(advertenties)
(advertentie)

Eerder onderzoek heeft de rol van cannabis in het bestrijden van kanker aangetoond en deze actuele studie was erop gericht om te zien hoe het precies werkt bij melanoom. En wat blijkt? Een cannabisextract met de naam PHEC-66 – waarin met name CBD zit –  is inderdaad in staat om huidkankercellen te doden!

Cannabis tegen melanoom

Het onderzoek met de titel ‘Evaluating the Mechanism of Cell Death in Melanoma Induced by the Cannabis Extract PHEC-66‘ is gepubliceerd in het februarinummer van het vaktijdschrift Cells. Deze studie was erop gericht om de exacte manier waarop een bepaald cannabisextract celdood veroorzaakt in melanoom, een vorm van huidkanker, in kaart te brengen.

Voortbouwend op eerder onderzoek probeerden onderzoekers in Australië de kennis uit te breiden over de verschillende moleculaire mechanismen van cannabis bij het veroorzaken van antikankereffecten in melanoomcellen .

Kankercellen houden niet van CBD

De Australiërs gebruikten de modernste technieken, zoals “real-time polymerasekettingreactie (qPCR), assays om de remming van CB1- en CB2-receptoren te beoordelen, meting van reactieve zuurstofspecies (ROS), apoptosetests en fluorescentie-geactiveerde celsortering (FACS) voor apoptose- en celcyclusanalyse.”

Al deze hightech werd ingezet om te achterhalen hoe het Cannabis sativa-extract PHEC-66 – dat voor het grootste deel uit cannabidiol (CBD) bestaat – de groei van kankercellen remde en celdood in gang zette.

De onderzoekers concluderen dat het cannabisextract:

  • De vorming van celkolonies verhinderde
  • De celmigratie belemmerde
  • Cellulaire immobiliteit induceerde
  • Morfologische veranderingen veroorzaakte die wijzen op apoptose

Met deze graphic visualiseren de Australische onderzoekers hoe cannabisextract zorgt voor celdood bij huidkanker…

Het potentieel van cannabisextracten bij kankerbehandelingen

Het extract verhoogde de ROS (reactive oxygen species oftewel reactieve zuurstofcomponenten) in de kankercellen, stimuleerde de apoptose signalering (celdood signalering) en verminderde de anti-apoptose signalering.

“De schade aan de melanoomcel voorkomt dat deze zich deelt in nieuwe cellen en begint in plaats daarvan een geprogrammeerde celdood, ook bekend als apoptose”, legt Nazim Nassar, co-auteur van het onderzoek, uit.

Hij verklaart ook dat de huidige klinische toepassingen van cannabis al angst-, chronische pijn- en epilepsiebehandelingen omvatten en dat studies zoals deze de kennis over cannabis en kanker vergroten.

“Dit is een groeiend gebied van belangrijk onderzoek omdat we cannabisextracten zo goed mogelijk moeten begrijpen, vooral hun potentieel om te functioneren als antikankermiddelen.” Vooral melanoom is gevoelig voor uitzaaiingen en is resistent tegen de huidige, beperkte behandelingen.

In de conclusie van het onderzoek roepen de onderzoekers op tot meer preklinische studies om beter inzicht te krijgen in de mogelijke toepassingen van bepaalde cannabinoïden als aanvulling op therapie, met name voor de ontwikkeling van medicijnen.

[openingsfoto: Shutterstock]