Een meerderheid van patiënten die medicinale cannabis gebruikt, voelt zich niet op zijn gemak dat cannabisgebruik te bespreken met hun arts. Ze verwachten weinig begrip en melden vaak niet dat ze mediwiet gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek onder 275 mediwietgebruikers, uitgevoerd door onderzoekers van de Michigan Medical School.
Relatie zorgverleners en patiënten laat te wensen over
Het onderzoek, ‘Communication between healthcare providers and medical cannabis patients regarding referral and medication substitution’, verscheen recent in het Journal of Cannabis Research. ‘Mensen melden dat ze cannabis gebruiken als vervanging voor voorgeschreven medicijnen, maar ze doen dit mogelijk zonder medeweten van hun primaire zorgverleners’, schrijven de onderzoekers.
‘Dit gebrek aan integratie zorgt voor ernstige zorgen, bijvoorbeeld het gebruik van cannabis om medische aandoeningen te behandelen waarvoor geaccepteerde behandelingsopties bestaan.’
Slechts 1 op de 5 mensen heeft vertrouwen in eigen arts
Het gebrek aan vertrouwen bij de medicinale cannabispatiënten is groot, blijkt uit het onderzoek. ‘Slechts 18 procent van de deelnemers beoordeelde de kennis van hun eerstelijnszorgverlener over medicinale cannabis als zeer goed of uitstekend en slechts 21 procent was zeer of volledig overtuigd van het vermogen van hun eerstelijnszorgverlener om medicinale cannabis in hun behandeling te integreren.’
Het overgrote deel van de proefpersonen, 86 procent, gaf dan ook aan dat ze hun recept voor medicinale cannabis niet hadden gekregen van hun huisarts, maar van een in cannabis gespecialiseerde arts. Een even groot deel, 86 procent, vervangt voorgeschreven medicijnen soms door cannabis. Bijna de helft van de respondenten, 44 procent, maakte niet aan hun zorgverlener(s) bekend dat zij medicinale cannabis gebruiken.
Er valt nog heel veel te verbeteren in de relatie tussen patiënten en zorgverleners/artsen als het gaat om medicinale cannabis…
Meerderheid begint met mediwiet op eigen initiatief
64 procent van de deelnemers begon met het gebruiken van medicinale cannabis op basis van hun eigen ervaringen, tegenover 24% die dat deed op advies van hun eerstelijnszorgverlener. Hoewel 80 procent aangaf dat hun eerstelijnszorgverlener wist dat ze op dat moment medicinale cannabis gebruikten, gaf 41 procent aan dat deze zorgverlener(s) dat niet altijd hadden geweten.
De auteurs van het onderzoek concluderen: ‘Onze studie benadrukt de noodzaak van een betere integratie van medicinale cannabis in de reguliere gezondheidszorg, inclusief verbetering van het onderwijs aan eerstelijnszorgverleners over cannabis, het endocannabinoïden-systeem en de voordelen, risico’s en nadelen van cannabis in relevante therapeutische contexten.’
Onderzoekers: ‘Slechte integratie zien tussen medicinale cannabis en reguliere gezondheidszorg’
In Michigan is medicinale cannabis al sinds 2009 legaal. De onderzoekers werkten samen met Om of Medicine, een medicinale cannabiswinkel (dispensary) in Ann Arbor. Klanten werden tussen april 2019 en februari 2020 via flyers, e-mails en sociale media uitgenodigd om een anonieme online enquête in te vullen. E-mails met de enquête-link en andere informatie, zoals productspecials, werden ongeveer eens per maand naar de klantendatabase (zo’n 5.000 mensen) gestuurd, en rond de winkel werden flyers verspreid. Het personeel van Om of Medicine informeerde klanten over het onderzoek, maar was verder niet betrokken bij hun deelname.
Het ongemak en de terughoudendheid van medicinale cannabis patiënten om hun cannabisgebruik met hun artsen te bespreken heeft veel nadelen. Het vergroot de kloof tussen de kennis van reguliere medische professionals en mensen die zorg verlenen door cannabis voor te schrijven. Zoals de onderzoekers schrijven: ‘Onze resultaten laten de slechte integratie zien tussen medicinale cannabis en reguliere gezondheidszorg en geven aan dat er behoefte is aan betere opleiding en voorlichting van artsen over gepast cannabisgebruik.’
Bijscholing artsen en zorgverleners is dringend nodig
Dit onderzoek is zeker niet het eerste dat een communicatieprobleem signaleert tussen patiënten en zorgverleners als het gaat om medicinale cannabis. Uit eerdere (Noord-Amerikaanse) studies bleek dat de meeste medische professionals vinden dat ze niet genoeg informatie hebben om hun patiënten goed te adviseren over medicinale cannabis.
De oorzaken zijn duidelijk: het stigma dat na bijna een eeuw verbieden en bestraffen nog steeds aan cannabis kleeft én het gebrek aan opleiding van zorgprofessionals over medicinale cannabis.
[foto: H_Ko/Shutterstock]