Vijf kweekfactoren voor gezonde wietplanten en een goede oogst
Regel de vijf belangrijkste kweekfactoren goed, en creëer de perfecte omstandigheden voor cannabisplanten. Gewoon, in een kweekkast thuis.
In de groeifase hebben medicinale wietplanten een andere behoefte qua temperatuur en licht dan in de bloeifase. Als je echt goed wil kweken zul je daar rekening mee moeten houden. Maar wat zijn dan precies die behoeften aan temperatuur, licht en zuurstof en hoe wisselt dat gedurende de levenscyclus van wietplanten?
In de groeifase van wietplanten, is het belangrijk om de temperatuur in je ruimte zo stabiel mogelijk te houden. Dit betekent dat wanneer de lampen aan of uit zijn de temperatuur als het even kan gelijk moet blijven. Maar waarom?
Cannabis behoort tot de herfstbloeiers. Dat betekent dat het gewas in de zomerperiode alleen groeit (aanmaken van wortels, stelen en bladeren) en in de herfstperiode pas gaat bloeien. Tijdens de lange dagen van de zomer zijn de temperaturen overdag en zelfs ’s nachts nog behoorlijk hoog, wat voor herfstbloeiers het aanmaken van groeihormonen betekent. En dat is immers wat je wilt in de groeifase.
De juiste omgevingstemperatuur in de groeiperiode ligt rond de 24 graden, met de lampen aan en dus ook ook bij duisternis. Vooral in de winter komt dat dus al snel neer op het verwarmen met kachels. Eigenlijk zou je de bladtemperatuur moeten meten, want de bladeren zetten de lichtenergie om in suikers voor de groei. Het meten van de bladtemperatuur is voor de meeste mensen echter moeilijk, omdat ze niet over de juiste apparatuur beschikken.
Door het verdampingsproces kan de bladtemperatuur echter 2 tot 3 graden dalen. Dat betekent dat je bladtemperatuur bij een gemiddelde ruimtetemperatuur van 24 graden rond de 21 à 22 graden zal uitkomen. Dit zijn de ideale bladtemperaturen voor wietplanten. Als je zonder meters wil controleren of de temperatuur in je ruimte in orde is, moet je gewoon goed naar de bladpunten kijken. Let op of ze wel of niet gaan krullen of wellicht al gekruld zijn (het blad koelt dan niet meer af). Of je voelt gewoon met je handen aan je bladeren of ze koel aanvoelen. Als dat zo is weet je in ieder geval dat de fabriek werkt.
Voor de bloeifase geldt een optimale ruimtetemperatuur van 28 graden met de lampen aan en 20 graden als de lampen uit staan. Als je nu 28 en 20 graden bij elkaar optelt krijg je een totaal van 48 graden. Daarvan is – over 24 uur genomen – het gemiddelde dan weer 24 graden. Dus de gemiddelde ruimte temperatuur over 24 uur moet zowel in de groei- als in de bloeifase 24 graden zijn.
De temperatuur van het voedingswater moet ook rond de ideale planttemperatuur liggen, en dat is dan 21/22 graden (24 graden ruimte temperatuur, minus het 2 tot 3 graden zelf koelen van het blaadje). Het is vooral belangrijk dat de watertemperatuur waarmee de wortels te maken krijgen, in orde is. Anders kunnen hierdoor problemen ontstaan.
Bij een te koude waterbeurt is er geen worteldruk en kan er dus ook geen water (koelvloeistof) naar het blaadje gebracht worden. Dit kan betekenen dat bladpuntjes beginnen te krullen (het blaadje koelt dus niet en de fotosynthese staat stil, en dat betekent: geen productie!). Bij te warm water kan de wortelpomp ook problemen krijgen. Omdat er in warm water maar weinig zuurstof aanwezig is en de wortel juist zuurstof nodig heeft om de wortelpomp te laten werken.
Vandaar dat de ideale watertemperatuur tussen de 20 en 22 graden moet liggen. Het is ook altijd goed om een zuurstofpomp (aquariumpomp met een aangesloten bruissteen) in je voedingswater te hebben en het water zo te voorzien van zoveel mogelijk zuurstof. Alleen op het moment dat je het water op de juiste pH-waarde gaat brengen, moet de zuurstofpomp worden uitgezet (circulatiepomp moet wel blijven draaien) want door het pompen van zuurstof in het water, verhoog je ook je pH-waarde en dat wil je niet.
Dat zuurstof erg belangrijk is voor de wortels moge duidelijk zijn. Hiermee krijg je een goede worteldruk en dat betekent dat er genoeg voeding en water opgenomen kan worden. Dit is een van de voordelen van een goede wortelstimulator, omdat die ervoor zorgt dat er extra zuurstof aangemaakt wordt in je water. Dit gebeurt door middel van het vermeerderen van bepaalde bacteriën en schimmels die zuurstof kunnen produceren en ook zuurstof kunnen binden in water.
Ook zullen wietplanten reageren op de kleur licht die gegeven wordt. Voor wat betreft het aanmaken van wortels, stelen en bladeren in de groeiperiode moet dit dus de kleur blauw (groeilamp) zijn, omdat dit de kleur is van de lucht buiten in de vroege zomermaanden. Als het herfst wordt zal ook de kleur van de lucht buiten veranderen (meer rood = bloeilamp) en dat betekent dat wietplanten bloeihormonen zullen aanmaken. Het blauwe licht zorgt er ook voor dat het gewas compacter blijft en niet zo strekt, wat je dus wel krijgt als je gelijk met rood/oranje licht begint. Gelukkig zijn de meeste full spectrum LED kweeklampen tegenwoordig geschikt voor zowel groei als bloei.