De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Sinds 1 juli 2017 gebruikt de Nederlandse politie speekseltesten om te kijken of iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. De test reageert ook op medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. En op THC, omdat dit zowel een drug, als een medicijn is dat de rijvaardigheid beïnvloedt. Maar is dat wel zo? Deze studie zegt van niet.
THC verhoogt het risico op verkeersongelukken niet, aldus nieuwe onderzoeksresultaten uit Canada. Bovendien toont het onderzoek dat alcohol, kalmerende middelen en andere recreatieve drugs de kans op een verkeersongeluk wel aanzienlijk verhogen.
Nederlandse cannabisgebruikers vrezen de speekseltest die twee jaar geleden werd ingevoerd. De praktijk leert echter dat automobilisten prima bestuurders zijn met THC op. Tegenstanders van wiet vrezen juist dat cannabislegalisatie onvermijdelijk leidt tot meer verkeersongelukken.
Om te kijken hoe het echt zit, voerden onderzoekers van de Universiteit van Brits-Columbia een studie uit om te bepalen of deze angsten gegrond zijn. Hun bevindingen sluiten aan bij eerdere onderzoeken: THC verhoogt het risico op verkeersongevallen niet.
De onderzoekers kwamen tot hun conclusie na het bekijken van duizenden politierapporten over verkeersongevallen die tussen 2010 en 2016 plaatsvonden. Bij alle werden bloedstalen gecheckt op concentraties THC, alcohol en ‘andere schadelijke drugs en medicijnen’. Ook vergeleken ze drugsconcentraties om te bepalen welke automobilisten verantwoordelijk waren voor aanrijding en welke onschuldig betrokken.
De onderzoekers schrijven dat ze “geen verhoging van het risico op ongevallen vonden bij bestuurders met 5 nanogram of minder THC in hun bloed. Voor bestuurders met meer dan 5 ng THC kan het risico op een ongeluk toenemen. Maar dit risico is statistisch gezien niet significant en verdere studie is bovendien vereist”.
“Er was een significant verhoogd risico voor bestuurders die alcohol, verdovende middelen of recreatieve drugs anders dan cannabis gebruikten”, schrijven de onderzoekers. Anderzijds vond de studie wel dat bestuurders die zowel THC als alcohol in hun bloed hadden, eerder een ongeval veroorzaken dan bestuurders die alleen positief testten op alcohol.
Hun eindconclusie is wel in het voordeel van THC. “Onze bevindingen suggereren dat het effect van cannabis op verkeersveiligheid relatief klein is”.
De resultaten van deze studie ondersteunen eerder onderzoek waaruit blijkt dat de angst voor stoned rijden overdreven kan zijn. Vorig jaar werd een studie gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers of Pharmacology. Ook deze studie vond geen significant verband tussen bestuurders onder invloed van wiet en verkeersongevallen.
Een andere studie, gepubliceerd in het American Journal of Public Health in 2017, vergeleek het sterftecijfer van verkeersongelukken in staten met en zonder legale wiet. Ook zij vonden geen significant verband tussen wiet en verhoogde sterftecijfers onder bestuurders van motorvoertuigen.