(advertenties)
(advertentie)
Ondanks dat cannabis steeds vaker haar geneeskracht bewijst, lijkt het gebruik van wiet als medicijn door de geneesmiddelen-industrie niet gewenst. Nu een nieuwe studie laat zien dat bijna alle medicinaal cannabis-gebruikers stoppen met andere medicatie, wordt duidelijk waarom.

‘Big pharma’

Vaak wordt gezegd dat de lobby van ‘big pharma’ – de geneesmiddelenindustrie – de ontwikkeling van cannabis als medicijn blokkeert. Zeker in Amerika, waar de meeste staten medicinale cannabis hebben gelegaliseerd, is de lobby zo groot dat hoewel het volk ‘ja’ zegt, het middel op landelijk niveau illegaal blijft.

Waarom deze industrie gebaat is bij het blokkeren van het recht op zelfbeschikking – door cannabis illegaal te willen houden – wordt pijnlijk duidelijk uit een recente studie uit de VS. Het onderzoek wekt namelijk de suggestie dat medicinale cannabis een natuurlijk alternatief is op pijnmedicatie. Daarbij geeft bijna 100 procent van de respondenten aan minder opiaten tegen de pijn te hoeven gebruiken.

Minder pijnmedicatie

De studie is uitgevoerd door HelloMD, een van de grootste medicinale cannabis-gemeenschappen in de Verenigde Staten – in samenwerking met de Berkeley universiteit in Californië (UC Berkeley). Zij ondervroegen bijna 3000 patiënten, die zowel opiaten pijnstillers als niet-opiaten pijnstillers gebruikten tegen de pijn.

Een overzicht van de onderzoeksresultaten door PRNewswier/HelloMD

 

 

Maar liefst 97 procent van de respondenten was het ‘zeer eens/eens’ met dat zij minder opiaten hoefden te gebruiken wanneer ze cannabis namen tegen de pijn. In totaal was 92 procent het ‘zeer eens/eens’ met de stelling dat hun voorkeur uitging naar cannabis om hun aandoening te behandelen. Uit het onderzoek bleek ook dat 81 procent van de respondenten het ‘zeer eens/eens’ was met de stelling dat cannabis op zich effectiever is dan cannabis in combinatie met opiaten.

Hoewel cannabis op landelijk niveau nog illegaal blijft in de VS, is 93 procent van de respondenten het ‘zeer eens/eens’ met de stelling dat zij cannabis als vervanger voor hun huidig voorgeschreven medicatie zouden gebruiken. Indien het beschikbaar zou zijn uiteraard. Dit spreekt het welbekende vooroordeel over cannabis als gateway-drug tegen.

Vervanger

Dr. Perry Solomon van HelloMD, verwijst naar een recente publicatie van de National Academy of Sciences, Engineering & Medicine over ‘de gezondheidseffecten van cannabis en cannabinoïden’, om deze suggestie te onderbouwen.

Het grootste deel van de respondenten gebruikt, als het aan hen ligt, liever cannabis dan de reguliere medicijnen tegen hun aandoening(en). [Foto: shutterstock/Mila Supinskaya Glashchenko]

‘De laatste publicatie van de National Academy of Sciences spreekt de ‘gateway’-theorie, waarbij cannabis-gebruik zou leiden tot een opiaten-verslaving, tegen. In tegendeel bewees de studie meerdere geneeskrachtige voordelen van de plant’, zegt Dr. Solomon in een persbericht. ‘Ons onderzoek ondersteunt dit. Hopelijk worden het publiek, medische professionals en wetgevers wakker en beseffen zij dat cannabis een veilig, niet-verslavend product is dat kan helpen de opiaten-epidemie tegen te gaan.’

Professor Amanda Reiman van UC Berkley, een van de onderzoeksleiders, zegt dat pijnbestrijding een gepolitiseerde business is geworden. Volgens haar heeft dat geleid tot een snel stijgend aantal opiaten-gerelateerde overdoses en -afhankelijkheid. ‘Het is al lang tijd voor medische professionals om over hun reefer madness heen te stappen en samen te werken met de medicinale cannabis-industrie, om de destructie te remmen die wordt veroorzaakt door het overmatig voorschrijven en gebruiken van opiaten.’

[Openingsfoto: shutterstock/Bildagentur Zoonar GmbH]