Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Een recent overzicht gepubliceerd door een groep Canadese wetenschappers suggereert dat cannabinoïden een rol zouden kunnen spelen bij het voorkomen en behandelen van COVID-19 en Long-COVID. Hoe zit dat precies?
In een uitgebreid overzicht heeft een groep wetenschappers intrigerende inzichten naar voren gebracht in de potentiële rol van cannabinoïden in de strijd tegen COVID-19. De studie is getiteld ‘Cannabinoids and the Endocannabinoid System in Early SARS-CoV-2 Infection and Long COVID-19’ en is door Cassidy Scott, Stefan Hall, Juan Zhou en Christian Lehmann geschreven. De studie werd in het Journal of Clinical Medicine gepubliceerd.
Om tot de resultaten te komen, werd als volgt gehandeld. Eerst werden gegevens uit talrijke eerdere onderzoeken geanalyseerd. Vervolgens werd aan de hand van dit overzicht onderzocht hoe componenten van de cannabisplant van cruciaal belang kunnen zijn bij het voorkomen van het ontstaan en het verzachten van de langdurige gevolgen van COVID-19.
De bevindingen suggereren dat cannabinoïden, met name in cannabisextracten, de toegang van het virus tot de cellen kunnen remmen, schadelijke oxidatieve stress kunnen verminderen en de overweldigende immuunrespons kunnen temmen die vaak in ernstige gevallen wordt gezien.
Dit onderzoek benadrukt ook de veelbelovende rol van cannabinoïden bij het aanpakken van de gevarieerde en aanhoudende symptomen van Long-COVID.
Volgens het onderzoek hebben cannabinoïden potentie getoond bij het voorkomen van het binnendringen van virussen, het verminderen van oxidatieve stress en het verlichten van de cytokinestorm die gepaard gaat met COVID-19.
Het onderzoek geeft aan dat specifieke cannabisextracten de ACE2-eiwitniveaus in belangrijke weefsels kunnen verlagen. Hierdoor wordt de toegang van het virus tot menselijke cellen belemmerd. De auteurs stellen dat dit aspect van cruciaal belang is, aangezien ACE2 de primaire toegangspoort voor het virus is.
De review bespreekt ook de rol van cannabinoïden bij het aanpakken van oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat als het lichaam te veel vrije radicalen aanmaakt. Dit is immers een belangrijke factor in de pathogenese van COVID-19. Pathogenese betekent in de geneeskunde het meestal stapsgewijze ontstaan, ontwikkelen en verloop van een aandoening of ziekte.
Door vrije radicalen om te zetten in minder actieve vormen, kunnen cannabinoïden zoals CBD de schadelijke effecten van oxidatieve stress, die bij ernstige COVID-19-gevallen voorkomen, helpen verzachten.
Volgens het onderzoek kunnen cannabinoïden tevens een gunstig effect hebben op de cytokinestorm Dit is een ernstige immuunreactie veroorzaakt door COVID-19. Cannabinoïden hebben effectiviteit aangetoond bij het verminderen van inflammatoire cytokines. Dit suggereert hun potentieel bij het beheersen van dergelijke immuunreacties.
Als we naar post-acute COVID-19 kijken, algemeen bekend als Long-COVID, werpt het onderzoek licht op het potentieel van cannabinoïden bij de behandeling van aanhoudende symptomen zoals depressie, angst, posttraumatisch stressletsel, slapeloosheid, pijn en verminderde eetlust.
De betrokkenheid van het endocannabinoïdesysteem bij verschillende neurologische processen maakt het een doelwit voor de aanpak van deze neuropsychiatrische symptomen.
In het onderzoek werd eveneens gekeken naar de verschillende consumptiemethoden en de verschillende soorten cannabisproducten die door consumenten worden gebruikt. De auteurs wijzen erop dat het inademen van rook negatieve effecten kan hebben voor patiënten die lijden aan luchtwegaandoeningen, die de therapeutische voordelen zouden kunnen tenietdoen.
“Hoewel patiënten vaak de voorkeur geven aan het roken en verdampen van cannabis, omdat ze de snelste effecten veroorzaken, is het mogelijk dat de potentiële voordelen van behandelingen met cannabinoïden worden gecompenseerd door de negatieve gevolgen voor de gezondheid van de luchtwegen die met roken gepaard gaan. Studies hebben gesuggereerd dat het gebruik van cannabisvaporizers gepaard gaat met minder ademhalingssymptomen dan het roken van cannabis, omdat ze de medicinale cannabis niet verhitten tot het punt van verbranding”, stellen Cassidy Scott en zijn collega’s.
De auteurs benadrukken de noodzaak van verder onderzoek op dit gebied. Hoewel de eerste bevindingen veelbelovend zijn, waarschuwen ze er voor dat deze voorlopig zijn en afkomstig zijn van onderzoeken die niet uitsluitend op COVID-19 zijn gericht.
Daarom is gerichter en uitgebreider onderzoek, inclusief klinische onderzoeken, essentieel om de rol en werkzaamheid van cannabinoïden bij de behandeling van vroege en postacute SARS-CoV-2-infecties volledig te begrijpen.
De auteurs pleiten voor een diepere duik in de farmacologische aspecten en potentiële therapeutische toepassingen van het endocannabinoïdesysteem. Ze dringen er bij de wetenschappelijke gemeenschap op aan om deze weg grondiger te onderzoeken.
LEES OP MEDIWIETSITE OOK:
https://www.mediwietsite.nl/studie-cannabisgebruiker-minder-ziek-van-covid-19-en-betere-overlevingskans/
https://www.mediwietsite.nl/onderzoek-cannabis-kan-de-ernst-van-covid-19-symptomen-verminderen/