Cannabis microdoseren (+5 tips) tegen depressies
In kleine hoeveelheden kan cannabis een groot effect hebben op neerslachtige gevoelens of depressiviteit. Ontdek de voor- en nadelen en lees onze 5 tips over cannabis microdoseren.
Promovendus Thijs Beldman werkt mee aan NAVISTROKE. Dit is een door NWO-TTW en Sensi Pharma gefinancierd onderzoeksprogramma naar het gebruik van nanodeeltjes als medicijn. Nanodeeltjes kunnen worden gevuld met medicatie en heel gericht worden ingebracht. Thijs onderzoekt nanodeeltjes gevuld met cannabinoïden. In onderstaande video vertelt hij over zijn werk.
Sinds 2011 is een Amerikaans-Nederlands onderzoeksteam bezig met het onderzoeken van nanotechnologieën bij het behandelen van hart- en vaatziekten. Het project wordt onder meer geleid door de Nederlandse professor Willem Mulder.
Een nanometer (nm) is een manier om de grootte van iets aan te duiden, net als een millimeter en centimeter. Een nanometer staat gelijk aan één miljardste van een meter. De nanodeeltjes waar het onderzoeksproject mee werkt, hebben een diameter van 10 tot 100 nm.
Dit zegt een leek niet zoveel, maar als we het vergelijken met de aarde en een voetbal is het wat beter te begrijpen. De aarde heeft een diameter van 13.000 kilometer. Een voetbal heeft een diameter van 22 centimeter. Dit maakt een voetbal 58 miljoen keer kleiner dan de aarde. Een nanodeeltje is 58 miljoen keer kleiner dan een voetbal.
Het doel van nanogeneeskunde is medicatie op exact die plek krijgen in het lichaam waar het ’t meest nodig is. Dit is namelijk veel efficiënter dan lukraak medicatie innemen, zoals een pil. De werkzame stoffen verspreiden zich dan door het hele lichaam. Nanodeeltjes komen alleen bij ‘de zere plek’. Nanostructuren dienen dus als voertuig. Ze worden als het ware geladen met werkzame stoffen en ingebracht op de plek waar die werkzame stoffen hun werk moeten doen.
In deze video Thijs Beldman, werkzaam aan het Amsterdam UMC/AMC over zijn onderzoek naar nanodeeltjes met cannabinoïden, de werkzame stoffen in wiet.