Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Israël is een wereldspeler op het gebied van onderzoek naar medicinale cannabis. Tientallen wetenschappers zijn in de voetsporen getreden van pionier professor Raphael Mechoulam, die op 5 november zijn negentigste verjaardag vierde. Een nieuwe studie, uitgevoerd in Haifa, toont aan dat medicinale cannabis ook op lange termijn effectief is om chronische pijn te bestrijden.
De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Haifa, concentreerden zich op de effectiviteit van medicinale cannabis bij de behandeling van chronische pijn, met de nadruk op langdurig gebruik.
De resultaten zijn gepubliceerd in The European Journal of Pain. Gedurende één jaar werd een groep chronische pijnpatiënten gevolgd en onderzocht om te meten hoe cannabis bij hen werkt en hoeveel verlichting van symptomen zij er door kregen.
De onderzoekers checkten de deelnemende patiënten vijf keer uitgebreid: vooraf uiteraard, één maand na het begin van de behandeling, na drie maanden, na een half jaar en na een jaar. ‘Na een jaar daalde de gemiddelde pijnintensiteit vanaf de basislijn met twintig procent’, aldus de onderzoekers. ‘Alle andere parameters verbeterden met tien tot dertig procent.’
Nog groter was de verandering in het gebruik van opioïden, sterke pijnstillers als oxycodon en morfine. De onderzoekers namen een ‘significante afname van 42 procent ten opzichte van de uitgangswaarde van de morfine-equivalente dagelijkse dosering van opioïden’ waar.
De deelnemende patiënten meldden vaak bijwerkingen, maar deze waren meestal niet ernstig, aldus de onderzoekers en ze namen af in de loop van de onderzoeksperiode. Deze positieve resultaten sluiten aan bij eerdere studies en bij een onmeetbare hoeveelheid anekdotisch bewijs van pijnpatiënten over de hele wereld. Cannabis helpt tegen pijn en vermindert het gebruik van opiaten, die in alle opzichten gevaarlijker en verslavender zijn.
Het onderzoek bevat ook nieuwe elementen. ‘Deze studie is nieuw in het identificeren van voorspellende factoren voor het succes van de behandeling’, aldus de onderzoekers, ‘waaronder normale tot lange slaapduur, lagere BMI (Body Mass Index) en lagere depressiescores’.
LEES OOK: Wiet bij pijn vs. opioïden pijnstillers • een compleet dossier
Opmerkelijk: ‘In tegenstelling tot de gangbare opvatting voorspelt de diagnose van neuropathische pijn een minder gunstig resultaat. Deze bevindingen bieden artsen nieuwe gegevens ter ondersteuning van de besluitvorming over het aanbevelen van een behandeling met medicinale cannabis.’
Onomstotelijk bewijs voor de effectiviteit van cannabis bij bestrijding en beheersing van chronische pijn bevat de Israëlische studie niet. Over het algemeen laten de ‘real world’ aspecten van het onderzoek, die gebaseerd zijn op zelfrapportage van patiënten over hun eigen pijn, zien dat medicinaal cannabisgebruik zeker een impact heeft op pijn.
De studie laat ook zien dat gebruik van medicinale cannabis gepaard gaat met milde bijwerkingen en verminderde rijvaardigheid tijdens het gebruik van cannabis.
De auteurs van de studie concluderen: ‘Dit prospectieve, uitgebreide en grootschalige cohort toonde een algemene milde tot bescheiden verbetering op lange termijn van alle onderzochte maatregelen, waaronder pijn, bijbehorende symptomen en belangrijker nog, vermindering van het gebruik van opioïden (en andere analgetica). Het lijkt waarschijnlijk dat behandeling met medicinale cannabis voor de meeste patiënten veilig kan zijn.’