Een nieuwe studie bevestigt het idee dat cannabis verlichting biedt bij patiënten met ernstige symptomen van het prikkelbare darm syndroom. Wietconsumptie zorgt onder meer voor minder ziekenhuisopnames.
Prikkelbare darm syndroom (PDS) of irritable bowel syndrome (IBS) is een verzameling van symptomen die ongemak veroorzaken in het maag-darmkanaal. Met name in de dikke darm. Er is nog maar weinig onderzoek naar wiet bij PDS. Maar dankzij onderzoekers van de Rutgers University in de Amerikaanse staat New Jersey is er nu nieuwe data beschikbaar.
Slechte levenskwaliteit
De chronische aandoening PDS kenmerkt zich door buikkrampen en -pijn, een opgezette buik, winderigheid en problemen met ontlasting. Typische ontlastingsproblemen zijn diarree of juist verstoppingen.
Naar schatting heeft 5 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking last van het syndroom. Voor de meeste patiënten is het een frustrerende en isolerende ziekte. De gastro-intestinale stoornis leidt vaak tot een slechte levenskwaliteit. Onderzoek wijst uit dat mensen met PDS driemaal zoveel werkdagen missen in vergelijking tot mensen zonder deze darmklachten.
Enkele onderzoeken naar wiet bij prikkelbare darm syndroom suggereren dat het verlichting biedt. Daar is nu meer bewijs bij gekomen. Onderzoekers van de Rutgers University stellen in hun nieuwe studie dat cannabis het lijden van patiënten met ernstige PDS-symptomen kan verlichten.
LEES OOK:
Minder ziekhuisopnames
Met name de ontstekingsremmende eigenschappen van wiet maken PDS draaglijker. [PRO Stock Professional]
Het onderzoek werd onlangs online gepresenteerd tijdens een evenement georganiseerd door de Digestive Disease Week – een conferentie die op 2 mei in Chicago zou beginnen maar werd geannuleerd vanwege het coronavirus.
De onderzoekers analyseerden gegevens uit 2016 van de Nationwide Readmissions Database van het Agency for Healthcare Research and Quality. Deze database gaf informatie over 6.798 volwassen PDS-patiënten. De studie zocht in deze groep naar IBS-patiënten die cannabis consumeren. Dit waren er 357. De data van deze mensen werd vergeleken met die van niet-gebruikers.
Onder niet-cannabisgebruikers was het aantal ziekenhuisopnames gedurende 30 dagen 12,7 procent. Bij cannabisgebruikers was dat 8,1 procent; een afname van 4,6 procent.
De niet-cannabisgroep had een gemiddelde leeftijd van ongeveer 53 jaar, terwijl wietconsumenten gemiddeld ongeveer 36 jaar oud waren. Vrouwen waren het primaire geslacht bij zowel cannabisgebruikers (62 procent) als niet-gebruikers (81 procent). Dit is logisch omdat de aandoening meer vrouwen treft dan mannen.
Onder niet-cannabisgebruikers was het aantal ziekenhuisopnames gedurende 30 dagen 12,7 procent. Bij cannabisgebruikers was dat 8,1 procent; een afname van 4,6 procent.
Uit de studie bleek ook dat cannabisgebruik correleert met kortere ziekenhuisverblijven en over het algemeen lagere ziekenhuisopnamekosten.
Kortom, nog meer bewijs dat medicinale wiet bij prikkelbare darm syndroom het proberen waard is.
[Openingsfoto: Shutterstock/siam.pukkato]