Cannabis veelbelovend alternatief medicijn bij clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn behandelen met cannabis is zeker een optie. In dit artikel vertellen we je alles wat er wetenschappelijk bekend is over mediwiet tegen (cluster) hoofdpijn!
De ziekte van Crohn is een moeilijk te behandelen en ongeneeslijke ontsteking aan het spijsverteringsstelsel. Onderzoekers in Israël bestudeerden echter het effect van gerookte cannabis op patiënten met ernstige vormen van de ziekte. Ze ontdekten dat de cannabis de ziekte bij de helft van de patiënten in volledige remissie bracht!
Uit deze studie (uit 2013 alweer) blijkt het gebruik van cannabis bij de helft van de patiënten met Crohn, hun ziekte in volledige remissie te brengen. Dit onderzoek richtte zich op het effect van consistent cannabisgebruik bij patiënten met heftige vormen van de ziekte van Crohn en werd gepubliceerd in het journaal Clinical Gastroenterology and Hepatology.
De resultaten van deze klinische studie met 21 participanten, suggereren dat de ontstekingsremmende eigenschappen van wiet verantwoordelijk zijn voor het verlichten van de symptomen in het meerendeel van de patiënten, én het bereiken van totale remissie in anderen.
Vaak wordt de ziekte van Crohn een auto-immuunziekte genoemd, omdat er sprake is van een overdreven reactie van het afweersysteem. Dit veroorzaakt een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal – van de slokdarm tot aan de anus – met buikpijn, (bloederige) diarree en vermoeidheid tot gevolg.
In de meest erge gevallen verliest de patiënt veel gewicht door een slechte opname van voedingsstoffen; wat levensgevaarlijke gevolgen kan hebben. Minder bedreigende symptomen van de ziekte zijn overgeven, huidproblemen, aften en pijnlijke en opgezwollen gewrichten.
Net als diverse uitwerkingen van de ziekte van Crohn, zijn er verschillende behandeling tegen de kwaal mogelijk. Voor de ene patiënt kan een simpele aanpassing van het dieet voldoende zijn om de klachten te verminderen, terwijl anderen ingrijpende chirurgische ingrepen behoeven. Medicijnen als corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven in minder heftige gevallen, al zijn deze niet altijd even effectief – en vaak levenslang nodig.
Overigens genezen deze behandelingen de ziekte niet, maar ze beperken enkel de klachten. Er wordt gestreefd naar remissie, een rustige periode zonder ontstekingen. Iets dat volgens het eerder besproken onderzoek ook met cannabis bereikt wordt.
Afgaande op de ontstekingsremmende eigenschappen van cannabis bij andere aandoeningen, zoals artritis en multiple sclerose (MS), onderzochten wetenschappers van de Meir Medical Center in Israël het effect van cannabis op patiënten met de Ziekte van Crohn.
‘De cannabisplant schijnt voordelige effecten teweeg te brengen in patiënten met ontstekingen van het spijsverteringskanaal, maar werd nooit eerder in gecontroleerde experimenten onderzocht’, schrijven de onderzoeksauteurs. ‘Wij voerden een studie uit om te bepalen of cannabis remissie teweeg kan brengen in patiënten met de Ziekte van Crohn.’
Aan het onderzoek deden 21 patiënten mee die aan een ernstige vorm van de Ziekte van Crohn leden. Elf deelnemers kregen gedurende acht weken tweemaal daags een joint om te roken. De andere tien behoorden tot de placebo-groep en kregen dus nepjoints om te roken. Deze gestandaardiseerde ‘cannabis-sigaretten’ bevatten 23 procent delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en 0,5 procent cannabidiol (CBD).De onderzoeksresultaten zijn behoorlijk veelzeggend, als we de auteurs mogen geloven. Vijf van de elf cannabis rokende patiënten bereikten namelijk volledige remissie van de ziekte. Zij hadden dus geen klachten meer dankzij de wiet.
Deze groep meldde ook een verhoogde eetlust en meende beter te slapen. Een ‘klinische reactie’ werd gemeten bij tien van de elf participanten uit de cannabis-groep en enkel vier van de tien placebo-patiënten meldden verbetering.
De wetenschappers zijn gematigd positief en roepen op meer onderzoek naar dit fenomeen te doen. ‘Het primaire doel van de studie is niet bereikt’, schrijven zij, doelend op de zes patiënten die niet in volledige remissie gingen door de mediwiet.
Wellicht dat andere inname-vormen zoals de orale inname van een cannabisextract effectiever zijn, suggereren de onderzoekers. Iets dat diverse patiënten aan de hand van hun eigen ervaring al kunnen bevestigen.