Wietolie als medicijn bij deze 8 ‘huis-tuin-en-keuken’ aandoeningen/kwaaltjes
Iedereen heeft inmiddels wel over CBD-olie gehoord. Maar ook cannabisolie met THC is effectief en geneeskrachtig. Bijvoorbeeld bij deze 8 huis-tuin-en-keukenkwalen.
Patiënten die zelf wietolie maken, extraheren met alcohol de werkzame bestanddelen uit wiet, en laten die oplossing vervolgens indampen. Een vrij traag proces waarbij alcoholdampen vrijkomen. Ook blijven er soms residuen achter in de wietolie. Gelukkig is er een snellere en veiligere methode, genaamd rosin tech.
Veel patiënten die medicinale wietolie maken, doen dat met behulp van alcohol als oplosmiddel. Dat is echter niet de enige of meest veilige methode. Bij het oplossen van de werkzame bestanddelen in alcohol, wordt ook wat chlorofyl (bladgroen uit de plant) opgelost waardoor wietolie een bittere smaak kan krijgen. Bovendien komt er bij het indampen een brandbare alcoholdamp vrij die je niet moet inademen. Tot slot kunnen er schadelijke residuen achterblijven wanneer je de verkeerde soort alcohol gebruikt.
Deze potentiële nadelen omzeil je door wietolie te maken van een schoon cannabisconcentraat. CO2 extractie is thuis echter niet echt een optie. Een schoon cannabisconcentraat kun je echter wel snel en gemakkelijk met behulp van een zogenaamde rosin pers maken, of simpelweg met een stijltang. Zo’n concentraat hoef je niet in te dampen en is binnen een paar minuten klaar voor gebruik.
Rosin is een cannabisconcentraat dat iedereen gemakkelijk, veilig en snel thuis kan maken. Omdat er geen oplosmiddel nodig is, kunnen er ook geen residuen in het concentraat achterblijven en komen er ook geen brandbare dampen vrij. Om het concentraat uit de wiet te halen, gebruik je in het geval van rosin alleen warmte en druk. Je perst het concentraat als het ware rechtstreeks uit de wiet. Dat gaat als volgt:
Om rosin te persen heb je wiet nodig, een stevige stijltang of rosin pers, bakpapier en speciale rosin filterzakken of wat stevige theezakjes van de koffie/thee-speciaalzaak. Voor gebruik met een stijltang stop je ongeveer een gram licht gemalen wiet in het filter- of theezakje dat je zo stevig mogelijk aandrukt. Vouw het zakje vervolgens dicht en knip overtollig papier/textiel van het zakje weg. Hier kun je zien hoe het in zijn werk gaat.
Leg het filterzakje met daarin de wiet tussen een dubbelgevouwen stuk bakpapier en pers het met de stijltang op een temperatuur tussen de 125 en 170 graden. Hoe heter hoe meer opbrengst, hoe lager de temperatuur, des te meer smaakstoffen er in het concentraat komen. Voor wietolie is wellicht vooral de opbrengst belangrijk dus kun je gerust persen op 170 graden.
Druk de hete stijltang met flinke kracht aan en pers er de wiet in het filterzakje tussen het bakpapier mee. Luister goed naar het sissende geluid en stop met persen wanneer het sissen stopt. Dit duurt ongeveer een halve minuut. Wanneer je het bakpapier vervolgens open vouwt, zie je het rosin concentraat op het bakpapier. Je kunt de wiet twee tot drie keer persen tot er niets meer uitkomt.
In plaats van wiet, kun je ook hasj uit de coffeeshop gebruiken om rosin te maken. Dit geeft doorgaans meer opbrengst maar een minder smakelijk concentraat. Voor medicinale wietolie is rosin uit hasj echter prima te gebruiken, het gaat immers om de heilzame voordelen van THC (én de in hasj aanwezige CBD).
Pers zoveel rosin als je nodig hebt, ongeveer 15 gram wiet of 5 gram hasj. Na het persen verzamel je het concentraat gemakkelijk met een metalen staafje zoals een kleine schone schroevendraaier of bijvoorbeeld de achterkant van een theelepeltje. Doe alle rosin bij elkaar en stop het in een hittebestendige glazen kom.
Om de wietolie te verdunnen en om de THC te activeren (decarboxyleren) moet de rosin verhit worden in de oven. Verwarm de oven voor op 115 graden Celsius en verhit hierin de kom met rosin voor 20 minuten. Neem het uit de oven en roer het concentraat goed door elkaar. Zet het dan nog even terug in de oven, en laat de oven dan met de kom samen afkoelen.
LEES OOK: Wat is decarboxyleren?
Je kunt de olie direct daarna verdunnen met kokosolie, olijfolie of bijvoorbeeld hennepzaadolie. Olijfolie wordt het meest gebruikt. Voeg een keer zoveel (olijf)olie toe als de rosin om één keer te verdunnen. Voeg drie tot vijf keer zoveel olie toe om nog meer te verdunnen. Laat het geheel afkoelen en daarna is je wietolie klaar voor gebruik en gegarandeerd vrij van reststoffen.
De geperste wiet die je overhoudt noemt men ook wel wietchips. Die bevatten niet veel werkzame stoffen meer, maar zijn niet volledig waardeloos. Hiermee kun je nog allerlei gerechten bereiden of direct over een gerecht heen malen, in een pepermolen bijvoorbeeld. De cannabis is al deels gedecarboxyleerd en dus klaar voor gebruik. Strooi er wat van over je tosti, in je yoghurt of in de soep en benut de geneeskracht van wiet tot de laatste kruimel.