Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Onderzoekers van de Englewood Hospital and Medical Center in New Jersey, onder leiding van Dr. Oluwole Adegbala, ontdekten onlangs dat cannabis wellicht geen negatief maar een positief effect heeft op bepaalde vormen van hartfalen. Deze bevindingen moeten nog worden gepubliceerd, maar zijn door de wetenschapper gepresenteerd bij de American Heart Association’s Scientific Sessions meeting in Californië deze maand.
Uit die onderzoeksresultaten blijkt dat cannabis gebruikende patiënten met hartfalen – waarbij het orgaan dus niet genoeg bloed rondpompt – minder risico lopen op complicaties dan niet-cannabisconsumenten. Regelmatige cannabis-consumenten zouden volgens de studie minder snel een hartritmestoornis ervaren die bekend staat als atriale fibrillatie (AF) of voorkamerfibrilatie (VKF). Een type hartritmestoornis die de gevolgen van het hartfalen behoorlijk kan verergeren. AF kan zowel een oorzaak als een gevolg zijn van hartfalen en de twee komen dan ook vaker samen voor, volgens een onderzoeksanalyse uit 2015.
De studie van Dr. Adegbala onthulde dat patiënten met hartfalen die regelmatig cannabis gebruiken, een lager risico liepen om te overlijden in het ziekenhuis, vergeleken met patiënten met hartfalen die géén cannabis gebruikten. Dit volledig tegen de verwachting van de onderzoekers in, gezien zij verwachtten dat cannabisgebruik juist een verhoogd risico op complicaties bij hartproblemen teweeg zou brengen.
‘Ik was erg verrast dat we eigenlijk een verlaagde associatie ontdekten’, zegt Dr. Adegbala bij het presenteren van zijn resultaten. Toch geeft hij aan dat het te vroeg is om mensen met hartproblemen cannabis te gaan aanraden en dat er meer onderzoek nodig is naar dit onderwerp; dit was immers de eerste studie ooit naar het verband tussen cannabisgebruik en het voorkomen van VFK bij patiënten met hartfalen.
Adegbala en zijn collega’s analyseerden voor dit onderzoek informatie van ruim zes miljoen patiënten, die tussen 2007 en 2014 in het ziekenhuis werden opgenomen met hartfalen. Van deze miljoenen mensen waren er 1200 afhankelijk van cannabis, en gebruikten 23.000 anderen wiet maar waren er niet afhankelijk van. Gebleken is dat niet-afhankelijke wietconsumenten tot 18 procent minder kans, en wel aan cannabis-afhankelijke patiënten 31 procent(!) minder kans lopen op het ervaren van AF, vergeleken met níet-cannabisgebruikers.
De overlevingskans verschilde overigens ook behoorlijk tussen deze groepen. Zo is het voor niet-afhankelijke cannabisgebruikers 46 procent en wél-afhankelijke wietgebruikers 58 procent minder waarschijnlijk om te overlijden in het ziekenhuis vergeleken met niet-gebruikers. Cannabis-gebruik verhoogt dus de overlevingskans in het ziekenhuis aanzienlijk. Deze bevindingen bleven overeind, zelfs nadat Adegbala en consorten verstorende factoren als leeftijd, demografie, sociaal-economische status en dergelijke elimineerden.
Hoe het precies komt dat hartpatiënten die cannabis gebruiken een grotere overlevingskans hebben en minder complicaties oplopen, is nog onbekend. Toch suggereert onderzoek met proefdieren dat het activeren van cannabinoïde-receptoren, onderdeel van het lichaamseigen ECS en cruciaal voor ons bestaan, de bloeddruk kan verlagen en slagaderverkalking kan voorkomen – beide risicofactoren voor atriale fibrillatie. Bovendien blijkt cannabidiol (CBD) in diverse studies ontstekingsremmend te werken, en ontstekingen zouden ook een risicofactor zijn voor VFK, zegt Dr. Adegbala.