Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Bijna een derde van de patiënten met migraine heeft cannabis geprobeerd voor symptoombestrijding en een ruime meerderheid van hen geeft aan dat cannabis effectief is tegen de symptomen van migraine. Dat blijkt uit een enquete van bijna tienduizend Amerikaanse en Canadese migrainepatiënten, uitgevoerd door Healint, leverancier van gezondheidszorgtechnologie.
Researchers onderzochten meer dan 9.800 migrainepatiënten in de VS en Canada die een migraine-app hadden gedownload, de Migraine Buddy. Zo’n dertig procent van hen heeft cannabis gebruikt om de migraine te verzachten of doet dat nog steeds. Van de medicinale cannabisgebruikers gaf 82 procent (!) aan dat cannabis effectief was bij het verlichten van migraine.
In een reactie op de bevindingen zegt Paul Armentano, adjunct-directeur van Amerika’s oudste legaliseringsorganisatie NORML: ‘Migraine heeft een slopende impact op tientallen miljoenen Amerikanen en wordt in veel gevallen slecht aangepakt door conventionele therapieën. Daarom is het niet verwonderlijk dat een aanzienlijk percentage van de migrainepatiënten cannabis als therapeutische optie kiest.
“Degenen die dit doen, melden consequent dat het veilig en effectief is bij het verminderen van zowel migraine symptomen als de frequentie van migraine. Nu de illegale status van cannabis in steeds meer staten verandert, zal deze populatie van medicinale gebruikers in de loop van de tijd ongetwijfeld blijven groeien.’
LEES OOK: 9 van de 10 migraine patiënten heeft baat bij cannabis
Deze gegevens uit de Healint-studie sluiten aan bij eerder onderzoek naar cannabis en migraine. Zo publiceerde het tijdschrift Journal of Integrative Medicine eerder onderzoek waaruit blijkt dat 94 procent van de migrainepatiënten die cannabis inhaleerden binnen twee uur verlichting van hun symptomen ervoer. Op een tienpunten-schaal ervoeren zij een vermindering van de symptoomintensiteit met 3,3 punten.
Een andere studie, gepubliceerd in 2019 in het Journal of Pain, meldde dat “geïnhaleerde cannabis de ernst van hoofdpijn en migraine met ongeveer vijftig procent vermindert”. Gegevens die datzelfde jaar in het tijdschrift Neurology werden gepubliceerd, rapporteerden vergelijkbare resultaten – met proefpersonen die een afname van de gemiddelde maandelijkse migrainefrequentie van 42 procent rapporteerden na hun gebruik van cannabis.
Een studie uit 2016 onder 121 migrainepatiënten meldde dat de frequentie van hoofdpijn afnam van 10,4 naar 4,6 migrainehoofdpijn-aanvallen per maand na het starten van cannabis.
LEES OOK: Israëlische studie: cannabis halveert aantal migraine aanvallen
Maar waarom werkt cannabis zo goed tegen migraine? Daarover bestaat nog geen wetenschappelijke zekerheid, maar het lijkt er op dat migraine leidt tot een tekort aan endocannabinoïden, dat zijn de lichaamseigen cannabinoïden.
In ‘Cannabis Pharmacy’ schrijft Michael Backes: ‘Het huidige denken over migraine beschouwt hoofdpijn als een reeks stappen. De patiënt komt een generator of trigger voor migraine tegen: fel licht, honger, chemicaliën in een bepaald voedsel, plotselinge angst, hormonale verandering enzovoort. Deze trigger veroorzaakt een chemische reactie in de hersenen – een reactie die normaal gesproken de afgifte van endocannabinoïden stimuleert om het evenwicht te herstellen.’Bij migrainepatiënten loopt het precies daar mis. Backes: ‘Om een onbekende reden geven migrainepatiënten deze endocannabinoïden niet altijd af en deze afwezigheid kan een aanwijzing zijn voor een endocannabinoïden-tekort. Zonder endocannabinoïden om de communicatie te normaliseren, zorgt de trigger ervoor dat pijngevoelige cellen in de hersenstam neuropeptiden afgeven, die andere pijngevoelige cellen sensibiliseren om nog meer neuropeptiden af te geven, waardoor een cascade ontstaat. Deze stroom chemicaliën veroorzaakt een abnormale verwijding van bloedvaten op het hersenoppervlak. Deze sprong in druk verhoogt de zwelling in het omliggende weefsel, waardoor de pijn omhoogschiet.’
Vrouwen hebben vaker last van migraine dan mannen. Ook hierbij lijken endocannabinoïden een grote rol te spelen. Backes: ‘Er lijken geslachtsverschillen te zijn bij migraine, waarbij vrouwelijke patiënten een verhoogde CB1-receptorbinding vertonen tussen hoofdpijn, vooral in hersenregio’s die pijn moduleren, wat het idee van endocannabinoïden-tekort bij migraine ondersteunt.’
LEES OOK: Dr. Russo: ‘Endocannabinoïden-tekort veroorzaakt ziektes’