(advertenties)
(advertentie)
Het grootste nadeel van een monopoly is dat je geen concurrenten hebt om je scherp te houden. Het voordeel is dat je alles kunt slijten zonder dat je afnemers wegens slechte kwaliteit een alternatieve leverancier zoeken. In Amerika eist deze manier van werken nu z’n tol. Het blijkt namelijk dat de cannabis voor onderzoek, afkomstig van één kwekerij, van zeer slechte kwaliteit en soms zelfs beschimmeld is.

Federale wiet

In de VS is er maar één bron voor cannabis voor onderzoeksdoeleinden, de overheid. Het overheidsbureau The National Institute on Drug Abuse (NIDA) geeft daar opdracht aan de Universiteit van Mississippi om cannabis (in hun geval alleen voor onderzoeksdoeleinden) te kweken, net als het BMC in Nederland alleen Bedrocan die opdracht geeft. Maar volgens een aantal wetenschappers is de wiet uit Mississippi van zeer slechte kwaliteit. Daardoor wordt het ontdekken van de medicinale waarden van cannabis nog moeilijker gemaakt dan het al was.

Dit is de federale wietkwekerij van de Universiteit van Mississippi:

Groen poeder

Een van deze ontevreden wetenschappers is Sue Sisley uit Arizona. Zij onderzoekt het effect van cannabis op veteranen met posttraumatische stressstoornis. Maar de cannabis die zij voor dit onderzoek ontving leek meer op groen talkpoeder, zo zegt ze tegen PBS.

Sue vertrouwde het spul niet en voerde een aantal tests uit. Hieruit bleek de cannabis beschimmeld en ook nog eens te zwak voor haar onderzoek te zijn. “Het leek niet op cannabis. Het rook niet naar cannabis. Ze konden niet leveren waar wij naar vroegen”, zegt de wetenschapper.

Zwak

De cannabis van deze onderzoeks-kweker zou 13 procent van de werkzame stof THC moeten bevatten. Na het testen van de sample bleek er maar 8 procent THC in te zitten. Het is belangrijk om te weten hoeveel van de werkzame stof er precies in experimenten gebruikt wordt, want alleen dan kan het echte effect van een bepaalde hoeveelheid worden gedocumenteerd.

Het THC-gehalte van deze cannabis is ook niet te vergelijken met dat van de commerciële cannabis-markt. In Colorado ligt het gemiddelde namelijk rond de 19 procent. Terwijl sommige wietsoorten de 30 aantikken, schrijft de Washington Post. Het is alsof je het effect van whisky wilt meten door iemand een biertje te geven.

Gevolgen

Volgens Sisley en haar collega Rick Doblin van de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, hindert de slechte kwaliteit cannabis hun vooruitgang. Het maakt de resultaten inaccuraat, brengt patiënten in gevaar en maakt het begrijpen van de therapeutische waarden van de plant onmogelijk. ”

Doblin zegt erover tegen televisiezender PBS: “NIDA is compleet inadequaat als bron voor cannabis voor ontwikkeling en onderzoek. Ze zijn niet in staat om het recht en de verantwoordelijkheid te dragen om met een medicijn om te gaan waarvan wij hopen dat het wordt goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration) als legitiem medicijn.”

Tegenstrijdig beleid

Vorig jaar werd meermaals met petities voorgesteld om cannabis uit de Schedule I te halen. Dat is een classificatie van drugs die gevaarlijk zijn en geen medische waarde hebben, zoals bijvoorbeeld cocaïne. De initiatieven waren vooral bedoeld om medisch onderzoek te faciliteren, maar werden door de FDA niet geaccepteerd. Er zou niet genoeg bewijs zijn van de veiligheid van het middel.

De cannabis die Sue ontving voor haar onderzoek leek meer op groen talkpoeder. Deze slechte kwaliteit wiet maakt het onmogelijk om gedegen onderzoek naar de plant te doen. [Foto: shutterstock/Elena Kitch]

In andere woorden is er weinig bekend over cannabis in een klinische context, dus kan het niet als medicinaal worden geclassificeerd. Maar omdat het een Schedule I drug is waar onderzoekers niet aan kunnen komen, en omdat ze geen consistente kwaliteit van het kruid kunnen ontvangen voor betrouwbaar klinisch onderzoek, kunnen ze niet bewijzen dat het medicinaal is.

De Drug Enforcement Administration (DEA) staat er niet echt om bekend cannabis-vriendelijk te zijn, maar toch lijkt het erop dat zij onderzoek naar het kruid wel de moeite waard vinden. Om onderzoekers te voorzien van meer gevarieerde cannabis werd een nieuw protocol aangenomen dat het aantal DEA-geregistreerde cannabiskwekers zou vermeerderen. Van de zestien ingediende aanvragen is er nog geen goedgekeurd. Ook is niet duidelijk wanneer er wél toestemmingen zullen worden verleend.

Nederlandse situatie

Bij ons in Nederland lijkt de situatie helaas teveel op de Amerikaanse. Alleen Bedrocan heeft toestemming om cannabis te kweken voor onderzoeksdoeleinden en voor de aanlevering van het kruid bij (inter-)nationale apotheken. Het aanbod is schaars, met maar vijf soorten gammabestraalde cannabis.

De hoop is dan ook volledig gevestigd op de nieuwe wietwet. Die werd eerder aangenomen door de Tweede Kamer. Maar als deze ook door de Eerste Kamer komt, zou het aanbod van legale medicinale cannabis op de Nederlandse markt – eindelijk – worden uitgebreid.

[Openingsfoto: shutterstock/Swapan Photography]