(advertenties)
(advertentie)

Uit een enquête die is gehouden onder Franse artsen blijkt dat zij in toenemende mate openstaan ​​voor het voorschrijven van mediwiet. En hiermee sluit deze groep zich steeds meer aan bij de publieke opinie, die vindt dat cannabis op recept gewoon moet kunnen.

Goed nieuws uit één van de meest repressieve landen in Europa met betrekking tot cannabis. In juli en augustus 2018 heeft een website gericht op zorgprofessional een enquête afgenomen over medicinale cannabis in de zorgsector. Daaruit blijkt dat er een positieve verschuiving plaatsvindt in de houding onder Franse artsen aangaande medicinale cannabis.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Medicine International Journal. Van de 699 respondenten gaf 56 procent aan het goed te vinden als medicinale cannabis op recept verkrijgbaar is terwijl 38 procent er tegen is en 5 procent geen mening had.

De meeste respondenten erkennen bovendien dat er een gebrek aan kennis is over de effecten van cannabis op specifieke ziekten. Maar ze beschouwden het sowieso wel als een effectief middel om pijn te bestrijden.

Weer een stap vooruit in Frankrijk

Franse zorgverleners worden zelden ondervraagd over hun mening over medicinale cannabis. Daarom is het een goede zaak dat dit onderzoek plaatsvond. Het algemene standpunt van de Franzen ondersteunt namelijk het toestaan van behandelingen met mediwiet. Het is dus de hoogste tijd dat artsen zich achter dit standpunt scharen, zodat patiénten en midici op één lijn komen.

Bovendien zorgt deze ontwikkeling ervoor dat cannabis nog meer geaccepteerd wordt, in een land dat van oudsher erg repressief is wat betreft cannabis.

Frankrijk is hoe dan ook op de goede weg. In mei vorig jaar gaf de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, namelijk aan dat hij voor decriminalisering is; een uitspraak in lijn met de ideeën van Emmanuel Macron, die kort daarvoor de nieuwe president van Frankrijk werd.

Wetenschappelijk comité

Het nieuwe Franse systeem zal het wettelijk voorschrijven van medicinale cannabis mogelijk maken.[Beeld: Shutterstock/Eight Photo]

En er is trouwens meer goed nieuws. Zeer recent heeft de afdeling Narcotica van het Nationaal Agentschap voor geneesmiddelen- en gezondheidsproducten en veiligheid (ANSM) de oprichting aangekondigd van een speciaal wetenschappelijk comité. Deze commissie gaat zich toeleggen op de vraag of medicinale cannabis op recept moet worden aangeboden.

De namen van de leden van het comité zijn niet vrijgegeven, maar de eerste vergadering is al snel. Namelijk begin oktober 2018. De commissie is geïnstrueerd om beschikbare wetenschappelijke gegevens, standpunten van patiënten en internationaal onderzoek te analyseren.

Hiermee lijkt Frankrijk een volgende stap te nemen, sinds het land in 2013 medicinale cannabisproducten onder bepaalde voorwaarden legaliseerde. En dat werd tijd, want er is sindsdien geen enkel medicijn op basis van cannabis beschikbaar gekomen. Alleen Sativex heeft een vergunning gekregen voor het in omloop brengen van hun product. Echter is het nooit in de schappen gekomen omdat toezichthouders en de distributeur het niet eens worden over de prijs.

Concept voor mediwiet in Frankrijk

Nicolas Authier is een Franse psychiater die gespecialiseerd is in verslavingszorg. Hij is bovendien voorzitter van ANSM en kan zodoende wel eens een sleutelrol gaan spelen bij het realiseren van Frankrijks eerste medicinale cannabisprogramma.

Authier heeft namelijk voorgesteld om een een patiëntenregister en een juridisch systeem te creëren dat het onderzoek van het comité moet onderteunen. Tevens kan dit systeem het wettelijk voorschrijven van medicinale cannabis mogelijk maken.

“Zowel artsen als patiënten zouden in dit register worden geregistreerd, dat geleid wordt door een onderzoeksteam verbonden aan Inserm [een Frans instituut voor gezondheid en medisch onderzoek, red.]. De patiënt zou dan profiteren van gecontroleerde levering van gestandaardiseerde cannabisextracten, geproduceerd en gedistribueerd onder controle van de staat”, zo licht hij zijn plannen toe.

Authier stelt ook voor om in dit systeem gezondheidswerkers, patiëntenverenigingen en autoriteiten te begeleiden zodat mediwiet op een breed vlak kan worden geïntroduceerd.

Kortom, er zit schot in de zaak, daar in Frankrijk. En dat is heel positief omdat zo’n groot Europees land het medicinale cannabisbeleid van in heel Europa kan beïnvloeden.

Mediwietsite houdt de ontwikkelingen in de gaten en bericht als er nieuws is.

[Openingsfoto: Shutterstock/Door Blablo101]