(advertenties)
(advertentie)

Sommige mensen die overwegen om medicinale cannabis te gebruiken voelen weerstand, vanwege een paar hardnekkige mythes die al jaren rondgaan. Zoals dat cannabis je geheugen aantast. Een nieuwe studie spreekt deze mythe echter tegen; cannabis lijkt het werkgeheugen juist te verbeteren.

Het is een beeld dat veel mensen te binnen zal schieten als het onderwerp ‘cannabis’ ter sprake komt: luie, vergeetachtige stoners die langzaam praten, een beetje dommig overkomen en vergeetachtig zijn. Deze stereotypering gaat al jarenlang rond.

Gelukkig neemt die in kracht af nu het cannabisverbod wereldwijd afbrokkelt. Maar het beeld draagt er nog wel eens aan bij dat sommige mensen weerstand voelen om medicinale cannabis te gebruiken. Vooral het idee dat cannabis je geheugen aantast, kan bij sommige mensen hardnekkig vastzitten in hun denkbeelden over cannabis. Met dank aan het jarenlang verspreiden van misinformatie door overheden, maar dat is een ander onderwerp.

Gelukkig laat de wetenschap steeds vaker zien dat mythes zoals deze onjuist zijn.

Verbeterd geheugen door cannabis

Nu we meer leren over de werkzame stoffen in cannabis, bijkt dat sommige werkzame stoffen in de plant in staat om onze hersenen gezond te houden en zelfs te herstellen naar de ideale gezondheid na bijvoorbeeld een ongeluk.

Deze onderzoeken staan dus haaks op het idee dat cannabis je geheugen aantast. En daar is vorige week een nieuwe studie bijgekomen die laat zien dat het werkgeheugen niet verslechtert na het gebruik van cannabis. Het werkgeheugen kan er zelfs door verbeteren.

De onderzoekers die dit aantoonden zijn van de Universiteit van Florida en hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift ‘Neurobiology of Learning Memory’.

Ze geven toe dat eerder onderzoek heeft geconcludeerd dat cannabis de cognitieve prestaties ook negatief kan beïnvloeden. Maar tegelijkertijd is bij veel van die studies gekeken naar de effecten na het injecteren van cannabinoïden. Deze studie heeft daarentegen expliciet naar het effect van cannabisrook gekeken.

De ratten kregen cannabisrook toegediend en moesten testen doen waarbij ze hun werkgeheugen nodig hadden [Shutterstock/Ukki Studio]

Het onderzoek is uitgevoerd bij 32 ratten; 16 mannetjes en 16 vrouwtjes. Zij moesten een aantal vertraagde reactietaken uitvoeren, zoals het vinden van een hendel en die daarna een aantal keren overhalen voordat ze een beloning kregen. De eerste paar keer waren de ratten nuchter; in latere experimenten werden ze blootgesteld aan cannabisrook.

Voor mannelijke ratten leek de cannabis nauwelijks effect te hebben. Bij vrouwelijke ratten toonde “blootstelling aan cannabisrook een significant verbeterde nauwkeurigheid aan in het keuzeproces”, aldus de onderzoekers.

Hierbij maakten ze wel een kanttekening. De baseline prestaties (de nulmeting voorafgaand aan blootstelling) waren bij de vrouwelijke ratten namelijk lager in vergelijking tot de mannen. “Dit verhoogt de mogelijkheid dat de versterkende effecten bij vrouwen te danken waren aan hun relatief slechtere baseline prestaties, en niet zozeer aan sekseverschillen en de effecten van cannabis”.

Het eindoordeel

Toch is het eindoordeel erg positief: “De overgrote meerderheid van het onderzoek in zowel diermodellen als bij mensen laat zien dat een acute toediening (via een injectie, red.) van cannabis en cannabinoïden leidt tot afwijkingen in cognitieve tests, waaronder werkgeheugen. In tegenstelling tot deze uitslagen laten de huidige experimenten zien dat acute blootstelling aan cannabisrook de werkgeheugenprestaties niet aantastte en zelfs verbeterde bij een vertraagde responstaak bij ratten, vooral bij vrouwen waarbij baseline niveaus van taakprestaties lager waren dan die bij mannen”.

Er is nog een hoop onderzoek te doen, maar de vermeende schadelijke invloeden van cannabisgebruik op de hersenen brokkelen hierdoor verder af en maken gelukkig steeds meer plaats voor tegenovergestelde onderzoeksresultaten.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Andrey_Kuzmin & SunnyToys]