Positieve geluiden uit Drenthe. Enkele gemeentes in deze provincie willen medicinale wiet zo snel mogelijk beschikbaar maken voor hun burgers. De kans is zelfs groot dat ze eind deze maand al een initiatiefvoorstel indienen. Dit en meer werd donderdagavond besproken tijdens een besloten vergadering voor de desbetreffende gemeenteraden. Rinus Beintema van Suver Nuver was aanwezig en gaf een presentatie. We spraken hem over dit veelbelovende initiatief.
Het Nederlandse medicinale wietbeleid is al 15 jaar “slecht en duur”. Zo luidde de conclusie van een Nieuwsuur-documentaire uit 2018 over dit beleid. Een conclusie die veel patiënten beamen. Ook scharen steeds meer gemeenten zich achter dit oordeel. Sommige verruimen zelfs de gedoogregels zodat zieke burgers thuis een paar wietplanten kunnen kweken.
Rinus Beintema van Suver Nuver en Medican Campus meldt dat meerdere gemeentes in het noorden van Nederland nog veel grotere plannen hebben. In Drenthe wil een aantal gemeenteraden samen met patiënten, zorginstellingen, artsen en onderzoekers burgers van medicinale wiet voorzien.
Omdat dit initiatief naadloos aansluit bij het plan waar Rinus sinds 2015 voor strijdt, was hij donderdagavond een van de genodigden en voorzag de gemeenteraad van informatie.
LEES OOK: Wietolie van Suver Nuver • zo werkt inschrijven bij de stichting
Beslagen ten ijs
Suver Nuver verstuurt ruim 20 liter mediwietolie per week naar patiënten. De stichting telt ruim 20 duizend leden.
Tijdens de besloten bijeenkomst met betrokken gemeentes gaf Rinus een presentatie over zijn aanpak, waarmee hij vecht voor een beter wietbeleid. Tijdens die strijd creëerde Rinus een grijs gebied waarin hij ruim 20 duizend patiënten van wietolie voorziet.
Door te zorgen voor wetenschappelijke onderbouwing, strijdt Rinus voor breedvoerige erkenning van de heilzame eigenschappen van wiet. Legalisatie van alle wiet is zijn ultieme doel.
“De Drentse gemeentes willen graag gebruikmaken van de kennis van stichting Suver Nuver. Bovendien gaan we ze ondersteunen bij het grijze gebied waarin zij zich binnenkort begeven”, aldus Rinus wanneer we hem spreken over dit buitengewone initiatief.
“De stichting heeft aangeboden om als paraplu te fungeren voor de gemeentes, tijdens de tussenfase van grijs naar wit gebied. Want net als ik willen deze gemeentes dat de landelijke politiek het plan uiteindelijk steunt.”
“Ik ben écht positief verrast over het feit dat deze gemeentes serieus werk maken van medicinale wiet.’
Rinus is duidelijk opgetogen over de ontwikkelingen. “Ik ben écht positief verrast over het feit dat deze gemeentes serieus werk maken van medicinale wiet. Ik merkte ook dat zij de noodzaak zien om medicinale wiet zo snel mogelijk bij de burgers te krijgen.
“Bovendien willen ze niet zomaar lukraak een initiatiefvoorstel indienen, maar heel beslagen ten ijs komen. Doel van de vergadering was dus het inwinnen van informatie over de mogelijkheden. Een van de burgemeesters wilde nadrukkelijk mij als spreker en dat vind ik echt bijzonder.”
Wetenschappelijk onderbouwd
Rinus sprak donderdagavond diverse gemeenteraden toe die snel een beter medicinaal wietbeleid willen voor hun burgers.
Tijdens de vergadering was ook een onafhankelijke maatschappelijke organisatie aanwezig die opkomt voor patiëntenbelangen in de regio Drenthe. Deze organisatie benadrukte dat wetenschappelijke onderbouwing en constante farmaceutische kwaliteit van medicinale wietproducten belangrijk zijn.
“Die organisatie en ik lagen meteen op één lijn. Er moeten richtlijnen zijn zodat je kan zorgdragen voor een goed en veilig medicinaal wietproduct”, benadrukt Rinus. “Dit zorgt er bovendien voor dat alle betrokken partijen in een veilige omgeving en op wetenschappelijk verantwoorde wijze kennismaken met wiet.
“Ik heb eveneens aangegeven dat mensen op den duur in staat moeten zijn om zelf wiet te kweken. Daar strijd ik natuurlijk ook voor. In mijn optiek moeten we dan wel eerst draagvlak creëren bij gemeentes en de landelijke overheid. Daarna kunnen we lobbyen voor de thuiskweek, wat uiteindelijk gewoon moet lukken.”
“Als dit doorgaat is het echt huge!”
Hoe het plan van de gemeente er precies uit komt te zien is nog afwachten. Als het aan Rinus ligt worden de producten in eerste instantie uitgeleverd zoals zijn stichting dat nu doet. Het liefst met wetenschappelijke ondersteuning en in samenwerking met een of meerdere ziekenhuizen.
LEES OOK: Rinus Beintema: “Een groot compliment voor alle harde arbeid”
De Suver Nuver-oprichter hoopt dat er snel meer duidelijk wordt. “Als dit doorgaat is het echt huge! En vergeet niet: dit gebeurt gewoon in de biblebelt; daar waar je het ’t minst verwacht. Ik hoop op een mooi domino-effect; het zou wel eens heel hard kunnen gaan!”