Onderzoek: pijnstillende werking van wiet 30 x sterker dan aspirine
Onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada bevestigen dat cannabis sterke pijnstillende eigenschappen heeft. Zelfs dertig keer sterker dan aspirine!
Een antioxidant uit soja kan schade aan bloedvaten door gerookte cannabis voorkomen, zo blijkt uit een studie. De onderzoekers wilden mechanismes onderzoeken die schade veroorzaken door het roken van wiet. Bovendien wilde ze kijken hoe je die schade kan voorkomen. Dat lijkt gelukt met soja als heilige graal.
Een antioxidant afkomstig van sojabonen kan de schade die het roken van cannabis veroorzaakt aan hart- en bloedvaten blokkeren. Dit blijkt uit de resultaten van een recent afgeronde studie. De opmerkelijke resultaten werden gepresenteerd op de wetenschappelijke bijeenkomsten BCVS Scientific Sessions in Boston (VS).
Onderzoekers van het College van Medicijnen aan de National Universiteit in Taiwan zagen tijdens laboratoriumtests dat cardiovasculaire bijwerkingen die gepaard gaan met het roken van wiet, verminderen of worden voorkomen met een antioxidant uit soja.
Ze kwamen tot hun conclusie na het verkrijgen van endotheelcellen uit stamcellen van vijf gezonde vrijwilligers. Vervolgens stelden ze deze cellen bloot aan tetrahydrocannabinol (THC); het psychoactieve component in wiet. Blootstelling aan deze verbinding resulteerde in een toename van oxidatieve stress en ontstekingen, die in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.
Toen de onderzoekers toegang van THC tot CB1-receptoren blokkeerden, waren de negatieve effecten van de verbinding op de endotheelcellen verwaarloosbaar. Dit konden zij doen met de stof JW-1; een antioxidant op basis van soja. Het bestanddeel bleek de effecten van blootstelling aan THC te verminderen of te elimineren.
Eerdere pogingen de CB1-receptor te blokkeren om potentiële gezondheidsvoordelen te verkrijgen waren minder succesvol. Dit vanwege het negatieve psychische effect op patiënten. “Een medicijn dat CB1 blokkeert werd in Europa goedgekeurd voor de behandeling van obesitas. Maar het moest worden ingetrokken vanwege ernstige psychiatrische bijwerkingen”, aldus de hoofdauteur van de studie, drs. Tzu-Tan Wei. “Daarentegen kan JW-1, als antioxidant, neurobeschermende effecten hebben. Het ontdekken van een nieuwe manier om bloedvaten te beschermen zonder psychiatrische bijwerkingen, zou klinisch belangrijk zijn met het snel groeiende cannabisgebruik wereldwijd”.
Verder onderzoek is nodig, maar Dr. Wei raadt aan om een arts te raadplegen alvorens cannabis te gebruiken, vooral als u last heeft van hart- en vaatziekten.
Het onderzoek doet vermoeden dat THC schadelijk is voor hart- en bloedvaten. Dat is vreemd, aangezien tal van studies het tegenovergestelde beweren. Wetenschappers brengen de ontstekingsremmende eigenschap van THC juist in verband met het remmen van atherosclerose plaque. Deze plaque is verantwoordelijk voor vernauwing van hart- en bloedvaten. Hierdoor krijg je op den duur last van hart- en vaatziektes.
Ook zijn er studies die suggereren dat cannabinoïden in wiet het goede cholesterol boosten. En dat is goed voor hart- en bloedvaten. Een studie uit 2013 bijvoorbeeld, bekeek de gegevens van 4.652 deelnemers. Ze vergeleken in het bijzonder het effect van wiet op de stofwisseling met mensen die geen cannabis gebruiken. Hieruit bleek dat dat mensen die recent wiet hadden gebruikt een hoge dichtheid lipoproteïne (HDL-C) ofwel ‘het goede cholesterol’ hadden. Dit type cholesterol gaat aderverkalking tegen en draagt bij aan schone hart- en bloedvaten. Hierdoor neemt het risico op ziektes af.
De nuance zit hem waarschijnlijk in het feit dat de Taiwanese onderzoekers keken naar de effecten van wiet roken. Bij het roken van wiet is er sprake van verbranding. Hierbij ontstaan schadelijke stoffen zoals teer en benzeen. Helemaal wanneer men wiet combineert met tabak.
Roken verhoogt de hartslag en de bloeddruk, koolmonoxide verdringt zuurstof in het bloed en het beschadigt de vaatwand sneller. Bovendien draagt roken bij aan aderverkalking. Het onderzoek uit Taiwan zou zich dus niet moeten toespitsen op het roken van wiet, maar op roken in het algemeen.
Het meest gezonde, directe alternatief van roken is verdampen. Een verdamper verhit wiet tot een temperatuur waarop geen verbranding plaatsvindt. Tegelijkertijd verdampen de werkzame stoffen die je inhaleert. Maar je kan ook kiezen voor wietolie of edibles.
Dus misschien kunnen we dit onderzoek beter zien als een waarschuwing om wiet vooral niet te roken. En doe je dat toch, eet dan ook veel sojabonen ter compensatie.