(advertenties)
(advertentie)

Kiejan gebruikt elke dag een beetje wiet. Om beter te slapen, tegen stress en omdat bepaalde medicijnen zijn eetlust aantasten. Maar hij zet grote vraagtekens bij de kwaliteit. Gaat het wietexeriment de situatie verbeteren? Naast patiënt Kiejan komen onder meer Rinus Beintema van Suver Nuver, enkele onderzoekers, een tuinder, coffeeshophouder en politicus Vera Bergkamp aan het woord.

Het tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) onderzocht zondagavond wat er in wiet zit. Presentator Teun van de Keuken verdiept zich in ruim 24 minuten in de wereld van de Nederlandse wiet. Zijn missie is uitvinden hoe het zit met de kwaliteit. Of beter gezegd: het ontbreken van kwaliteitseisen. Want een coffeeshop mag wiet niet laten testen.

Haren in wiet

Veel mensen die wiet medicinaal gebruiken, halen dat in een coffeeshop. En dan heb je als patiënt dus te maken met het Nederlandse gedoogbeleid. Een beleid dat al veertig jaar van rare regeltjes aan elkaar hangt.

Coffeeshops mogen namelijk geen wiet inkopen via de zogenaamde achterdeur. Maar het verkopen via de voordeur wordt gedoogd. Hierdoor moeten zij verplicht zaken doen met illegale wietkwekers die zo snel mogelijk zo veel mogelijk wiet kweken. Kwantiteit boven kwaliteit dus.

Ondertussen mogen coffeeshops hun wiet en hasj niet laten testen op werkzame stoffen of verontreiniging, want dat is strafbaar. Sommige coffeeshops boeit dat niets. Andere proberen toch te controleren op kwaliteit. Geen overbodige luxe, want niet zelden bevat coffeeshopwiet pesticiden, ongedierte of haren.

Brengt wietexperiment verbetering?

Gelukkig hebben we nog mensen zoals Rinus Beintema die strijden voor een beter beleid door de wet te tarten. Hoewel testen verboden is, startte Rinus vorig jaar testfaciliteit HighLab. En daar inspecteren ze dus gewoon cannabis.

Na jaren van gesteggel komt de overheid ook in actie met het aangekondigde wietexperiment. Daarin kunnen consumenten straks wiet kopen dat van zaadje tot wiettop wordt gecontroleerd. Afgezien van de vraag of dat wenselijk is, zal slechts een hele kleine groep consumenten hiervan profiteren. Het experiment vindt namelijk plaats in slechts tien steden; dus de overgrote meerderheid krijgt deze optie niet. Genoeg haken en ogen dus om te bespreken, in de zoektocht naar een antwoord op de vraag: ‘Wat zit er in mijn wiet?’.

LEES OOK: Rinus opent testlab • “Als de overheid het niet doet, doe ik het zelf”

Wil je overigens zeker weten dat je de beste medicinale wiet krijgt zonder bemoeienis van de overheid? Kweek het dan zelf. Hier lees je hoe dat werkt.

‘De Monitor • ‘Wat zit er in mijn wiet’, terugkijken? Klik dan op het fragment hieronder:

[Openingsbeeld: schermopname uit NPO-NCRV De Monitor]