Uit onderzoek van de universiteit van Alicante blijkt dat THC – de bekende werkzame en psycho-actieve stof in cannabis – een vertragend effect heeft bij de genetische oogziekte retinitis pigmentosa. Sterker nog, het gebruik van deze cannabinoïde zou zelfs blindheid kunnen voorkomen!
Erfelijke oogziekte
De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het vakblad Experimental Eye Research. Retinitis pigmentosa is een erfelijke oogziekte waarbij het netvlies en pigmentblad van het gehele netvlies worden aangetast. De aandoeningen variëren van slecht zien in het donker (nachtblindheid) tot de geleidelijke beperking van het gezichtsvermogen en soms totale blindheid. Tot op heden is er geen effectieve behandeling voor de oogziekte mogelijk. Naar schatting lijdt ongeveer 1 op de 4000 mensen aan deze ziekte.
Beter zicht en meer fotoreceptoren
De Spaanse onderzoekers zijn nu voorzichtig optimistisch over een medicijn dat de terugval kan beperken en wellicht blindheid kan voorkomen. Zij infecteerden ratten met de ziekte en gaven hen vervolgens 90 dagen THC (helaas wel synthetische en niet de ‘echte’, maar dat komt vooral door het cannabisverbod).
Na die periode bleek dat de ratten die THC kregen veel beter scoorden in zichttests en ook beschikten over 40 procent meer fotoreceptoren (de lichtgevoelige cellen in het oogvlies)!
THC blijkt een gunstig effect te veroorzaken op een aantal oogziektes… [beeld: Shidlovski/Shutterstock]
Wiet ook effectief bij glaucoom
“Deze resultaten suggereren dat cannabinoïden potentieel nuttig zijn om de genetische achteruitgang bij retinitis pigmentosa patiënten te vertragen”, stelt Dr. Cuenca van de universiteit van Alicante. Overigens zijn de onderzoekers niet echt verbaasd over dit resultaat. Het is immers al 40 jaar bekend dat cannabis een heilzaam effect heeft op een andere bekende oogziekte: glaucoom.
Verder onderzoek volgt, maar het biedt sowieso hoop voor een ziekte waar tot nu toe geen enkel effectief medicijn voor bestond…
Benieuwd naar het volledige onderzoek? Hier kun je het rapport downloaden.
[Openingsfoto: Maximilian Laschon/Shutterstock]