(advertenties)
(advertentie)

Na tientallen jaren van relatieve – en soms zelfs absolute – stilstand aangaande medicinale cannabis, is de wetenschappelijke wereld bezig met een inhaalslag. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de recente legaliseringsgolf die de aardbol overspoelt en het feit dat miljoenen mensen baat hebben aan wiet – illegaal of niet. Tijd voor Mediwietsite om de 9 meest interessante studies van afgelopen jaar op een rijtje te zetten!

 

1. Cannabisgebruikers hebben een beter kans op het overleven van een hartaanval

Nadat onderzoekers van de University of Colorado meer dan een miljoen (!) dossiers van hartaanval-patiënten hebben vergeleken, stellen ze vast dat mensen die in het verleden cannabis hebben gebruikt een significant lagere kans hebben om in het ziekenhuisbed te overlijden. Bovendien bleken cannabisgebruikers ook flink minder kans te hebben op een shock en de noodzaak om een intra-aortische ballonpomp aan te leggen.

Studie:Marijuana use and short-term outcomes in patients hospitalized for acute myocardial infarction

2. Wietbladeren zijn effectief tegen Staphylococcus aureus-infecties

Vermalen bladeren van de wietplant lijken een effectief middel tegen methicillin-resistente Staphylococcus aureus, een Staph-infectie die resistent is voor sommige antibiotica en moeilijk is te behandelen.  Onderzoekers van het Saaii College of Medical Science and Technology aan de universiteit van Gour Banga in India testen de antimicrobiële eigenschappen van vermalen wietbladeren die zijn toegevoegd aan een ethanol tinctuur. Ze ontdekken ook dat de blaadjes nóg effectiever zijn als ze worden gecombineerd met gewone guava en een immer groene conifeer met de naam Thuja orientalis.

Studie:Antimicrobial activity of Cannabis sativa, Thuja orientalis and Psidium guajava leaf extracts against methicillin-resistant Staphylococcus aureus

3. De mythe dat cannabis een ‘gateway drug’ is wordt (opnieuw) ontmaskerd

Tientallen jaren leefde in brede kringen het idee dat je van cannabis min of meer automatisch ook aan andere, zwaardere drugs verslaafd raakt. Die theorie – nog steeds aangehangen door met name christelijke partijen als het CDA – staat bekend als ‘The Stepping Stone Theory’ of ‘Gateway Drug’. Wetenschappelijke research – gepubliceerd in LiveStories – vindt echter geen connectie tussen het gebruik van wiet en eventueel gebruik van meer gevaarlijke en verslavende substanties als alcohol, tabak, cocaïne en heroïne. En het is niet de eerste studie ook die deze mythe ontkracht.

Studie:Legalization Leads to Increased Marijuana Use, But Evidence of “Gateway Drug” Lacking

4. Medicinale cannabis kan helpen tegen de opiaten-epidemie

Wanneer patiënten toegang krijgen tot legale manieren om aan wiet te komen, leidt dit klaarblijkelijk tot een significante afname in het door artsen voorgeschreven gebruik van opiaten/opioïden medicatie. Onderzoekers van de University of California San Diego en Weill Cornell Medical College kijken naar correlatie tussen de legalisering van medicinale cannabis en het gebruik van voorgeschreven opiaten gedurende een periode van 21 jaar. Ze ontdekken dat legalisering leidt tot een afname van bijna 30 procent in opiaten/opioïden, wat suggereert dat patiënten er liever voor kiezen om hun pijn te bestrijden met wiet.

Studie:Medical cannabis legalization and opioid prescriptions: evidence on US Medicaid enrollees during 1993–2014

5. We weten nu waarom cannabis de eetlust stimuleert

Dat cannabis honger stimulerende eigenschappen heeft is voldoende gedocumenteerd. Maar in 2018 weten onderzoekers van Washington State University te identificeren hóe wietcomponenten het eetgedrag veranderen. Met hun dierenstudie ontdekken ze dat cannabis een golf aan ghrelin losmaakt, een hormoon dat verantwoordelijk is voor signalen naar het brein wanneer het tijd is om op zoek te gaan naar meer voedsel.

Studie:How cannabis affects appetite: Brain changes

Naarmate er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de medicinale effecten van cannabis, blijkt dat de plant nog veel veelzijdiger is dan al gedacht… [foto: Roxana Gonzalez/Shutterstcok]

6. Medicinale wiet vervangt in rap tempo farmaceutische angstremmers

Angststoornissen zijn veelvoorkomend in de maatschappij anno nu en het lijkt er sterk op dat een groeiend aantal patiënten ervoor kiest om mediwiet te gebruiken in plaats van traditionele medicijnen om het probleem aan te pakken. Een team Canadese researchers ontdekt dat 30 procent van de cannabispatiënten stopt met het gebruik van farmaceutische angstremmers binnen twee maanden nadat ze starten met wiet. Na zes maanden is dat aantal al opgelopen naar 45 procent!

Studie:Reduction of Benzodiazepine Use in Patients Prescribed Medical Cannabis

7. Regelmatig cannabisgebruik beïnvloedt de structuur van de hersenen niet nadelig

Over regelmatig en/of langdurig cannabisgebruik doen de vreemdste verhalen de ronde. Zo beweert onze eigen premier Mark Rutte tegenover een zaal studenten dat je niet aan wiet moet beginnen want het is rotzooi en je IQ gaat er van naar de kl*ten. Welnu, een team van 20 onderzoekers van 13 verschillende instituten in Australië, Groot-Brittannië en de VS heeft MRI-scans van meer dan duizend jongvolwassenen en mannen van middelbare leeftijd onderzocht op het verband tussen frequent cannabisgebruik en de afname van de zogeheten grijze massa in het brein.  Ze vinden geen relatie, dus er is geen associatie vast te stellen tussen regelmatig wiet gebruiken en hersenmorfologie.

Studie: ‘Testing associations between cannabis use and subcortical volumes in two large population‐based samples

8. Oudere volwassenen hebben ook baat aan medicinale cannabis

Legale toegang verlenen tot medicinale cannabis kan de gezondheid en de arbeidsinzet van oudere volwassenen verbeteren. Dat stellen onderzoekers van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health en Temple University vast door de mediwiet-wetgeving te vergelijken met meer dan 100.000 ingevulde enquêtes van mensen van 51 jaar en ouder. Ze ontdekken dat mensen die officieel gekwalificeerd zijn voor medicinale cannabis significant minder pijn ervaren en in staat zijn om meer uren te werken.

Studie:Medical marijuana laws linked to health and labor supply benefits in older adults

9. Gebruikers van legale cannabis consumeren minder alcohol

Een marktonderzoeksrapport van het in Chicago gevestigde High Yield Insights onthult dat volwassenen die wiet gebruiken en leven in een staat waar het legaal is om te doen, 21% minder cocktails en 20% minder bier drinken dan mensen die leven in gebieden waar cannabis verboden is. En ook dit rapport stelt dat legaal cannabisgebruik geassocieerd kan worden met afname van door artsen voorgeschreven farmaceutische medicatie tegen angst, pijn en depressie.

[openingsfoto:  HQuality/Shutterstock]