Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Onderzoekers van het Schaeffer Center aan de University of Southern California (USC) hebben vastgesteld dat er enorm veel verschillen bestaan in de THC-potentie van cannabis die patiënten verkiezen voor medische doseringen. Met hun studie hopen de Amerikanen dan ook op meer discussies tussen leveranciers en patiënten over de dosering bij medicinaal gebruik van cannabis.
“Hoewel de medicinale cannabismarkt niet nieuw is, bestaat er relatief weinig research over het koopgedrag van patiënten”, stelt Alexandra Kritikos van de Californische universiteit. “Helaas suggereert onze analyse dat patiënten wellicht niet consistent begeleid worden door artsen en apothekers. En dat er bij veel ziektes een gebrek lijkt te zijn aan duidelijke klinische data over gepaste doseringen.”
De analyse waarover deze onderzoeker praat, heeft betrekking op de staat New York. Het medicinale cannabis programma is uitgegroeid tot een van de grootste in de VS: sinds 2014 hebben meer dan 150.000 patiënten zich erbij aangesloten.
Tijdens hun onderzoek keken de wetenschappers naar de data van een geïntegreerd automatiseringssysteem dat dispensaries (cannabis-apotheken) in de staat New York gebruiken om vast te stellen wat de drie meest voorkomende aandoeningen zijn op de ‘medical cards’ van de patiënten.
Chronische pijn (52%), neuropathie (22%) en kanker (13%) vormen die top drie, met de bijbehorende gekwalificeerde symptomen (zodat je dus een officieel mediwiet-recept van je arts krijgt) ‘ernstige pijn’ (82%), ‘ernstige spiertrekkingen’ (21%) en ‘ernstige misselijkheid’ (8%).
Het zal niet verbazen dat het roken van wiet – ook al is het voor medisch gebruik – weinig voorkomt onder de erkende New Yorkse cannabispatiënten. Wel populair zijn de vaporizer als methode om cannabis te consumeren (40%) en tincturen (38%), en ook capsules doen het met een voorkeur van 22% nog aardig.
Verder valt op dat meer dan de helft van alle patiënten liever producten met een hoog THC-gehalte koopt dan met een laag THC-percentage – uiteenlopend van 2 mg tot 10 mg THC per dosis.
Volgens deze studie geeft 41% van de chronische pijnpatiënten de voorkeur aan ‘high-THC vaporizers’. Binnen deze groep kiest 33% voor tincturen en 25% voor pillen, beide leveren per dosis 10 mg THC. Een kwart van de chronische pijnpatiënten verkiest echter een dosering van 5 mg, wat overeenkomt met de voorkeur van patiënten met kanker en HIV/AIDS.
Rosalie Liccardo Pacula van USC Price School of Public Policy en hoofdauteur van de studie: “Wij vermoeden dat het gebrek aan klinische richtlijnen ten aanzien van de dosering van cannabinoïden voor specifieke medische condities er voor zorgt dat medische aanbieders zich niet comfortabel voelen om met patiënten te praten over hun medicinaal cannabisgebruik.” En dat is per definitie een slechte zaak natuurlijk.
Vandaar dat de onderzoekers in hun studie uitleggen dat artsen een actievere rol zouden moeten spelen in het aanleveren van medische richtlijnen en een overzicht van de juiste doseringen. Ook zouden beleidsmakers beter moeten kijken naar de voordelen en gezondheidseffecten van doseringen boven de 10 milligram.
Pacula stipt nog een belangrijke reden aan voor heldere richtlijnen ten aanzien van mediwiet-gebruik. “Interacties van cannabis met andere (recept)medicijnen zijn waarschijnlijk, maar onmogelijk te identificeren wanneer medicinale cannabis niet wordt meegenomen of geregistreerd wordt in het medisch dossier.”
Pacula gaat ook in op de claims van media en bepaalde marktpartijen over de krachtige potentie van medicinale cannabis die ter beschikking zou staan van patiënten. “Ons onderzoek in New York echter suggereert dat mediwiet-gebruikers producten consumeren die minder potent zijn dan wat de recreatieve gebruikers nemen…”
LEES OOK: Opmerkelijk: studie vindt 15% THC of meer te sterk voor pijnstilling