(advertenties)
(advertentie)

De medicinale cannabis revolutie speelt zich niet alleen in de westerse wereld af, ook in Azië zit er beweging in de zaak.  Neem Thailand, dat pas sinds eind 2018 legale medicinale cannabis kent. Met flinke steun en op initiatief van de overheid komt daar binnenkort het International Medical Cannabis Research Center. Daarmee hoopt Thailand koploper te worden met betrekking tot de wereldwijde groene revolutie en de bijbehorende business natuurlijk.

Joint venture overheid en bedrijfsleven

Maandag 22 november ondertekenden het Ministerie van Volksgezondheid in Thailand een zogeheten Memorandum of Understanding met het door medici gerunde cannabisbedrijf RxLeaf World Medica (onderdeel van Amara Asia Company Limited.) over het vestigen van het International Medical Cannabis Research Center in Thailand.

‘Deze laatste stap is onderdeel van Thailands plan om een hotspot van wereldklasse te worden voor cannabis productie en ontwikkeling’, schrijven de partijen in een persbericht over de deal. Het centrum moet een ‘kennis hub’ worden voor genetische research van medicinale cannabis dat ‘artsen, onderzoekers, experts uit Canada, Nederland en andere landen bijeen brengt’.

In Thailand zou dan onderzoek plaatsvinden naar nieuwe en bestaande producten, terwijl er tegelijkertijd ‘uitwisseling van kennis over medicinale cannabis plaatsvindt’, aldus de initiatiefnemers.

De tekenceremonie in Thailand voor een nieuw medicinaal cannabiscentrum…

Cannabis als oppepper voor de kwakkelende economie

Vice-premier en minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul verklaarde maandag tijdens de tekenceremonie dat zijn ministerie mediwiet en de veilige behandeling daarmee promoot. Volgens onderzoek, aldus de minister, kan cannabis als therapie worden ingezet bij ziekten als kanker, epilepsie, multiple sclerose, spierpijn en zenuwpijn.

Ook economische motieven spelen echter een rol. Minister Charnvirakul draait er niet omheen dat de Thaise economie – die flink op toerisme leunt – zware klappen heeft gekregen door de covid-19 pandemie. Om die weer uit het slop te trekken steunt de overheid nieuwe initiatieven en daar valt klaarblijkelijk cannabis ook onder. Met het nieuwe mediwiet-centrum in en voor Azië dus, maar ook met ‘het aanmoedigen van de cannabis waardeketen’.  Specifiek moet je dan denken aan ‘de teelt van cannabis, standaardisatie, marktuitbreiding en steun voor investeringen in nieuwe producten’.

Medicinaal cannabistoerisme

Op zich hebben de Thai het goed gezien dat medische industrie de economie kan boosten, de wereldwijde omzet van deze branche wordt namelijk op 8,3 biljoen dollar geschat (1 biljoen is duizend miljard), waarbij de gelegaliseerde cannabismarkt goed is voor 12,5 miljard dollar, volgens gegevens van de WHO en onderzoeksbureau Prohibition Partners.

‘Daarom is dit een geweldige mogelijkheid voor het land, aangezien Thailand zowel de mensen en fysieke capaciteit als de potentie heeft om deze uitdaging aan te gaan’, meent de verantwoordelijke bewindsman.

Op de homepage van Amara Asia Company geloven ze er al heilig in dat Thailand uitgroeit tot de hotspot op medicinaal cannabisgebied in Azië…

Met een ‘medical and wellness tourism hub’ op cannabisgebied hoopt Thailand mensen aan te trekken die zich bezighouden met ‘integrale medicinale en op planten gebaseerde producten’ (medicijnen), maar ook met de ontwikkeling van cannabisproducten op het gebied van voeding en cosmetica. ‘Daarbij zullen deze producten waarde toevoegen aan de voedsel- en drankenmarkt en zowel boeren als ondernemers groeikansen bieden en een mogelijkheid tot de ontwikkeling van duurzame producten’, stellen de Thai.

Kortom, een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen private en overheidspartijen. En dat op cannabisgebied en in Thailand, wie dat vier jaar geleden had geroepen was linea recta afgevoerd naar een inrichting…