(advertenties)
(advertentie)

Medicinale cannabis kan de bijwerkingen van kanker en de behandeling ervan helpen verminderen. Dat is de conclusie van een onlangs gepubliceerde studie die werd uitgevoerd in de Amerikaanse staat Minnesota onder meer dan duizend patiënten.

De studie was een initiatief van het medicinale cannabisprogramma in Minnesota. Onderzoekers vonden dat kankerpatiënten die zich inschreven voor het cannabisprogramma “een aanzienlijke verbetering ervoeren van de symptomen, waaronder verminderde angst, meer eetlust, minder depressie, betere slaap, minder vermoeidheid, misselijkheid, pijn en braken. En dit alles binnen vier maanden na het begin van de medicatie”. Dit verklaarde de Staatsgezondheidsdienst van Minnesota maandag in een verklaring.

Minder braken

De analyse bevatte gegevens van kankerpatiënten die zich tussen 1 juli 2015 en 31 december 2017 inschreven voor het medicinale cannabisprogramma van Minnesota. Veel patiënten verklaarden dat ze verminderde ernst van de symptomen ervoeren en dat voordeel gedurende minstens vier maanden in stand hielden. Men gaf vooral aan minder last te hebben van braken; een hele heftige bijwerking van chemotherapie.

“Bijna de helft van de patiënten die ten tijde van hun deelname aan het programma last had van braken, meldde dat de ernst van het braken in de vier maanden na hun eerste cannabisaankoop met meer dan 30 procent was afgenomen”, aldus de afdeling. “Bijwerkingen werden gemeld door 11 procent van de patiënten, waarbij vermoeidheid, droge mond en verhoogde eetlust de meest voorkomende waren.”

LEES OOK: Cannabis bij kanker – een startpunt voor patiënten

De onderzoekers gaven aan dat deze gegevens helpen om het onderzoek naar het gebruik van medicinale cannabis als onderdeel van kankerbehandeling te bevorderen.

“De gegevens zijn veelbelovend, maar we hebben grondig, kwalitatief hoogstaand onderzoek nodig om zowel de risico’s als de potentiële voordelen van medicinale cannabis volledig te begrijpen”, aldus drs. Dylan Zylla, co-auteur van het onderzoek, in een verklaring.

Relevantie

De uitkomst van dit onderzoek lijkt misschien niet nieuw. Toch is het nieuws. Want hoewel er veel anekdotisch bewijs is van patiënten, legt een onderzoek met duizend deelnemers veel gewicht in de schaal zodat geld vrijkomt voor gedegen klinische studies. Ook draagt dit onderzoek bij aan een beter begrip bij beleidsmakers in landen die nog geen medicinaal cannabisbeleid hebben.

Al met al goed nieuws dus!

[Openingsfoto: Shutterstock/ASDF_MEDIA]