De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Vlak voordat het coronavirus in alle hevigheid losbarstte in 2020, publiceerden een groep Italiaanse wetenschappers een studie naar cannabis en fibromyalgie. Dit onderzoek leverde hoopvol bewijs voor de werking van medicinale cannabis tegen de symptomen van fibromyalgie.
Onderzoekers van het Luigi Sacco Universitair Ziekenhuis in Milaan, Italië, publiceerden de onderzoeksgegevens over cannabis bij fibromyalgie op de vooravond van de corona-pandemie. De gegevens suggereren dat medicinale wiet effectief is bij het behandeling van fibromyalgie-symptomen.
De studie, gepubliceerd in Clinical and Experimental Rheumatology 2020, rekruteerde 102 fibromyalgiepatiënten. Die kregen voor het onderzoek dagelijks twee soorten wietolie. De ene was rijk aan THC en de andere betrof een uitgebalanceerde mix van THC en CBD.
De deelnemers werden gedurende zes maanden gevolgd. Gedurende de hele studie moesten zij de ernst van hun symptomen meten met behulp van de Fibromyalgia Impact Questionnaire Revised (FIQR). Deze vragenlijst is speciaal voor fibromyalgiepatiënten. Denk bij symptomen aan vermoeidheid, angst, depressie en langdurige pijn. Een aanzienlijk deel van de patiënten meldden een significante verbetering van hun symptomen:
Bovendien zei 47 procent van de deelnemers dat ze tijdens de studie het gebruik van andere pijnstillende medicijnen hadden verminderd of zelfs helemaal hadden stopgezet. Sommige patiënten (54,5%) rapporteerden naast de voordelen echter ook een verergering van hun vermoeidheidssymptomen.
“Deze observationele studie toont aan dat aanvullende MCT [Medical Cannabis Treatment, red.] een mogelijk klinisch voordeel biedt bij Fibromyalgie, vooral bij mensen met slaapstoornissen. De klinische verbetering was omgekeerd gecorreleerd met de BMI. De retentiegraad en veranderingen in gelijktijdige analgetische therapie weerspiegelen de MCT-werkzaamheid van de verbeterde levenskwaliteit van patiënten”, zo meldde de studie.
De meeste deelnemers aan de studie (zoals de meeste fibromyalgiepatiënten in het algemeen) waren overigens vrouwen.