Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Vier op de vijf mensen hebben op enig moment in hun leven lage rugpijn. Het is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen hun huisarts een bezoekje brengen. Israëlische onderzoekers hebben nu ontdekt dat medicinale cannabis pijn in de onderrug aanzienlijk kan verlichten. Met één kanttekening: niet alle strains zijn up for the job.
Lage rugpijn is een kwaal van deze tijd. We staren vaak uren achtereen naar een beeldscherm, meestal vanuit een zittende positie. Dit komt onze rug niet ten goede. Het is dus niet zo vreemd dat we met z’n allen lage rugpijn ontwikkelen.
De huisarts schrijft vaak pijnstillers voor. Meestal gaat het dan binnen een paar weken wel weer wat beter, maar de rugpijn kan ook chronisch worden. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en van zeurend tot heftig. Vaak voelen mensen met lage rugpijn uitstraling naar hun billen, benen en soms zelfs naar hun kuiten en enkels. In het meest hevige geval wordt het moeilijk of onmogelijk om te lopen, werken, slapen of vaste activiteiten uit te voeren.
Mensen ouder dan 30 jaar lopen een hoog risico op dergelijke pijn. Dit geldt vooral voor degenen die te zwaar zijn of banen hebben met veel tillen en bukken of juist veel zitten. Ziektes zoals artrose of scoliose en een slechte houding zijn ook aanjagers van de lage rugpijn. Meestal wordt deze behandeld met cortisone-injecties, fysiotherapie en zelfs chirurgie.
Dr. Dror Robinson en Dr. Mustafa Yassin van de afdeling Orthopedie van het Hasharon-ziekenhuis van het Rabin Medical Center in Petah Tikva, en Sivan Ritter van de Universiteit van Haifa, deden onderzoek naar lage rugpijn en behandeling met cannabis.
Ze publiceerden deze studie in 2022 in het Rambam Maimonides Medical Journal, die het vervolgens online heeft gepubliceerd via de Rambam Health Care Campus. De studie kreeg de titel “Sublinguale en geïnhaleerde cannabistherapieën voor lage rugpijn vergelijken: een observationele open-labelstudie”.
Het initiatief voor de studie kwam naar eigen zeggen van de onderzoekers voort uit vragen van het publiek. Medicinale cannabis wordt immers steeds vaker als behandeling in de geneeskunde gebruikt, met name voor pijnverlichting. Dit gebeurt ondanks het ontbreken van een gevestigde wetenschappelijke basis, aldus de auteurs.
Er werden twee soorten cannabisbehandelingen gegeven aan chronische lage-rugpijnpatiënten. De eerste was een behandeling met een cannabidiolrijk (CBD) extract dat sublinguaal (onder de tong) gedurende een periode van 10 maanden werd gebruikt.
Na een maand zonder behandeling kreeg dezelfde groep THV-rijke (Δ9-tetrahydrocannabinol) hele gedroogde cannabisbloemen die gedurende 12 maanden in de vorm van cannabis-sigaretten 9zeg maar jointjes) werden gerookt. Orale consumptie in de vorm van eetwaren zoals koekjes is voorbehouden aan kinderen en was niet relevant voor deze groep volwassen patiënten.
Het aantal deelnemers was klein: 24 mensen, zeven vrouwen en 17 mannen. Hun MRI- of CT-scans van de wervelkolom vertoonden een hernia of spinale stenose. De resultaten waren echter overtuigend. De meest gemelde initiële bijwerkingen waren misselijkheid, keelpijn, slaperigheid, duizeligheid en vermoeidheid. Deze waren echter allemaal van voorbijgaande aard en verdwenen nadat dosistolerantie was bereikt. De meeste van deze bijwerkingen werden opgemerkt bij vrouwelijke patiënten.
Slechts drie patiënten stopten met de behandeling met extracttherapie, maar hervatten de deelname aan de studie om THC-rijke rooktherapie te krijgen. Na minimaal twee jaar was de sublinguale extractbehandeling niet significant in het verminderen van pijn.
Wél indrukwekkend bleek het resultaat toen de cannabisbloemen werden gerookt. Het onderzoeksteam maakte hieruit op dat THC-rijke inhalatietherapie effectiever is dan CBD-rijke sublinguale extracttherapie voor de behandeling van lage rugpijn. “Bovendien is cannabistherapie veilig en effectief voor chronische lage rugpijn”, concludeerde het team.
Uit een recent onderzoek onder meer dan duizend Noord-Amerikaanse volwassenen die cannabis voor chronische pijn zelf hebben toegediend, bleek dat 58% van de ondervraagden het inzette om rugpijn te verlichten. Van hen gebruikte 36% inhalatietherapie, 45% zowel inhalatie- als niet-inhalatietherapie en 19 % gebruikte alleen niet-inhalatietherapie.
De verschillen in cannabisgebruik tussen Israël en Noord-Amerika, suggereerden de auteurs, kunnen worden toegeschreven aan de grotere verscheidenheid aan legaal verkrijgbare medicinale cannabisproducten in de VS en Canada. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld eetwaren en THC met een hoge concentratie, die niet in Israël zijn toegestaan.
Momenteel zijn er vergunningen voor actieve medicinale cannabis afgegeven aan 110.971 Israëli’s. 56,6% van dergelijke vergunningen werd voorgeschreven voor de behandeling van chronische neuropathische pijn die niet door kanker werd veroorzaakt.
“Een groot obstakel voor het wijdverbreide legale gebruik van medische op cannabinoïden gebaseerde (CB) therapie is het gebrek aan voldoende wetenschappelijk onderbouwde gegevens. De natuurlijk voorkomende variatie tussen de fytobestanddelen van verschillende cannabis cultivars (wietsoorten, red.) maakt het echter moeilijk om studies en onderwerpen te kwantificeren en te vergelijken”, merkten de onderzoekers op.
Het behandelen van pijn met sublinguaal toegediende cannabisextracten heeft de voorkeur van veel artsen. Ze beschouwen het namelijk als gemakkelijker te verkrijgen bij de apotheek en eenvoudiger te consumeren. Sublinguale toediening kan ook het voordeel hebben van een consistenter doseringsregime terwijl de nadelige effecten van roken worden vermeden.
De klinische ervaring van de auteurs duidt echter “op een relatief gebrek aan efficiëntie van sublinguale extractbehandelingen in vergelijking met roken”. De meeste Israëlische patiënten lijken de voorkeur te geven aan het roken van cannabis voor pijnverlichting. De licenties die het ministerie van Volksgezondheid aan patiënten verleende, omvatten slechts 10% voor sublinguale extracten en 90% voor gerookte cannabisbloemen. Dat zet tot aan tot denken…
LEES OOK:
https://www.mediwietsite.nl/dit-doet-cbd-bij-het-verlichten-van-rugpijn/
https://www.mediwietsite.nl/nek-en-rugpijn-behandelen-met-medicinale-cannabisolie/