Kooptips medicinale cannabis: zo herken je goede (en slechte) wiet!
Wiet is duur, zeker als je er achteraf achterkomt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Zo leer je goede én slechte cannabis herkennen en sluit je altijd de beste deal.
Sommige mensen kweken het hele jaar door, sommige mensen kweken enkel wanneer het buitenkweek seizoen aanbreekt. Na een bepaalde tijd kijken we de toppen aan onze planten en zijn we maar wat blij als ze eindelijk klaar zijn. Tijd voor de oogst! Na het knippen blijft er echter nog ontzettend veel van de plant over. Zonde om weg te gooien. Lees hier wat je er nog allemaal mee kunt doen!
Aan het eind van de knipbeurt van de wiettoppen heb je een flinke berg bladeren, de stam, takken en de wortels van je plant nog over. De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat op de kleine blaadjes vaak nog aardig wat THC zit. Dit weet je doordat de blaadjes plakkerig zijn en je er witte pareltjes (zogeheten trichomen) op kunt zien zitten. Welke opties zijn er allemaal nog voor dit ‘afval’?
Deze bladeren zitten nog boordevol met THC en kunnen dan ook prima gebruikt worden om THC olie of een tinctuur van te maken. Ook het maken van wietboter (voor je edibles), kun je prima doen met dit blad.
Je kunt de blaadjes na de oogst gewoon laten drogen, je hoeft ze niet direct te gebruiken. Wanneer je ervoor kiest om je olie te bereiden met wietbladeren is het handig om het – in ieder geval bij gebruik van een cannolator of een POT by NOIDS – op te bergen in porties van 20 gram. Dan zie je gelijk hoeveel flesjes olie je ermee kunt bereiden.
Het grote blad mag je gerust zien als een powerfood. De bladeren zijn reuze gezond en ze zijn een prima toevoeging aan een smoothie. Ook kun je ze verwerken door een salade, of er een kop gezonde thee van trekken.
Van de THC moet je het bij deze bladeren niet per se hebben, maar wietbladeren zitten wel vol met vitamines, mineralen, aminozuren, anti-oxidanten en diverse cannabinoïden.
Je verwacht het niet maar je kunt de stam en zijtakken van je wietplant ook gebruiken. Ze blijken maar nog altijd zo’n 1% THC te bevatten. Zonde om zomaar weg te gooien dus!
Je kunt ze laten drogen, daarna vermalen en gebruiken als toevoeging bij het koken en bakken. Ook zou je er thee van kunnen trekken. Deze thee wordt door veel van de cannabisdrinkers als een echte lekkernij gezien.
In dit artikel lees je hoe je er zelfs papier van kunt maken (en vind je het recept voor de thee). Hoe leuk is dat?!
Aangekomen bij de wortels; uitkloppen en afspoelen maar! Deze wortels hebben namelijk een heilzame werking en werden lang geleden al gebruikt als geneesmiddel.
In het oude Chinese kruidenboek Shennong pên Ts’ao ching werd al beschreven dat de wietwortel gedroogd en vermalen werd. Hierna werd er een pijnstillende pasta van gemaakt welke ingezet kon worden als behandeling bij gebroken botten of bij operaties.
Ook werd de wortel uitgeperst en werd het verkregen sap gebruikt om een extract van te maken. Dit extract zou onder andere bloedingen stelpen, en de pijn en zwelling bij kneuzingen verminderen.
Je kunt zelf vrij eenvoudig een zalf maken van de wortels van je wietplant. Deze zalf is heel breed inzetbaar; je kunt er een droge huid mee verzorgen, pijnlijke spieren mee masseren, maar ook bij brandwonden/zonnebrand en bijvoorbeeld schimmelinfecties is de zalf effectief.
In principe heb je nu aan het eind van de rit zo goed als geen afval meer over. Heb je niet direct tijd om iets te doen met je afval, maar wil je het niet weggooien? Dan kun je ervoor kiezen om het te bewaren in de vriezer. Let er wel op dat je het dan voor de verdere verwerking eerst goed ontdooit. Zeker bij het kleine blad is dit van belang in verband met het broos worden van de trichomen door het bevriezen.