ook dat het ijs wat smeuïger blijft).

    Als je werkt met een ijsmachine dan is het ijs binnen een uur klaar. Zonder ijsmachine duurt het meestal een dag voordat het ijs goed hard is geworden in de diepvries. Maar als het zover is, schep je het ijs in een wat grotere plastic bak of een schaal. Roer dan de lemoncurd door het ijs en laat het nog een uurtje in de diepvries staan voordat je het eet.

    En het resultaat zie je hieronder

    En met de lemoncurd er doorheen geroerd…

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.