Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Het onderzoek ‘The Effects of Cannabis Among Adults With Chronic Pain and an Overview of General Harms: A Systematic Review‘ werd in opdracht van het U.S. Department of Veterans Affairs uitgevoerd door researchers van VA Portland Health Care System en de Oregon Health and Science University.
Neuropathische pijn is het gevolg van een aandoening die schade toebrengt aan de zenuwen. Onder de meest gebruikelijke oorzaken schaart men diabetes mellitus (suikerziekte), traumatische verwondingen (denk aan militairen in oorlogsgebieden bijvoorbeeld), auto-immuunziektes, infecties en tumoren.
Volgens het team van 11 wetenschappers is er ‘zwak bewijs’ dat cannabis helpt tegen zenuwpijn. ‘Er zou wat bewijs kunnen zijn dat cannabis begint om behulpzaam te zijn’, stelt Dr. David Shulkin, secretaris van de Amerikaanse veteranenvereniging (VA) voorzichtig.
De onderzoekers zeggen er echter ook direct bij dat de meeste studies die zij analyseerden kleinschalig van opzet waren en niet naar de langetermijneffecten hebben gekeken. Gelijktijdig met dit onderzoek sponsorde de VA een studie naar de effecten van cannabis op het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), maar men moest concluderen dat er onvoldoende gegevens zijn om een conclusie te trekken.
‘De huidige onderzoeken laten overduidelijk zien dat er een echte en dringende noodzaak bestaat voor hoog-kwalitatieve klinische proeven in beide vakgebieden (neuropathische pijn en PTSS dus, red.)’, verklaart Dr. Sachin Patel van het Vanderbilt Psychiatry Hospital in Nashville over de resultaten tegenover persbureau Reuters.
Echter, eerder dit jaar deed de National Academy of Sciences ook uitgebreid onderzoek en zij concludeerde dat er ‘doorslaggevend en substantieel wetenschappelijk bewijs is dat cannabis een effectieve behandeling is voor chronische pijn’.
Hoewel in de VS inmiddels al 29 van de 50 staten (plus hoofdstad Washington D.C.) mediwiet hebben gelegaliseerd – waarbij chronische pijn een gekwalificeerde conditie is om wiet(olie) als medicijn te gebruiken – mogen artsen in die staten het niet voorschrijven aan veteranen vanwege de federale wet. Vreemd genoeg is cannabis landelijk gezien nog steeds verboden, en prijkt het samen met bijvoorbeeld heroïne en andere harddrugs op de zwaarste lijst: Schedule I van de Controlled Substances Act.
Een redelijk bizarre situatie dus, waarvan oorlogsveteranen – en daar zijn er in de VS liefst 20 miljoen van! – het slachtoffer zijn. Dr. David Shulkin erkent dat cannabis heilzaam zou kunnen zijn voor deze mensen. ‘Maar totdat de federale wet verandert zijn wij niet in staat om medicinale cannabis voor te schrijven aan patiënten voor wie dat behulpzaam kan zijn.’ Want ook de VA physicians moeten zich aan die federale drugswet houden.
Feit is hoe dan ook dat steeds meer veteranen hun toevlucht zoeken tot wiet als een alternatief voor de zeer zware en uiterst verslavende opioïde medicijnen (pijnstillers op basis van opium dus) die ze wel krijgen voorgeschreven. Hoogste tijd dus dat de federale wet zich aanpast aan die van de meeste individuele staten in de VS…
Mediwietsite schreef eerder over wietolie en neuropathische pijn, zie ons artikel: Wietolie – THC en CBD – doseren bij neuropathie (zenuwpijn)