(advertenties)
(advertentie)

Hoewel veel kankerpatiënten cannabis gebruiken voor een betere slaap, tegen pijn en de gevolgen van chemo- en radiotherapie, is er ook veel interesse naar cannabis als medicijn tegen de kanker zelf. Een nieuwe studie die dat onderzocht, ontdekte een mogelijk antikanker-effect van enkele minder bekende cannabinoïden op Multipel Myeloom, een vorm van bloedkanker. 

Enkele minder bekende cannabinoïden zouden weleens veelbelovende antikankermiddelen kunnen zijn. Dat concluderen wetenschappers van de studie naar Multipel Myeloom (MM), een vorm van bloedkanker. De bevindingen rechtvaardigen verder onderzoek volgens de wetenschappers.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Camerino in Italië en het in Vancouver, Canada gevestigde cannabinoïdenbedrijf Entourage Biosciences. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift BioFactors. In het onderzoek werd gekeken naar enkele minder bekende cannabinoïden en hun effect op Multipel Myeloom, een vorm van bloedkanker.

Multipel Myeloom is een vorm van bloedkanker.

CBG, CBC, CBN, CBDV en CBN veelbelovend

De reacties van kankercellen op de cannabinoïden CBG, CBC, CBN en CBDV werden getest, evenals een onderzoek op muizen met de cannabinoïde CBN. “Onze resultaten suggereren dat CBG, CBC, CBN en CBDV veelbelovende antikankermiddelen voor MM zouden kunnen zijn, vanwege hun cytotoxische effect op MM cel lijnen”, schreven de onderzoekers. “CBN bleek veelbelovend in een inwendig onderzoek naar MM bij muizen”, voegden ze daaraan toe.

De wetenschappers ontdekten ook dat de cannabinoïden (voornamelijk CBG en CBN) klaarblijkelijk een gunstig effect hadden op het bot, in het reduceren van de MM-cellen in het bot en bot-afbraak. “Plantaardige cannabinoïden uit cannabis remden de Multipel Myeloom celgroei en wekten necrotische celdood op.”

Nieuwe behandelingen voor MM nodig

“Hoewel er vele behandelingen voor Multipel Myeloom beschikbaar zijn, is er ook een noodzaak om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor patiënten die resistent tegen de bestaande behandelmethodes zijn geworden.” Schreven de onderzoekers verder in hun rapport.

“Cannabinoïden en medicinale cannabisextracten worden veel door kankerpatiënten gebruikt vanwege hun palliatieve eigenschappen (ondersteunende eigenschappen). Daarbij laten ze echter ook zien dat ze een direct antikanker effect hebben in preklinische en klinische onderzoeken (onderzoeken op mensen).

CBN bleek een van de veelbelovende cannabinoïden in het onderzoek.

Het team van onderzoekers ontdekte dat van de vier minder bekende cannabinoïden, CBN en CBDV het grootste effect hadden op de kankercellen, gevolgd door CBG en CBC. De cannabinoïden wekten ook de celdood in menselijke MM-cellen op, reduceerden de invasie van MM-cellen en verminderden bot-afbraak.

“We ontdekten dat CBG, CBC, CBN en CBDV de invasie van MM-cellen in de richting van osteoblasten (cellen die bot opbouwen) verminderden, maar vooral CBG en CBN waren het meest effectief”, aldus het onderzoek. “Bovendien verminderden CBG, CBC, CBN en CBDV de afbraak van botschijfjes door osteoclasten (cellen die bot afbreken), waarbij CBG, CBDV en CBN het meest effectief waren.”

Wat betreft het muismodel werd CBN in verband gebracht met een “significante vermindering van het tumorgewicht” bij muizen drie weken na de behandeling, in vergelijking met de controlegroep, waarbij geen significante verschillen werden waargenomen tussen de twee groepen met betrekking tot lichaamsgewicht of gewicht van de lever, milt of alvleesklier.

Meer (klinisch) onderzoek is nodig

“Verder onderzoek is nodig om beter te begrijpen hoe fytocannabinoïden (plantaardige cannabinoïden) werken”, aldus het onderzoek, “en om hun effecten beter te onderzoeken” in menselijke modellen (klinisch onderzoek).

[Foto’s Shutterstock]