Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Onderzoek van het Lambert Initiative van de Universiteit van Sydney toont aan dat cannabinol (CBN) zowel de REM als de niet-REM slaap bij ratten verhoogt. Er worden nu proeven op mensen uitgevoerd.
Onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Sydney heeft een bestanddeel in de cannabisplant geïdentificeerd dat de slaap verbetert. Hun rapport is het eerste dat objectieve metingen gebruikt om aan te tonen dat de cannabinoïde – bekend als cannabinol (CBN) – de slaap verbetert bij ratten.
De studie is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Neuropsychopharmacology onder de titel ‘A sleepy cannabis constituent: cannabinol and its active metabolite influence sleep architecture in rats‘.
“Decennialang is in cannabisfolklore gesuggereerd dat oude cannabis consumenten slaperig maakt door de opbouw van CBN, maar hiervoor was geen overtuigend bewijs”, zegt hoofdauteur van het onderzoek professor Jonathon Arnold. Hij is directeur van preklinisch onderzoek aan het Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics en de Sydney Pharmacy School.
CBN is een eindproduct van het belangrijkste bedwelmende bestanddeel van cannabis: delta9-tetrahydrocannabinol oftewel THC.
THC in cannabis wordt na verloop van tijd langzaam omgezet in CBN, wat betekent dat oudere cannabis hogere concentraties van deze verbinding bevat. Er is gesuggereerd dat de consumptie van oudere cannabis geassocieerd wordt met een slaperigere cannabis “high”.
In de Verenigde Staten worden sterk gezuiverde CBN-producten verkocht als slaapmiddelen, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs van hoge kwaliteit om deze toepassing te ondersteunen.
Het onderzoeksteam van het Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics testte de effecten van gezuiverd CBN op de slaap bij ratten. Met behulp van hightech monitoring gaven de experimenten inzicht in de slaappatronen van de ratten, waaronder de hoeveelheid NREM-slaap (non-rapid eye movement) en REM-slaap (rapid eye movement).
NREM is diepe slaap die lichamelijk herstel bevordert en herinneringen versterkt, terwijl REM-slaap geassocieerd wordt met dromen en het verwerken van emoties.
Professor Arnold: “CBN blijkt zowel de NREM als de REM slaap te verhogen, wat leidt tot een verhoogde totale slaaptijd, met een vergelijkbaar effect als het bekende slaapmedicijn zolpidem.”
In tegenstelling tot de moedermolecule THC, lijkt CBN ratten niet psychoactief te bedwelmen. THC bedwelmt door het activeren van CB1 cannabinoïde receptoren, die aanwezig zijn in de hersenen. De studie toonde aan dat CBN, in tegenstelling tot THC, deze receptoren slechts zwak activeert.
Tot hun verrassing ontdekten de onderzoekers dat een metaboliet van CBN significante effecten had op cannabinoïde CB1 receptoren. Een metaboliet is een chemische stof die wordt geproduceerd via de stofwisseling van een grotere molecule in het lichaam.
Ze ontdekten ook dat de 11-OH CBN metaboliet enige invloed had op de slaaparchitectuur, wat zou kunnen bijdragen aan de algemene effecten van CBN op de slaap.
“Dit levert het eerste bewijs dat CBN inderdaad de slaap verhoogt met behulp van objectieve slaapmetingen. Het was een verrassing dat het metabolisme van CBN in het lichaam een veel groter effect kan hebben op cannabinoïde CB1 receptoren dan de moedermolecule CBN, die een veel beperktere activiteit heeft”, zegt professor Arnold.
“In dit stadium zijn onze resultaten beperkt tot testen op ratten. Verder onderzoek is nodig om te zien of dit zich vertaalt naar mensen.”
In een parallel onderzoek, dat nog gepubliceerd moet worden, startte professor Iain McGregor, directeur klinisch onderzoek bij het Lambert Initiative, een placebogecontroleerd, gerandomiseerd klinisch onderzoek bij mensen met slapeloosheid.
Het onderzoek is nu afgerond met veelbelovende resultaten die onlangs werden aangekondigd op de wetenschappelijke conferenties van de International Cannabinoid Research Society en Sleep DownUnder.
“Ons onderzoek moedigt verder basis- en klinisch onderzoek aan naar CBN als een nieuwe behandelingsstrategie voor slaapstoornissen, waaronder slapeloosheid. In onze klinische studie werd CBN slechts eenmalig toegediend. Een onderzoek op grotere schaal, met herhaalde toediening, is de logische volgende stap”, zegt professor McGregor.
Professor Arnold tot slot: “Het team is nu begonnen met een preklinisch programma voor de ontdekking van geneesmiddelen rond CBN, en zal ook onderzoeken of de slaapbevorderende effecten van CBN verder kunnen worden versterkt door andere moleculen die in cannabis worden gevonden, of door conventionele slaapmiddelen, zoals melatonine.”