Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Een groep wetenschappers is een stapje dichterbij gekomen in de zoektocht naar bewijs dat wiet kankercellen doodt. Dat is goed nieuws, maar de studie laat ook zien hoe complex het is. Een samenvatting van zowel de euforie als de nieuwe uitdagingen, die een Israëlische studie blootlegde.
Kan wiet kanker genezen? Het is een vraag die velen al jaren bezighoudt. Het aantal anekdotische bewijzen neemt gestaagd toe. Vooral sinds cannabis op meer plekken wordt gelegaliseerd, melden steeds meer mensen dat zij hun genezing van kanker toekennen aan wiet.
Toch kunnen we nog niet stellen dat wiet alle soorten kankercellen doodt. Sterker nog, de wetenschap weet heel weinig over de relatie tussen wiet en alle verschillende vormen van kanker. Maar dankzij dit onderzoek zijn we wel weer een stapje verder.
Deze studie uit 2019 laat zien dat verschillende wietextracten de overleving van bepaalde soorten kankercellen aantast en hun verspreiding remt. De onderzoekers zagen ook dat het behandelen van kankercellen met geïsoleerde ingrediënten in cannabis – zoals alleen THC – niet bijzonder effectief lijkt. Bij een full spectrum extract zagen ze wel veelbelovende resultaten.
Full spectrum houdt in dat alle werkzamen bestanddelen uit de wietplant – cannabinoïden en terpenen – in het wietextract komen. En niet slechts één of enkele bestanddelen. Er is namelijk steeds meer bewijs dat de heilzame eigenschappen van wiet voortkomen uit het synergetische effect van meerdere bestanddelen tezamen. Een mechanisme dat men ook het het ‘entourage-effect’ noemt.
LEES OOK: Entourage-effect • dit is hoe cannabinoïden samenwerken
Met een plant die honderden heilzame bestanddelen bevat die in verschillende concentraties voorkomen in vele wietsoorten, was het een behoorlijke zoektocht. Maar de onderzoekers zijn erin geslaagd om te bestuderen hoe verschillende cannabinoïden-combinaties verschillende soorten kankercellen aanvallen.
Het team testte de anti-tumoreffecten van twaalf full-spectrum wietextracten op twaalf menselijke kankercellijnen om te bepalen of specifieke cannabinoïden-profielen voordelig kunnen zijn bij bepaalde subtypen kanker. De bevindingen werden eind vorige maand gepubliceerd in het tijdschrift Oncotarget.
Elk celmonster werd behandeld met een wietextract in toenemende doses (2-10 µg / ml) in de loop van 24 uur. Er waren vijf wietextracten die bijzonder krachtig bleken voor een breed scala aan kankertypen. Maar in het algemeen toont de studie ook aan dat er aanzienlijke verschillen zijn in de effectiviteit van cannabinoïden bij verschillende soorten kanker. Zelfs als kanker in hetzelfde orgaan ontstaat. Zo bleken twee verschillende vormen van prostaatkankercellen heel gevoelig voor geheel verschillende wietextracten.
De cannabispreparaten liepen ook sterk uiteen in hun effectiviteit bij het voorkomen van groei en verspreiding van kankercellen. Toegepast op het vermenigvuldigen van kankercellen, waren er drie extracten die de gezwellen verminderden tot 37-51 procent van hun oorspronkelijke grootte. Maar er waren ook extracten die de verspreiding niet konden verminderen.
Er was wel één duidelijk, gemeenschappelijk kenmerk. Alle succesvolle concentraten bevatten namelijk een hoge concentratie THC en grote hoeveelheden cannabinoïden in gedecarboxyleerde vorm.
“Over het geheel genomen concluderen we dat medicinale cannabis niet bestaat uit een enkel therapeutisch middel, maar eerder uit een heterogeen scala aan behandelingen,” schrijven de onderzoekers. “We denken dat het effect op specifieke kankercellen na toepassing van een wietextract afhankelijk is van de synergetische effecten van de samenstelling van cannabinoïden, de toegepaste concentratie, samen met celspecifieke kenmerken van kanker.”
Het is met andere woorden nog heel lastig om te bepalen welke combinatie werkzame bestanddelen uit wiet bij welke vorm van kanker succesvol is.
De studie concludeert ten slotte ook dat sommige cannabisextracten zeer krachtig waren in het produceren van celdood en dat deze extracten dus veel THC bevatte. En dat, zoals eerdere studies hebben aangegeven, het gebruik van full spectrum effectiever is bij het doden van kankercellen dan concentraten met slechts één cannabinoïd. In ieder geval op de bestudeerde kankercellijnen.
Het team riep ook op tot verder onderzoek naar de specifieke eigenschappen en mechanismen van gevoeligheid door kankercellen voor cannabisextracteffecten. “We hopen dat deze studie een basis legt voor toekomstige preklinische studies en gerandomiseerde en gecontroleerde klinische proeven. Dit om tot effectieve cannabisbehandelingen bij veel soorten kanker te komen.”