Onderzoek: pijnstillende werking van wiet 30 x sterker dan aspirine
Onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada bevestigen dat cannabis sterke pijnstillende eigenschappen heeft. Zelfs dertig keer sterker dan aspirine!
Wiet bij ADHD is bij velen een succesvolle combinatie. Het werkt zelfs zó goed dat mensen met ADHD die cannabis consumeren veel minder voorgeschreven, verslavende medicijnen gebruiken. Dit blijkt uit anekdotisch bewijs, maar ook steeds vaker uit klinische studies. Zoals deze, uit Israël.
Als mensen met de aandachtsstoornis ADHD meer medicinale cannabis consumeren, gebruiken ze volgens een nieuwe studie vaak minder voorgeschreven medicijnen. Hierdoor hebben zij minder last van de bijwerkingen deze krachtige, verslavende psychostimulantia.
“In dit onderzoek hebben we aangetoond dat patiënten die werden behandeld met [medicinale cannabis] hun ADHD-medicatie stopzetten, vooral bij een hoge dosis en in de subgroepen met lage ADHD-symptomen”, zo schijven de Israëlische onderzoekers. Deze en andere conclusies stonden in februari 2020 in het Rambam Maimonides Medical Journal.
Het team verzamelde gegevens van 53 Israëlische medicinale patiënten. Dit waren mensen die in aanmerking komen voor het gebruik van medicinale wiet in Israël. Zij hebben een ADHD-diagnose en stemden eerder al in om deel te nemen aan dergelijke onderzoeken.
Aan de deelnemers werd gevraagd om tussen oktober 2019 en januari 2020 hun maandelijkse doses wiet bij ADHD te rapporteren, alsmede hoe ze het gebruiken, de fabrikant of teler van het product en de wietsoort.
In het bijzonder toont het onderzoek dat de cannabinoïde CBN (cannabinol) goede resultaten geeft bij mensen met ADHD. Maar de onderzoekers geven ook toe dat meer studies nodig zijn om volledig te begrijpen hoe het werkt.
“Deze resultaten, hoewel niet causaal, kunnen licht werpen op de mogelijk gunstige effecten van [medicinale cannabis] op de ernst van ADHD-symptomen en toekomstige studies motiveren om onze resultaten te valideren”, aldus de onderzoekers.
LEES OOK:
De deelnemers waren verdeeld in twee subgroepen: hoge dosis en lage dosis. Zij kregen diverse combinaties toegediend met naast CBN ook THC, THCV en CBD.
“Hoe verschillende combinaties van cannabinoïden en terpenen het circuit dat betrokken is bij zowel ADHD als comorbide psychiatrische aandoeningen precies moduleren, is nog steeds onduidelijk”, zeggen de onderzoekers. Maar de studie suggereert wél dat het patiënten veel tijd kost om de juiste dosis en combinatie werkzame bestanddelen te vinden.
Hopelijk komt er dus snel een vervolgonderzoek, zodat meer duidelijk wordt over de invloed van wiet bij ADHD. Voor nu hoopt het onderzoeksteam dat hun onderzoek ervoor zorgt dat ADHD in Israël (en daarbuiten) op de lijst met goedgekeurde indicaties voor medicinaal wietgebruik komt.
De deelnemende patiënten verkrijgen hun medicinale wiet namelijk op basis van chronische pijnklachten of behandeling van kanker in plaats van de neurologische aandoeningen ADHD, omdat dit nog niet op de lijst staat.