(advertenties)
(advertentie)

De menopauze – ook wel overgang genoemd – heeft veel impact op het leven van de vrouw (en ook haar directe omgeving). De belangrijkste symptomen van deze fase zijn opvliegers, slaapproblemen, een laag libido en stemmingswisselingen. Ook kunnen vrouwen last krijgen van bijvoorbeeld artrose en huidproblemen. Op al deze dingen heeft cannabis een positieve invloed. 

Hoe kun je de menopauze verlichten?

Er zijn verschillende manieren om de menopauze te beheersen, waaronder hormonale en niet-hormonale therapieën. Bovendien kunnen veranderingen in levensstijl, zoals goed eten, sporten en zorgen voor je mentale welzijn, helpen om de symptomen tijdens de menopauze te verlichten.

Aangezien cannabis in veel Amerikaanse staten voor zowel medische als recreatieve doeleinden gelegaliseerd is, maken sommige vrouwen die zich bevinden in de overgang, hier graag gebruik van. Dit is aangetoond in een recent onderzoek. Ook in Nederland is mediwiet in opkomst als therapeutisch middel bij overgangsklachten, al dan niet ‘legaal’ ofwel met een officieel recept van een arts.

Studie hoe cannabis helpt bij opvliegers, slaapproblemen, angst en verminderd libido

Onderzoekers van het Department of Psychiatry aan het McLean Hospital Imaging Center in Belmont en van de beroemde Harvard Medical School in Boston, voerden een recentelijk een menopauze onderzoek uit dat gepubliceerd is in het vakblad  The Journal of The North America Menopause Society.

Bedoeling was om erachter te komen hoe het gebruik van cannabis invloed heeft op vrouwen die last ervaren door menopauze-gerelateerde symptomen. De resultaten suggereren dat veel vrouwen momenteel cannabis gebruiken – al dan niet als aanvullende behandeling – voor de volgende symptomen van de overgang:

  • Slaapstoornissen
  • Stemmingswisselingen
  • Angst
  • Een laag libido

Wat kan cannabis beteken voor vrouwen in de overgang?

Volgens de studie kan een behandeling met cannabinoïden helpen bij het beheersen van menopauze-symptomen, aangezien het endocannabinoïde systeem verschillende fysiologische en psychologische processen omvat. Denk hierbij aan het reguleren van de lichaamstemperatuur en de invloed op de stemming, angst en slaap.

In het bijzonder denken de auteurs van deze studie dat cannabisverbindingen een wisselwerking kunnen hebben met het ‘gelukshormoon’ anandamide, een chemische verbinding (neurotransmitter) die wordt geproduceerd door de eierstokken, waarvan de productie tijdens de menopauze daalt.

Anandamide maakt deel uit van het endocannabinoïde systeem dat de emotie, slaap- en temperatuurfuncties van het menselijk lichaam regelt. Tevens beïnvloedt het ons vrouwelijke voortplantingssysteem. Daarom zou de interactie tussen de cannabis verbindingen en anandamide – waarvan wordt gedacht dat deze gecorreleerd zijn met oestrogeenspiegels – het triggeren van de symptomen tijdens de overgang kunnen verminderen.

LEES OOKWaarom word je van cannabis zo gelukkig? Maak kennis met anandamide!

De meest voorkomende symptomen bij de overgang… [beeld: Siberian Art/Shutterstock]

Hoe steekt deze menopauze studie in elkaar?

De Amerikaanse wetenschappers selecteren tussen maart 2020 en april 2021 perimenopauze en postmenopauzale deelnemers via sociale media. De deelnemers in de perimenopauze zitten in de fase wanneer het lichaam de natuurlijke overgang naar de menopauze maakt. De deelnemers in de postmenopauze menstrueren al minstens één jaar niet meer.

Deelnemers vullen vragenlijsten in waarin hun medische toestand, medicijnen, menopauze-gerelateerde symptomen, cannabisgebruik in het algemeen én cannabisgebruik voor menopauze-gerelateerde symptomen worden gerapporteerd. Ook vermelden zij hun geschiedenis van cannabisgebruik. In totaal doen er 258 deelnemers mee aan de enquete.

Cannabis wordt inmiddels breed omarmd door vrouwen

De meeste deelnemers zijn blanke vrouwen van middelbare leeftijd, die een jaarinkomen rapporteren dat overeenkomt met de status van de middenklasse of hoger. Zij hebben een bachelordiploma of hoger behaald, zijn getrouwd of hebben een relatie en werken ten minste parttime.

De meeste deelnemers melden al langere tijd cannabis te gebruiken (92,0%). Ter vergelijking: 83,5% van de deelnemers geeft aan minstens één keer per maand cannabis te gebruiken en 86,1% meldt vaker cannabis te gebruiken.

Terwijl 51,5% van de deelnemers aangeeft cannabis te gebruiken voor zowel medisch als recreatief gebruik, meldt 30,8% dat ze cannabis alleen recreatief gebruiken en 17,7% alleen voor medische doeleinden.

De meeste deelnemers aan dit onderzoek gebruiken cannabis middels roken, edibles en olie (al dan niet om te vapen). Van degenen die melden dat ze al langer cannabis gebruiken, meldt 78,7% dat ze het nu gebruiken om de symptomen van de menopauze te behandelen en dan met name slaapstoornissen (67,4%), angst (46,1%) en een laag libido (30,4%).

Niet helemaal representatief, want alleen blanke vrouwen deden mee

Hoewel deze bevindingen aantonen dat cannabis kan helpen bij het verlichten van menopauze-gerelateerde symptomen, heeft het onderzoek verschillende beperkingen waarmee we rekening moeten houden.

Aangezien de meeste deelnemers blank zijn, is het resultaat van deze studie mogelijk niet gegeneraliseerd. Dit aangezien er aanwijzingen zijn dat ras en etniciteit een significante invloed hebben op de hevigheid en manier van uiten van de symptomen van de menopauze.

Mensen met een donkere huidskleur hebben bijvoorbeeld een hoger risico op vasomotorische symptomen en mensen van Spaanse afkomst hebben een groter risico op stemmingswisselingen, dan blanke personen. De auteurs suggereren ook dat de bevindingen van deze enquêtestudie uitsluitend gebaseerd zijn op zelfrapportage. Mogelijk zijn ze beïnvloed zijn door idealiseren en onnauwkeurige herinneringen.

Meer over wiet in de menopauze

Deze enquêtestudie heeft het niet over profielen en doseringen van cannabis. Dit zou echter wel een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de werkzaamheid van de behandeling van de menopauze. Op mediwietsite vind je gelukkig nog meer informatie over de invloed van cannabis op de overgang. Zo kun je baat hebben bij het gebruik van CBD en kun je ook meer lezen over de invloed van wiet op je libido. Doe er je voordeel mee!

[openingsbeeld: CREATISTA/Shutterstock]