Er is in de westerse wereld sprake van een opiaten-epidemie. Dan bedoelen we niet dat er ineens veel heroïne junkies rondspoken, maar de massale verslaving aan door artsen voorgeschreven opioïde pijnstillers als Oxycodon. Gelukkig blijkt medicinale cannabis hiervoor een prima en gezond alternatief. Hetzelfde verhaal blijkt nu echter ook op te gaan voor de – eveneens breed voorkomende – verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen als Xanax, Diazepam, Benzodiazepine en Valium!
Cannabis versus farmaceutische medicatie
Meerdere keren al heeft Mediwietsite bericht over het prettige gevolg van de legalisering van medicinale cannabis op het overmatige en veelal dodelijke gebruik (en misbruik) van farmaceutische pijnstillers. Die opioïden of opiaten zorgen onbedoeld voor vele tienduizenden voortijdige sterfgevallen in de westerse wereld. Alleen al in de VS gaat het per jaar om zo’n 60.000 doden.
Maar ook hier in Nederland is de verslavingsproblematiek rondom de Oxycodons van deze wereld een groeiend probleem. De minister van Volksgezondheid heeft de noodklok al geluid. Gelukkig blijken mensen die wiet verkiezen hun chemische pillen algauw bij het oud vuil te zetten, simpelweg omdat ze ze niet langer nodig hebben voor de pijnbestrijding.
Helft stopt door wiet met slaap- en kalmeringsmiddellen
Maar mediwiet blijkt ook op een tweede, grote categorie verslavende medicatie – die van de kalmeringsmiddelen of populair gezegd benzo’s – een positief effect te sorteren. Dat concludeert een nieuwe studie met de titel ‘Reduction of Benzodiazepine Use in Patients Prescribed Medical Cannabis‘, die gepubliceerd is in het wetenschappelijke vakblad Cannabis and Cannabinoid Research.
Voor het onderzoek werden 146 cannabispatiënten in Canada gevolgd, die ook ‘reguliere medicijnen’ als benzodiazepines gebruiken. Na twee maanden gecombineerd gebruik werden de mensen opnieuw ondervraagd. En dan blijkt dat bijna de helft (45%) gestopt is met het innemen van slaap-en kalmeringsmiddelen, dankzij die cannabis.
Het wordt alsmaar duidelijker dat een hoop verslavende en schadelijke medicijnen overbodig zijn als mensen voor cannabis (mogen) kiezen… [illustratie: Sangoiri/Shutterstock]
Artsen schrijven massaal benzo’s voor
Hoofdonderzoeker Chad Purcell: “Wij observeerden een significant aantal patiënten dat gestopt is met het innemen van hun benzodiazepine wanneer ze eenmaal met medicinale cannabis begonnen. We hopen dat toekomstig onderzoek deze observatie kan verklaren en ervoor zorgt dat we met aanbevelingen kunnen komen voor mensen die benzo’s en/of wiet gebruiken.”
Benzo’s worden – ook hier in West-Europa – vrij massaal voorgeschreven door artsen bij een scala aan neurologische klachten, zoals stemmingswisselingen, slapeloosheid. stresssyndroom, angststoornissen en andere traumagerelateerde ziektebeelden. Maar deze medicijnen zijn ook zeer verslavend en zelfs dodelijk als ze misbruikt worden. Niet verwonderlijk dus dat medische professionals al tijden zoeken naar veiliger alternatieven, vervangers als cannabis bijvoorbeeld.
Unieke positie Canadese wetenschappers
En nogmaals, het is een serieus probleem dat getackeld moet worden. Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control bestaat bijna een kwart van al die tienduizenden opiaten-overdoses uit het mixen van pijnstillers met benzodiazepines.
En het gebruik lijkt ook alleen maar toe te nemen; een onderzoek uit 2016 stelde vast dat het aantal benzo-recepten in de VS tussen 1996 en 2013 steeg van 8,1 miljoen naar liefst 13,5 miljoen. En de gemiddelde voorgeschreven dosis verdrievoudigde in dezelfde periode!
In het licht van eerdergenoemde wereldwijde epidemie is het te hopen dat dit soort studies de overheden doen inzien om de beperkingen op medicinale cannabis te versoepelen.
Of zoals hoofdonderzoeker Purcell het tegen vaktijdschrift Psypost zegt: “Ik ben opgewonden om de potentiële afname van deze risico’s (van het gebruik van pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen, red.) te onderzoeken. Met de legalisering van cannabis in Canada zijn Canadese wetenschappers uniek gepositioneerd om bij te dragen aan de opbouw van vakliteratuur over de drug (cannabis, red.).”
[openingsfoto: Liukov/Shutterstock]