(advertenties)
(advertentie)

In het Belgische Kinrooi wordt hard gewerkt aan een broedplaats voor innovatie landbouwactiviteiten. Deze landbouwstad van de toekomst heet Agropolis en beslaat een oppervlakte van veertig hectare. Deze week werd bekend dat het Rendocan uit België 20 miljoen euro wil investeren in deze broedplaats om er onderzoek te gaan doen naar medicinale cannabis.

België loopt achter op het gebied van medicinale cannabis. In hele uitzonderlijke gevallen mag een arts mediwiet voorschrijven, maar dit is een druppel op de groeiende plaat. Veruit de meeste mensen die mediwiet nodig hebben staan volledig buitenspel in België.

Het Belgische agro- en biotechbedrijf Rendocan wil daar verandering in brengen. Het bedrijf is gespecialiseerd in onderzoek, ontwikkeling en de productie van gestandaardiseerde cannabis van hoge kwaliteit. In landbouwstad Agropolis willen zij een grote stap gaan maken voor de toekomst van mediwiet in België, Europa en daarbuiten.

Groen licht

Agropolis is een broedplaats voor innovatie landbouwactiviteiten in België [Shutterstock/Original Mostert]

Volgens het bedrijf is er is een chronisch tekort aan gestandaardiseerd botanisch materiaal van hoge kwaliteit en dit belemmert zowel wetenschappelijk als klinisch onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van mediwiet. En die onderzoeken kunnen er vervolgens weer aan bijdragen dat beleidsmakers inzien dat mediwiet legaal moet zijn.Om hierin te voorzien, wil het bedrijf maar liefst 20 miljoen euro investeren in het onlangs geopende ‘huis van de toekomst voor landbouwers’, Agropolis.

Met dit geld gaat Rendocan twintig van de beschikbare veertig hectare in Agropolis gebruiken voor de aanleg van de eerste legale wietplantage van België waar zij jaarlijks 5 duizend kilo medicinale cannabis gaan kweken.

In 2020 wil Rendocan zelfs 100 miljoen euro hebben geïnvesteerd in het uitbreiden van hun hoogtechnologisch cannabis-wetenschapspark tot 40 duizend vierkante meter. Hiermee wil het bedrijf bovendien 800 fulltimebanen creëren.

Momenteel wacht Rendocan nog op groen licht van het ministerie van Volksgezondheid. Dat is een spannende stap, want de minister van Volksgezondheid, Maggie de Block, is geen voorstander van medicinale cannabis.

Hopelijk kan het feit dat Canada vandaag als eerste G7-land ter wereld cannabis volledig heeft gelegaliseerd gewicht in de schaal leggen, zodat dit fantastische initiatief doorgang vindt. Dit zou namelijk een grote en belangrijke stap vooruit zijn voor België en de rest van Europa.