(advertenties)
(advertentie)

Tinnitus – ook wel oorsuizingen genoemd – is een aandoening waarbij het waarnemen van geluid (vaak een piep of een bromtoon) zonder akoestische stimulans plaatsvindt. Het beïnvloedt verschillende aspecten van het leven, waaronder slaap en stemming, en kan slopend zijn. Uit Canadees onderzoek blijkt gelukkig wel dat patiënten door het gebruik van cannabis verlichting vinden.

1 op de 10 Nederlanders heeft last van oorsuizingen

De studie, gepubliceerd in het Journal of Otolaryngology, werd uitgevoerd door een KNO-kliniek in Canada en onderzocht 45 patiënten. De otolaryngologie betreft trouwens de oor-neus-keelheelkunde. Volgens het UMC in Utrecht heeft  zo’n tien procent van alle mensen last van oorsuizen.

Bij de overgrote meerderheid is het ongemak beperkt of onder controle te krijgen, maar voor een tot twee procent betekent oorsuizen een achteruitgang van de levenskwaliteit. Bij sommigen leidt de aandoening tot slaap- of concentratiestoornissen of depressie. Ernstige tinnitus heeft gevolgen voor het functioneren in het dagelijks leven. Zo kun je je door het oorsuizen machteloos en neerslachtig voelen. En hierdoor nóg meer last hebben van het oorsuizen.

Overzicht van hoe tinnitus in je oor en brein werkt en van welke symptomen je dan last kunt hebben… [beeld: VectorMine/Shutterstock]

Cannabis verlicht tinnitusgerelateerde symptomen

De Canadese onderzoekers ontdekten dat 80 procent van de respondenten actief cannabis gebruikte en meldde dat het hielp bij tinnitusgerelateerde symptomen zoals duizeligheid, angst, lichamelijke pijn en slaapstoornissen.

In totaal zei 96 procent van de respondenten dat ze cannabis zouden overwegen als behandelingsoptie.

Uit het onderzoek bleek dat de meeste patiënten de voorkeur geven aan het gebruik van eetbare producten (edibles), capsules of topicals. En dat ongeveer de helft van de deelnemers aan de studie zich zorgen maakt over mogelijke gevolgen voor de lichamelijke gezondheid en psychosociale bijwerkingen. De kosten van cannabis waren ook een zorg voor 29% van de patiënten.

Wiet als aanvulling op de bestaande, niet bijster effectieve behandeling?

Hoewel de huidige behandelingen bestaan uit gehoorversterking, anti-anxiolytica en cognitieve gedragstherapie, ervaren patiënten vaak aanhoudende symptomen en een verminderde levenskwaliteit. De studie suggereert dat inzicht in hoe cannabis wordt ervaren door tinnituspatiënten zorgverleners kan helpen bij het geven van passende voorlichting aan patiënten.

De onderzoekers ontdekten ook dat meer dan de helft van de patiënten over cannabis had geleerd van een vriend of familielid, en minder dan een kwart had mediwiet-advies van een arts of verpleegkundige gekregen.

[openingsbeeld: Axel_Kock/Shutterstock]