Uit een groot Israëlisch wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste kankerpatiënten die medicinale cannabis gebruiken een ‘significante verbetering’ melden ten aanzien van pijn en bij enkele andere kankergerelateerde symptomen. Ook gaat men dankzij cannabis minder schadelijke/verslavende opiaten-pijnstillers zoals oxycodon gebruiken. Bovendien blijkt uit deze studie dat het gebruik van mediwiet beschouwd wordt als veilig.
Kankerpatiënt heeft op alle fronten baat bij medicinale cannabis
Het onderzoek met de titel ‘The Effectiveness and Safety of Medical Cannabis for Treating Cancer Related Symptoms in Oncology Patients‘ is deze maand gepubliceerd door Frontiers in Pain Research.
De wetenschappers keken uitgebreid naar alle beschikbare data over kanker en cannabis en vroegen de hulp van de patiënten zelf. Uit deze zogeheten ‘comprehensive assessment ‘ komt naar voren dat de meeste oncologie patiënten een aanzienlijke verbetering melden van de pijnniveaus, dat andere aan hun ziekte gerelateerde symptomen eveneens afnamen en dat de consumptie van sterke pijnstillers afnam – dat alles zonder dat er ernstige negatieve bijwerkingen worden gerapporteerd.
‘Cannabis alternatief voor traditionele pijnmedicatie bij kanker’
Daarom durven ze het bij Frontiers in Pain Research wel aan om te concluderen dat deze resultaten suggereren dat medicinale cannabis ‘voorzichtig kan worden beschouwd als een alternatief voor de pijnverlichtende medicatie die normaal gesproken wordt voorgeschreven aan kankerpatiënten’.
Pijn is samen met depressie, angst en slapeloosheid de meest voorkomende oorzaak van onbekwaamheid van oncologie patiënten en hun lijden gedurende de behandeltherapiën, en het kan zelfs leiden tot een nog ernstigere prognose.
“Traditioneel wordt kankergerelateerde pijn hoofdzakelijk behandeld met opioïde pijnstillers, maar de meeste oncologen beschouwen opiatenbehandelingen als gevaarlijk, dus alternatieve therapieën zijn noodzakelijk”, stelt studie-auteur David Meiri. Hij is assistent-professor aan het Technion Israel Institute of Technology.
Onderzoekers aan de slag op basis van belangstelling patiënten zelf
Meiri: “Onze studie is de eerste die echt diep ingaat op de mogelijke voordelen van medicinale cannabis voor kankergerelateerde pijn bij oncologie patiënten; informatie verzamelen vanaf de start van de behandeling, met herhaalde follow-ups gedurende een lange periode, met als doel om een grondige analyse te verkrijgen van zijn (cannabis, red.) effectiviteit.”
Meiri en zijn team kwamen op het idee nadat ze met meerdere kankerpatiënten hadden gesproken die op zoek waren naar alternatieve opties voor hun pijn en verlichting van andere symptomen. Ze besloten het antwoord richting cannabis te zoeken.
“Wij zijn ontelbare kankerpatiënten tegengekomen die ons vroegen of een behandeling met medicinale cannabis hun gezondheid ten goede zou kunnen komen”, zegt Gil Bar-Sela, co-auteur van de studie en assistent-professor bij het Ha’Emek Medical Center Afula. “Onze eerste review van bestaand onderzoek liet zien dat er in feite niet veel bekend was over de effectiviteit van cannabis, met name voor de behandeling van kankergerelateerde pijn, en de bevindingen die wel bekend zijn waren niet eenduidig.”
Uit deze onderzoeksresultaten blijkt glashelder dat een meerderheid van de kankerpatiënten minder pijn ervaart dankzij medicinale cannabis (de groene balkjes zijn de positieve ervaringen)
Helft kankerpatiënten stopt helemaal met pijnstillers na cannabisbehandeling
Daarom rekruteerden de onderzoeker gecertificeerde oncologen die in staat zijn om een medicinale cannabislicentie aan hun patiënten voor te schrijven. Deze oncologen verwezen geïnteresseerde patiënten door naar de studie en ze rapporteerden zelf ook over het ziektebeeld van deze mensen.
Bar-Sela: “Geheel anoniem vulden deze patiënten een vragenformulier in voordat de behandeling gestart werd, en opnieuw op verschillende momenten gedurende de volgende zes maanden. Wij verzamelden data op een aantal factoren: pijnniveau’s, pijnstiller consumptie, de last van kankersymptomen, seksuele problemen en bijwerkingen.”
Uit de analyse van al die gegevens blijkt dat veel van bovenstaande zaken verbeterden, met minder pijn en last van kankersymptomen. Belangrijk, aldus deze Israëlische onderzoekers, is dat het gebruik van opioïden en andere pijnstillers afnam. Sterker nog; bijna de helft van de patiënten stopte met alle (!) pijnstillers nadat ze zes maanden lang een behandeling met medicinale cannabis hadden gekregen.
Gewicht, eetlust en seksuele functies
Meiri: “Medicinale cannabis is gesuggereerd als mogelijke remedie tegen het verlies van eetlust. Echter, de meeste patiënten in deze studie verloren toch nog gewicht. Omdat een substantieel deel was gediagnosticeerd met progressieve kanker, is een gewichtsverlies te verwachten naarmate de ziekte vordert.”
Een opmerkelijke bevinding van de onderzoekers is dat de seksuele functies bij de meeste mannen verbeterden dankzij de cannabisbehandeling, maar bij de meeste vrouwen juist verslechterde.
Uiteraard wil Meiri graag nog meer onderzoek doen naar de effectiviteit van medicinale cannabis bij verschillende groepen kankerpatiënten. Nu was het namelijk een mix van verschillende typen kanker en de fases waarin die kanker zich bevindt. “Daarom zouden toekomstige studies het niveau van effectiviteit moeten onderzoeken bij specifieke subgroepen kankerpatiënten, mensen met meer gedeelde eigenschappen.”
[openingsbeeld: m.mphoto/Shutterstock]