(advertenties)
(advertentie)

Een onderzoek onder honderden mensen die medische cannabis gebruikten, rapporteert “snelle en significante verbeteringen” in de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven gedurende de eerste drie maanden. Met andere woorden: mediwiet zorgt snel voor een betere gezondheid volgens de patiënten zelf!

400 mensen die voor het eerst mediwiet gebruiken

Dit wetenschappelijke onderzoek werd geleid door het Philadelphia College of Osteopathic Medicine (PCOM). De studie, gepubliceerd in het Journal of Cannabis Research, volgde bijna 400 volwassenen die voor het eerst medicinale cannabis gebruikten voor de behandeling van een van de meer dan 20 in aanmerking komende aandoeningen in Pennsylvania.

Deelnemers aan de studie, met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 46 jaar, kregen het vaakst medicinale wiet voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen of “ernstige chronische of hardnekkige pijn”.

Snelle verbetering in levenskwaliteit, op alle fronten

Vanaf de basislijn verbeterden de respondenten op alle gebieden van gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit die de onderzoekers evalueerden: minder pijn, meer energie en beter emotioneel, sociaal en fysiek functioneren.

“Er is weinig bekend over wat er gebeurt met mensen die cannabisproducten voor medicinale doeleinden gebruiken met betrekking tot hun functioneren en gezondheid,” zegt arts en hoofdauteur Michelle R. Lent. Zij is professor aan de School of Professional and Applied Psychology van PCOM en directeur van psychosociaal onderzoek in het PCOM Medical Marijuana Research Program.

“Dit onderzoek, een van de grootste tot nu toe, legde vast hoe hun leven en gezondheidsstatus veranderden na het gebruik van deze producten. In het tijdperk van precisiegeneeskunde is het van groot belang om te begrijpen welk type patiënt baat kan hebben bij welk type therapie.”

Een duidelijke verbetering op alle fronten dankzij medicinaal cannabisgebruik…

Minder pijn, beter sociaal en emotioneel functioneren

Deelnemers rapporteerden na drie maanden cannabisgebruik significante verbeteringen in beoordelingen van hun rolbeperkingen als gevolg van fysieke gezondheidsproblemen en emotionele problemen, en in sociaal functioneren.

Deze verbeteringen – die volgens de auteurs “een klinisch betekenisvolle verandering” vertegenwoordigen – omvatten een verbetering van 20% in gerapporteerde pijnniveaus, een toename van 20% in sociaal functioneren en een verbetering van 15% in emotioneel welzijn.

De grootste verbeteringen in fysiek functioneren en pijnniveaus kwamen voor bij jongere deelnemers in vergelijking met oudere respondenten.

Onderzoek na 6, 9 en 12 maanden cannabisgebruik volgt nog

Dr. Lent zegt dat het een uitdaging kan zijn voor patiënten en zorgverleners om beslissingen te nemen over het al dan niet opnemen van medicinale cannabis in de planning van de behandeling. Onderzoeken zoals deze leveren “bewijs ter ondersteuning van een grotere toegang tot en dekking van medicinale cannabisbehandelingen”, aldus deze onderzoeker.

Het onderzoeksteam beoordeelde alle deelnemers aan het onderzoek (van wie de overgrote meerderheid blank en overwegend vrouw is) na drie, zes, negen en twaalf maanden.

Gegevens ná de eerste drie maanden zijn nog niet geanalyseerd en toekomstige onderzoeken zullen bepalen of de winst op korte termijn aanhoudt gedurende het eerste jaar van gebruik. Wordt vervolgd dus…

[openingsbeeld: Shutterstock]