(advertenties)
(advertentie)

Deze onderzoekers weten het zeker: cannabis is in staat om een volgegeten gevoel en daarmee verminderde eetlust te veroorzaken. Dit zal leiden tot gewichtsverlies en mogelijk zelfs tot het terugdraaien van diabetes.  Alleen al in Nederland kampt zon 50% van de bevolking (18+) met overgewicht en 1,2 miljoen mensen lijden aan diabetes. Kan wiet ons (deels) van de vetepidemie verlossen?

Universiteit én bedrijfsleven onderzoeken medicinale cannabis als behandeling  tegen obesitas

De vooraanstaande Australische Curtin University en het in Perth gevestigde medicinale cannabisbedrijf Little Green Pharma Ltd (LGP), hebben hun krachten gebundeld. Little Green Pharma is een wereldwijd geïntegreerd bedrijf dat werkt mét en onderzoek verricht náár medicinale cannabis en psychedelica. Dit inclusief activiteiten zoals de teelt, productie en distributie.

Gezamenlijk willen zij het gebruik van medicinale cannabisbehandelingen voor obesitas en gerelateerde gezondheidsproblemen onderzoeken.

Het onderzoek zal geleid worden door professor Marco Falasca van Curtin’s Medical School. Het zal erop gericht zijn op één of meer combinaties van cannabinoïden te identificeren die effecten in het maagdarmkanaal kunnen veroorzaken. Het gaat om het bewerkstelligen van een ‘vol gevoel’ en een ‘verminderde eetlust’. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot gewichtsverlies, en men hoopt stiekem zelfs op het terugdraaien van diabetes.

Professor Falasca van het team zegt dat het onderzoek een game changer zou kunnen zijn voor mensen die worstelen met obesitas en diabetes type 2. “Ik ben verheugd om deze samenwerking met Little Green Pharma aan te gaan. Ook ben ik erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen om mijn onderzoek op het gebied van medicinale cannabis in relatie tot obesitas en gastro-intestinale ziekten uit te breiden.”

Overgewicht kost jaarlijks drie miljoen mensen het leven

Obesitas heeft wereldwijd epidemische proporties aangenomen. Jaarlijks overlijden minstens 2,8 miljoen mensen aan de gevolgen van overgewicht of obesitas. De huidige, reguliere behandelingen hebben significante nadelige bijwerkingen en hebben veel impact op het dagelijks leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dagelijks moeten prikken – en eventueel injecteren – bij suikerziekte.

“Van sommige van de meer dan 100 cannabinoïden die aanwezig zijn in de cannabisplant is aangetoond dat ze therapeutisch potentieel hebben bij het behandelen van obesitas. Ons onderzoek zal proberen meer inzicht te krijgen in de rol die deze cannabinoïden kunnen spelen bij het reguleren van de darmfunctie. Ook wordt hun werkingsmechanisme onderzocht en de optimale dosering voor een therapeutisch effect om gewichtsverlies te bewerkstelligen achterhaald”, vertelt professor Falasca.

De Australische onderzoekers hopen aan te tonen dat cannabis kan helpen in de strijd tegen overgewicht, obesitas en misschien ook diabetes…

Markt voor obesitas medicijnen is een miljardenspel

Verwacht wordt dat de onderzoeksresultaten zowel Curtin als LGP in staat zullen stellen om over te gaan naar de volgende fase van de studie, namelijk klinisch onderzoek. De wereldwijde markt voor geneesmiddelen voor de behandeling van zwaarlijvigheid, werd in 2019 gewaardeerd op 729,9 miljoen dollar. Dit zal naar verwachting in 2027 zo’n 1,08 miljard dollar bereiken.

Er gaan dus enorme bedragen om in het behandelen van obesitas en suikerziekte. Wanneer cannabis een uitkomst zou kunnen bieden, zou dit – naast dat het minder belastend is voor mens en milieu – ook nog eens de gezondheidskosten enorm drukken.

Eerder cannabis onderzoek van Curtin University

Curtin University is de grootste universiteit van West-Australië, met meer dan 59.000 studenten. Naast de hoofdcampus van de universiteit in Perth, heeft Curtin ook een grote regionale campus in Kalgoorlie en een campus in Midland, evenals vier wereldwijde campussen in Maleisië, Singapore, Dubai en Mauritius.

Het personeel en de studenten van Curtin komen uit Australië en 100 andere landen over de hele wereld, en de helft van onze internationale studenten studeert op de offshore-campussen van Curtin.

Curtin University heeft al meerdere grote onderzoeken verricht naar medicinale cannabis, waaronder een naar neurologische aandoeningen en een naar alvleesklierkanker.

[foto: Branding Pot/Shutterstock]