De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Een groep Australische wetenschappers bekeek een aantal bestaande studies en concludeert dat er weinig bewijs is voor de werking van medicinale wiet bij psychische aandoeningen. De studie verscheen in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet Psychiatry. Hebben de onderzoekers een punt?
Maandag verscheen een ietwat opmerkelijke studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet. In het artikel stelt een groep Australische onderzoekers dat er weinig bewijs is voor de medicinale werking van wiet bij psychische aandoeningen zoals angst, depressie en psychose. Daarom adviseren ze artsen om het met voorzichtigheid voor te schrijven. Maar is dat wel terecht?
Voordat we bij het opmerkelijke aspect komen, kijken we eerst naar de studie zelf. Die werd uitgevoerd door experts op het gebied van drugs en alcohol aan de Universiteit van Australië in Sydney. De onderzoekers bekeken 83 studies naar wiet bij psychische aandoeningen. Die onderzoeken werden tussen 1980 en 2018 voltooid.
Het onderzoeksteam wilde meer weten over de rol van medicinale cannabinoïden, waaronder medicinale cannabis en farmaceutische cannabinoïden en hun synthetische derivaten bij bepaalde psychische stoornissen. Ze analyseerden beschikbare data om de effectiviteit en veiligheid van allerlei soorten medicinale cannabinoïden vast te stellen bij de behandeling van zes aandoeningen:
De onderzoekers vonden vooral een gebrek aan bewijs voor de effectiviteit. “Er is een opmerkelijke afwezigheid van hoogwaardig bewijs om de effectiviteit en veiligheid van medicinale cannabinoïden goed te beoordelen. En totdat er bewijs uit gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken beschikbaar is, kunnen geen klinische richtlijnen worden opgesteld over het gebruik ervan bij psychische stoornissen”, aldus Louisa Degenhardt in het Lancet-artikel.
“Cannabinoïden worden vaak bepleit als een behandelingsoptie voor verschillende psychische aandoeningen, maar clinici en consumenten moeten zich bewust zijn van de lage kwaliteit en kwantiteit van het bewijs en het potentiële risico op bijwerkingen”.
Omdat het toonaangevende The Lancet de studie publiceerde, nemen veel media het over. Zo kopt het NRC met ‘Cannabis lijkt ineffectief bij psychische ziektes’. Maar zo is het niet. Het enige wat de studie welbeschouwd concludeert is dat er te weinig bewijs is. En dat is opmerkelijk, want dat is algemeen bekend; voor elke gezondheidsclaim over cannabis is meer bewijs nodig is.
Dat komt omdat het wereldwijde cannabisverbod het decennialang bijna onmogelijk maakte om gedegen wetenschappelijk onderzoek te doen. In Amerika is in de jaren tachtig en negentig weliswaar wat onderzoek gedaan, maar dat gebeurde met onderzoekswiet van DEA. Die kweekt al jaren wiet voor een handjevol onderzoeken. Maar de kwaliteit daarvan is – zelfs vandaag de dag – zwaar ondermaats.
Dankzij wereldwijde inspanningen om medicinale wiet te legaliseren, neemt het aantal wetenschappelijk studies pas sinds enkele jaren gestaagd toe. Gedegen wetenschappelijk onderzoek naar medicinale wiet komt pas net van de grond.
Dus, hoe betrouwbaar zijn die 83 onderzoeken die grotendeels plaatsvonden in een tijd waarin wiet illegaal was en onderzoekswiet van slechte kwaliteit? Zij bekeken immers onderzoeken die tussen 1980 en 2018 plaatsvonden. Dat de werking van wiet bij psychische aandoeningen twijfelachtig is ligt niet aan cannabis, maar aan de discutabele kwaliteit van de studies die het Australische team onderzocht.
Ondanks een vermeend gebrek aan bewijs uit klinische onderzoeken, is er op anekdotisch gebied voldoende bewijs. Veel militairen met PTSS, mensen die lijden aan depressies, angst, maar ook aan ADHD en Tourette konden dankzij wiet allerlei conventionele medicijnen de deur uit doen.
Ook zijn er tal van dierstudies gedaan die het nut van cannabinoïden bij wiet onderstrepen. De conclusies uit dergelijke studies gelden natuurlijk niet een-op-een voor mensen, maar ze geven wel een goed beeld. Zo concluderen de wetenschappers uit dit onderzoek dat CBD nuttig kan zijn tegen depressies. En ook de studies in dit en dit artikel komen tot die conclusie.
Bovendien laat een live klinisch onderzoek uit Canada zien dat wiet werkt tegen depressie, angst en stress. Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van een app die ruim 10 duizend gebruikerssessie monitorde. Dit leverde veel data op over gebruikte wietsoorten, gebruiksfrequentie, dosis en uiteraard de effecten bij psychologische klachten.
En dat geldt niet alleen voor angst en depressie. Ook bij ADHD, Tourette en PTSS zijn de meest recente onderzoeksuitkomsten zeer positief.
En daar blijft het niet bij; de een na de andere onderzoeksfaciliteit van weleer onderzoekt momenteel alle medicinale eigenschappen van wiet. Sinds 2000 steeg het aantal onderzoeken naar wiet met maar liefst 90 procent. Het afraden van wiet bij psychische klachten op basis van oude onderzoeken is dus niet terecht.
LEES OOK: Wiet bij PTSS • 71 procent heeft er baat bij
Het zou overigens veel nuttiger zijn als onderzoekers vanaf nu hun tijd gebruiken voor nieuwe, klinische studies naar cannabis bij tal van gezondheidskwalen in plaats van allerlei oude studies bekijken. Het verleden bood simpelweg niet de juiste omstandigheden om goed onderzoek te doen naar wiet. Die omstandigheden zijn er nu wel. Laten we daar gebruik van maken.