Biseksuele vrouwen in de VS gebruiken zeven keer meer medicinale cannabis – op dagelijkse basis – dan heteroseksuele vrouwen. Ook lesbische vrouwen zitten aanzienlijk vaker aan de mediwiet dan hun hetero-zussen. Ook bij mannen zien we deze toch wel opmerkelijke verschillen tussen LGB’s en heteroseksuelen qua wietconsumptie. De Columbia University Mailman School of Public Health verrichtte het eerste onderzoek ooit naar seksuele identiteit, cannabisgebruik en de invloed van legalisering daarop.
Wiet, drugswetten en seksuele identiteit
‘State-level marijuana policies and marijuana use and marijuana use disorder among a nationally representative sample of adults in the United States, 2015-2017: Sexual identity and gender matter‘. Dat is de officiële titel van het wetenschappelijke onderzoek dat online gepubliceerd is door het vaktijdschrift Drug and Alcohol Dependence.
De onderzoekers van Columbia University concluderen dat biseksuele vrouwen een hogere score behalen bij cannabisgebruik ‘in het afgelopen jaar’ en ‘dagelijks gebruik’ dan heteroseksuele vrouwen. Ook lesbische vrouwen rapporteren hoger gebruik in de eerste studie ooit die kijkt naar de relatie tussen sekse/seksuele geaardheid en het gebruik van (medicinale) wiet.
Legalisering maakt onderzoek naar invloed wetgeving mogelijk
“Ons werk bouwt voort op een rapport van het Institute of Medicine, waarin het belang wordt benadrukt van aanvullend onderzoek naar de LGB-populatie gedurende de gehele levensloop”, zegt Dr. Morgan Philbin. Zij is assistent-professor sociomedial sciences aan de universiteit die de studie verrichtte. “Terwijl er research is gedaan naar hoe voor LGB’s discriminerend beleid effect zou kunnen hebben op drugsgebruik, is er veel minder onderzoek verricht naar hoe de drugswetten lesbiennes, gays en bi’s mogelijk anders beïnvloeden dan heteroseksuelen.”
En in de VS kunnen ze die verschillen tegenwoordig uitstekend onderzoeken, aangezien medicinale cannabis inmiddels in 33 van de 50 staten legaal is. De onderzoekers analyseerden data van 126.463 volwassenen uit de National Survey on Drug Use and Health 2015-2017.
Specifiek keek men naar: cannabisgebruik in het afgelopen jaar, mediwiet gebruik in het afgelopen jaar, dagelijks/bijna dagelijks wietgebruik en marijuana use disorder. Tot slot testten de wetenschappers de interactie tussen wonen in een staat met legale mediwiet en seksuele identiteit.
LEES OOK: Wat marijuana use disorder precies is, beschreef onze zusterwebsite CNNBS eerder in het artikel ‘Handig én belangrijk • 5 bijwerkingen van wiet‘
Lesbische en vooral biseksuele vrouwen gebruiken vaker wiet
Dankzij het bestuderen van die laatste relatie, kunnen we nu met zekerheid zeggen dat wetgeving daadwerkelijk invloed heeft op wietgebruik onder LGB’s. De consumptie is aanzienlijk hoger in staten met legale toegang tot cannabis!
Assistent-professor epidemiologie en senior-auteur van de studie Silvia Martins: “Wij analyseerden de gegevens uit die staten zodanig dat we het voorkomen van (bijna)dagelijks gebruik konden inschatten. Dat is onder biseksuele vrouwen zeven keer hoger dan onder heteroseksuele vrouwen. Onder biseksuele mannen is dat 2,3 keer zo hoog als onder heteroseksuele mannen.” [tekst gaat verder na de foto]
Deelnemers van ‘Queens of Cannabis -Toronto All Female LGBTQ’ lopen mee in de Toronto Pride in Canada… [foto: AntonGu/Shutterstock]
Kijken we naar ‘wietgebruik in het afgelopen jaar’ dan zien we eenzelfde verschil. Van de heteroseksuele vrouwen gebruikte 10% cannabis, onder lesbische vrouwen was dat 26% en bij biseksuele vrouwen 40%. Dagelijks recreatief gebruik was onder heteroseksuele vrouwen lager (1,5%) dan bij lesbiennes (6%) en biseksuele vrouwen (10%). Het zelfde patroon stelden de onderzoekers vast bij ‘marijuana use disorder’ in het afgelopen jaar.
Bij cannabisgebruik om medische reden in het laatste jaar, rapporteerde iets meer dan 1 procent van de heteroseksuele vrouwen dit, 5% van de lesbische vrouwen en 5,5% van de biseksuele vrouwen.
Ook gay- en bi-mannen blowen meer dan hetero’s
Ook bij mannen zijn er toch wel opmerkelijke – want aanzienlijke – verschillen in de consumptie van wiet. In de categorie ‘gebruik in afgelopen jaar’ bijvoorbeeld, zegt 17% van de heteromannen dat ze dit gedaan hebben. Van de gay-mannen nuttigde 29% cannabis in het laatste jaar en bij de biseksuele mannen was dat 30%.
Ook in de categorie ‘dagelijks cannabisgebruik’ voeren bi-mannen de ranglijst aan met 9%, gevolgd door homoseksuele mannen (7%) en heteromannen (4%). Als we uitsluitend over ‘medicinaal gebruik in het afgelopen jaar’ praten, zijn de cijfers als volgt: bi-mannen (4%), homo-mannen (5%) en hetero-mannen (2%).
De cijfers voor dagelijks wietgebruik en het voorkomen van marijuana use disorder verschilt bij homoseksuele mannen niet significant in staten mét en staten zónder legale mediwiet.
Stigma’s ten aanzien van biseksuelen
Wat is nu de reden voor het veel steviger (medicinale) wietgebruik en de verschillen als gevolg van verschillende drugswetten onder biseksuelen? De onderzoekers van Columbia University denken dat dit een gevolg is van de grote hoeveelheid stigma’s waarmee biseksuele vrouwen worden geconfronteerd. Dat kan resulteren in zelfmedicatie met mediwiet, zelfs in staten zonder legale medicinale cannabis, wanneer volwassen LGB’s wiet deels consumeren om de ‘seksuele minderheid-stress’ te verlichten.
Dr. Morgan Philbin: “Onze resultaten ondersteunen bestaande literatuur door aan te tonen dat biseksuele vrouwen vaker last hebben van marijuana use disorder, vergeleken met heteroseksuele vrouwen. Dit is onderdeel van een groter gezondheidsprobleem, aangezien biseksuele vrouwen twee keer zoveel kans hebben op bijkomende mentale en drugsproblemen, en tegelijkertijd vaak weinig contact hebben met zorginstellingen.”
Haar collega Dr. Silvia Martins pleit dan ook voor het vrijmaken van extra geld voor de LGB-gemeenschap, zeker nu de wetgeving ten aanzien van medicinale en recreatieve wiet zo snel blijven veranderen. “Toekomstige onderzoeken die gaan over de identiteit van individuen helpen ons om te begrijpen hoe cannabisbeleid verschillende impact kan hebben op specifieke sub-populaties. En uiteindelijk moet dat zorgen voor de ontwikkeling van een meer gezondheidsbevorderende aanpak voor iedereen.”
[openingsbeeld: AntonGu/Shutterstock]