(advertenties)
(advertentie)

Gebruik van medicinale cannabis kan schadelijk zijn voor hartpatiënten, maar verlaagt tegelijk de risicofactoren voor een hartaanval en vermindert de kans op nierfalen. Dat zijn de belangrijkste conclusies van twee studies die eind 2020 werden gepresenteerd tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association, vergelijkbaar met onze Nederlandse Hartstichting.

Iets grotere kans op bloedingen en beroerte

De nieuwe studies zijn vooral relevant voor oudere gebruikers van medicinale cannabis met hartproblemen. De eerste studie, geleid door dr. Sang Gune Yoo van de universiteit van Michigan, richtte zich op de impact van cannabis op de resultaten van coronaire angioplastiek. Met deze veel voorkomende ingreep, die we hier dotteren noemen, worden geblokkeerde slagaders weer vrijgemaakt. Vaak worden er bij de ingreep stents geplaatst, kleine buisjes van draadgaas om de aders open te houden.

Yoo en zijn collega’s analyseerden de data van 113.477 patiënten, van wie er 3.970 cannabis gebruikten. Zo kwamen zij er achter dat patiënten die cannabis rookten en een dotter-operatie ondergingen een grotere kans hadden op bloedingen (5,2 procent versus 3,4 procent) en een beroerte (0,3 procent versus 0,1 procent) na de ingreep, vergeleken met patiënten die geen cannabis gebruikten.

‘Cannabis wordt steeds toegankelijker en patiënten moeten zich bewust zijn van het verhoogde risico na een dotteroperatie’, aldus Yoo tegen NBC News. ‘Hoewel dit risico’s zijn om op te letten, mogen ze patiënten er niet van weerhouden deze levensreddende ingreep te ondergaan.’

Minder kans op nierfalen en obesitas en betere cholesterol

Maar er is ook goed nieuws. Uit dezelfde studie blijkt namelijk dat de cannabisgebruikers een significant kleinere kans hadden op nierfalen na de ingreep dan de patiënten die geen cannabis gebruikten. Een bevinding die de auteurs niet kunnen verklaren.

Voor de tweede studie werd informatie uit een nationale database geanalyseerd, over mensen die na een hartaanval angioplastiek ondergingen. Belangrijkste conclusie: de patiënten die cannabis gebruikten hadden een grotere kans op een tweede hartaanval dan de niet-gebruikers, 7,2 procent versus 4,5 procent.

Maar ook uit deze studie rolde een positieve bevinding: de risicofactoren voor een hartaanval, waaronder obesitas, een hoog cholesterolgehalte en hypertensie, bleken bij de cannabisgebruikers significant lager te liggen.

LEES OOK:    Studie bevestigt dat cannabis goed is voor je hart

Het gebruik van wiet is meestal goed voor hartpatiënten, maar er kleven enkele risico’s aan wanneer er gedotterd moet worden… [foto: Dogcan Susluoglu/Shutterstock]

Wetenschap belemmerd door achterhaalde drugswet

De tegenstrijdig ogende resultaten van beide studies laten volgens dr. Yoo zien dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten van cannabis op de gezondheid van het hart en de rest van het lichaam. Tegen NBC News benadrukte Yoo dat de classificatie van cannabis als een zogenaamde ‘Schedule 1 drug’ door de Amerikaanse overheid het wetenschappelijk onderzoek naar de plant heeft belemmerd. Onder Schedule 1 vallen de drugs met de grootste risico’s en ‘zonder medische waarde’. Volstrekt achterhaald, maar nog steeds van kracht.

‘Cardiovasculaire gebeurtenissen in de context van cannabis’

Dr. Deepak Cyril D’Souza, professor in de psychiatrie aan de Yale University School of Medicine, verklaarde tegen NBC News: ‘Ik heb de afgelopen 25 jaar de effecten van cannabis en THC bestudeerd en ik denk dat de Yoo-studie een aantal belangrijke vragen oproept, vooral omdat we steeds meer meldingen zien van cardiovasculaire gebeurtenissen in de context van cannabis.’

Een vraag die de studie niet beantwoordt: worden de verhoogde risico’s veroorzaakt door de cannabis en de werkzame stoffen in de plant, of door de rook die vrijkomt bij het verbranden van een plantaardig product?

‘Cannabis vermindert nierschade’

In dat laatste geval ligt de oplossing in het gebruik van de plant in de vorm van wietolie, tincturen, thee, edibles [voedingsproducten met cannabis, red] enzovoort.

David Grinspoon, zoon van de eerder dit jaar overleden mediwiet-pionier Lester Grinspoon, is vooral enthousiast over het lagere percentage nierfalen bij hartpatiënten die cannabis gebruiken in de Yoo-studie. Grinspoon: ‘Met hun onderzoek hebben ze feitelijk aangetoond dat cannabis nierbeschadiging vermindert, wat op zichzelf al groot nieuws zou moeten zijn.’

LEES OOK:    Cannabisgoeroe Soma over wiet tijdens dotter- en hartoperatie

[Bron:
Marijuana can be harmful for heart patients, but improves some risk factors, studies show, Linda Carroll, NBC News, 15 november 2020]
[openingsbeeld: mikeledray/Shutterstock]